Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

“MARX200”: Με «Κεφάλαιο» και Κίνα η συνέχεια στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Μία πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και φιλοξενείται μέχρι τις 19 Ιανουαρίου στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Με δυο ενδιαφέρουσες συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα, οι  εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «MARX200» που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα και φιλοξενείται μέχρι τις 19 Ιανουαρίου στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (Δεκελείας 152 και Ατταλείας).

Στις 6μμ, ο καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Θανάσης Γκιούρας μιλά και συζητάει με το κοινό για το «Κεφάλαιο», το κορυφαίο έργο του Καρλ Μαρξ που, αν και ημιτελές, εξακολουθεί να αποτελεί την πιο καθολική επιστημονική μελέτη και ανάλυση των μηχανισμών της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο Θ. Γκιούρας, που αυτό το διάστημα επιμελείται μια νέα μετάφραση του «Κεφαλαίου» από τις εκδόσεις ΚΨΜ, το προσεγγίζει ως ένα «ανοικτό» έργο, που αναπροσαρμοζόταν συνεχώς ανάλογα με τις αλλαγές που αντιλαμβανόταν ο Μαρξ στο επιστημονικό του αντικείμενο, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Στις 8μμ, ο καθηγητής Θεωρίας του Κράτους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης και ο λέκτορας Κινεζικών Σπουδών στο King’s College LondonΚωνσταντίνος Τσιμώνης συζητούν και αναζητούν τη σχέση του Μαρξ με τη σύγχρονη Κίνα. Πόση σχέση έχει πλέον η χώρα ηγέτιδα της παγκοσμιοποίησης με τον μαρξισμό και τον κομμουνισμό τους οποίους ρητορικά εξακολουθεί να επικαλείται; Πόσο «κομμουνιστική» ή πόσο «καπιταλιστική» είναι  τελικά η Κίνα του Σι  Τζινπινγκ;

Η έκθεση «MARX200: Ο μεγάλος διανοητής του 19ου στον 21ο αιώνα», μετά την επιτυχή παρουσία της στο Σύνταγμα, εγκαινιάστηκε χθες (7/1) στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, από την ευρωβουλευτή Κωνσταντίνα Κούνεβα και τον δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλο. Στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκε και παρενέβη η βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, εκπροσωπώντας και  τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Η εκδήλωση  των εγκαινίων έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Jason Barker “Marxreloaded”.

Πληροφορίες για την έκθεση και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να αναζητήσετε:

-Στο γραφείο της Κ. Κούνεβα στην Αθήνα, τηλ. 210 9248674-5, στην ιστοσελίδα www.kkuneva.eu και στη σελίδα της ευρωβουλευτή στο Facebook.

- Στο τηλ. του ΠΠΙΕΔ, 2132049155,6, στις ιστοσελίδες ppied@dimosfx.gr και www.ppied-museumfx.gr και στη σελίδα του στο Facebook. 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις