Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Υπουργείο Εσωτερικών / Υπουργείο Εσωτερικών: Επί ποδός για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εσωτερικών / Υπουργείο Εσωτερικών: Επί ποδός για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου

Επί ποδός όλος ο κρατικός μηχανισμός για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν με βάση τους αναθεωρημένους καταλόγους της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου 2019 και τα εκλογικά τμήματα θα είναι των 570 εγγεγραμμένων. Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να επιδώσουν την πρόταση υποψηφιότητάς τους στα κατά τόπους πρωτοδικεία. Με τη σειρά τους τα πρωτοδικεία πρέπει να ανακηρύξουν τους υποψηφίους μέχρι αύριο.

Τα κόμματα και οι συνδυασμοί κομμάτων πρέπει να καταθέσουν τη σχετική δήλωση για την συμμετοχή τους στις εκλογές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέχρι την 23η Ιουνίου. Η δε ανακήρυξη των συνδυασμών γίνεται από το A’ Τμήμα του Αρείου Πάγου την 25η Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι τα ψηφοδέλτια πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν υπ’ όψιν την ποσόστωση υπέρ των γυναικών κατά 40% ανά εκλογική περιφέρεια.

Ακολούθως, οι αντιπεριφερειάρχες της έδρας κάθε νομού λαμβάνουν από τον Άρειο Πάγο τις ανακηρύξεις των συνδυασμών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι και αναλαμβάνουν την υποχρέωση σε συνεργασία με τους δήμους να τις τοιχοκολλήσουν στα πλέον δημόσια μέρη των δήμων του νομού το αργότερο έως την 2α Ιουλίου.

Οι δε δημοτικές αρχές υποχρεούνται έως την 3η Ιουλίου να δημοσιοποιήσουν το πρόγραμμα της ψηφοφορίας, δηλαδή την ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας, τον τόπο και τα καταστήματα διεξαγωγής ψηφοφορίας, αλλά και τον αριθμό των βουλευτικών εδρών. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές Επικρατείας δεν βάζουν υποψηφιότητα σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια καθότι εκλέγονται σε ενιαία περιφέρεια και μπορούν ανά συνδυασμό να αριθμούν τους 12.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών χορηγεί εκλογικό χαρτί στους συνδυασμούς για την παραγωγή ψηφοδελτίων. Η ποσότητα του χαρτιού δεν υπερβαίνει το 20% του αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων του συνόλου των εκλογικών περιφερειών.

Πώς ψηφίζουν οι ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Για τους ετεροδημότες πρέπει να συνταχθούν ειδικοί κατάλογοι. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για ειδικές ομάδες εκλογέων ορίζεται ότι, για παράδειγμα, οι Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και εκτελούν δρομολόγια εντός χώρας, υποχρεούνται να ψηφίσουν στον δήμο του λιμένα όπου το πλοίο δένει. Οι πλοίαρχοι πρέπει εγκαίρως να προμηθευτούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Περιφερειακές Ενότητες) τα κατάλληλα έγγραφα για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των εκλογέων στα τμήματα αυτά.

Οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα ψηφίζουν όπου υπηρετούν μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Επισημαίνεται ότι αυτοί οι εκλογείς δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν, βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων. Τέλος, όσοι εκτίουν ποινές και είναι Έλληνες πολίτες και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα, μπορούν να ψηφίσουν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, που συγκροτούνται στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL