Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αριστερά και Αυτοδιοίκηση / Αριστερά και Αυτοδιοίκηση: Η γάτα που πιάνει τα ποντίκια, αλλά έχει και το σωστό χρώμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αριστερά και Αυτοδιοίκηση / Αριστερά και Αυτοδιοίκηση: Η γάτα που πιάνει τα ποντίκια, αλλά έχει και το σωστό χρώμα

Των Άγγελου Τσέκερη, Μαρούλας Πλήκα

Η σχέση της Αριστεράς με την Αυτοδιοίκηση δεν είναι καινούργια. Έχει χτιστεί σε γερά θεμέλια από τη δεκαετία του '50. Τότε που τα πάντα ήταν υπό την αίρεση των σκληρών μετεμφυλιακών νόμων. Τότε που η χρηματοδότηση του κάθε δήμου εξαρτιόταν από τη βούληση του νομάρχη και του υπουργού Εσωτερικών και από την άποψή τους για τον δήμαρχο και τα πολιτικά του φρονήματα. Τότε που η συγκρότηση αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου, ή και η απλή συμμετοχή σ' αυτό, ήταν σοβαρός λόγος να ενοχληθείς από την αστυνομία, να κληθείς στο τμήμα για συστάσεις, να δεχτείς απειλές ότι θα καταστραφεί η ζωή σου. Και, βεβαίως, τότε που με μια απλή διοικητική απόφαση οποιοσδήποτε δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος μπορούσε να τεθεί σε αργία, να κηρυχθεί έκπτωτος από τη θέση του και να βρεθεί εκτοπισμένος στο Άγιο Ευστράτιο μόνο και μόνο επειδή η δράση του κρινόταν ενοχλητική.

Κι όμως, τις εποχές αυτές, η Αριστερά κατάφερε να αψηφήσει την τρομοκρατία, τα νόθα εκλογικά συστήματα και τις παρεμβάσεις και να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα στην Αυτοδιοίκηση. Κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της υπόδειγμα. Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις και τις συνοικίες, να ασχοληθεί ουσιαστικά με την καθημερινότητά τους, να δρομολογήσει και να ολοκληρώσει βασικά έργα υποδομής. Βασικά της όπλα ήταν η στήριξη και η εμπιστοσύνη των πολιτών, η αποφασιστικότητα και η ανιδιοτέλεια. Οι σημαντικότερες μορφές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναδείχτηκαν από την Αριστερά της εποχής εκείνης.

Οι εποχές πέρασαν, η δημοκρατία εδραιώθηκε, οι πόλεις όμως άρχισαν να πιέζονται από μια εντατική αστική ανάπτυξη. Τα αυτοδιοικητικά θέματα απέκτησαν περισσότερο σύνθετες θεσμικές, τεχνικές και κοινωνικές διαστάσεις. Και ήταν πάλι η Αριστερά που επεξεργάστηκε θεωρητικά τα ζητήματα αυτά, μιλώντας για τον νέο ρόλο των αυτοδιοικητικών θεσμών, για νέες μορφές κοινωνικής διαβούλευσης και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, για το δικαίωμα στους ελεύθερους χώρους, στην αναψυχή και την βιώσιμη κινητικότητα, για την υπεράσπιση της πόλης από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, για τα έργα ουσίας σε αντιδιαστολή με τα έργα βιτρίνας, για την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τον πολιτισμό. Ήταν η Αριστερά που είδε απέδειξε ότι τα ερωτήματα που σχετίζονται με την πόλη έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο και ότι το συμφέρον πάνω στην πόλη δεν είναι πάντα ενιαίο και κοινό. Και ότι, συνεπώς, η γάτα, πέραν του ότι οφείλει να πιάνει τα ποντίκια, πρέπει να έχει και το σωστό χρώμα. Χρώμα όχι κομματικό, αλλά κοινωνικό και δημοκρατικό. Ώστε να αντλεί την εξουσία της από αυτούς που πρέπει και να λογοδοτεί σε αυτούς που πρέπει.

Μεγάλοι δήμοι και περιφέρειες: Το αυτοδιοικητικό στοίχημα της Αριστεράς

Είναι γεγονός ότι όλες οι κάλπες έχουν πολιτική σημασία, ανεξάρτητα από το αν βγάζουν κυβέρνηση ή όχι. Πολύ περισσότερο οι κάλπες αυτής της περιόδου. Αυτό συμβαίνει με τις ευρωεκλογές. Κι αυτό συμβαίνει και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδιαίτερα στους τρεις μεγάλους δήμους και στις αντίστοιχες περιφέρειες. Εδώ όμως δεν είναι μόνο η κεντρική πολιτική διάσταση. Είναι και το πολιτικό νόημα της σύγκρουσης της καθεμίας από τις υποψηφιότητες της Αριστεράς με ένα αυτοδιοικητικό κατεστημένο που, κατά περίπτωση, παίρνει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Με γνώση και δύναμη για μια «Αθήνα από την αρχή»

Στον Δήμο της Αθήνας ο Νάσος Ηλιόπουλος έδωσε τη μάχη του πρώτου γύρου με μια σημαντική προίκα: τη συνέχεια και τη διάρκεια της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», το βάθος των προγραμματικών της επεξεργασιών και, βέβαια, την παράδοση των ιστορικών επιτυχιών με νεανικές υποψηφιότητες. Ο ίδιος ο Ηλιόπουλος, έχοντας ήδη εξαιρετικές επιδόσεις ως προϊστάμενος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και υφυπουργός Εργασίας, αποδείχτηκε ο πιο διαβασμένος και ο πιο συγκροτημένος από τους διεκδικητές του δήμου, ενώ παρουσίασε και ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Η προσωπική του σεμνότητα, που τον απέτρεπε κατά το διάστημα της κυβερνητικής του θητείας να υπερπροβάλλει τον εαυτό του, τώρα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα. Η ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις εξορμήσεις της "Ανοιχτής Πόλης" και στο πρόσωπο του υποψήφιου της Αριστεράς ήταν περισσότερο από ικανοποιητική.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος δίνει μια πολιτική και προγραμματική μάχη με κύριο αντίπαλο τον Κώστα Μπακογιάννη. Βασικό πλεονέκτημα του Κ. Μπακογάννη είναι η τεράστια υποστήριξη και προβολή που διαθέτει από σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ. Ο Κ. Μπακογιάννης προβάλλεται ως ο συνετός διαχειριστής των προβλημάτων «που δεν έχουν χρώμα», προωθεί με φανατισμό τις εργολαβίες στην αποκομιδή των απορριμμάτων, έχει ενσωματώσει στον συνδυασμό του τους βασικούς συντελεστές τριών αποτυχημένων δημοτικών αρχών και έχει συμμαχήσει ακόμα και με ακροδεξιά στοιχεία στις γειτονιές που αυτά διαθέτουν κάποια επιρροή. Ο Κ. Μπακογιάννης δεν έχει παρουσιάσει καμία προγραμματική θέση: όπως σε όλες τις προσωποπαγείς υποψηφιότητες, το πρόγραμμά του είναι ο εαυτός του και οι δεσμεύσεις του απέναντι στους πολίτες της Αθήνας είναι κατασκευασμένες επικοινωνιακά. Πράγμα που δεν σημαίνει τίποτα ευοίωνο για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα, το πέρασμα του Ν. Ηλιόπουλου στον δεύτερο γύρο και η τελική επικράτηση της "Ανοιχτής Πόλης" δεν θα είναι μόνο πολιτική νίκη για την Αριστερά, αλλά ένα μεγάλο βήμα για την Αθήνα.

Ο Πειραιάς δεν έχει ιδιοκτήτες

Στον Πειραιά, ο Ν. Μπελαβίλας επιλέχθηκε ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να συσπειρώσει τη ριζική αμφισβήτηση της πόλης στο καθεστώς Μαρινάκη και να δρομολογήσει ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα της πόλης. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Ο Ν. Μπελαβίλας είναι γέννημα - θρέμμα του Πειραιά, με μια καθαρή κινηματική, πολιτική και αυτοδιοικητική διαδρομή. Το προφίλ αυτό συνδυάζεται με ένα πολύ σοβαρό προγραμματικό πλεονέκτημα. Ο Ν. Μπελαβίλας, είναι καθηγητής της Αρχιτεκτονικής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.» που έχει εξαγγείλει ήδη ένα σχέδιο σημαντικών παρεμβάσεων στην Αθήνα. Είναι λοιπόν προφανές ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς στον Πειραιά έχει μια ξεκάθαρη αντίληψη για τα ζητήματα πόλης, τόσο ως προς την επιστημονική και τεχνική όσο και ως προς την κοινωνική τους διάσταση. Και φυσικά, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα, η δημοτική παράταξη που τον στηρίζει έχει συνεχή παρουσία, προγραμματική επάρκεια και μια πολύ σημαντική δραστηριότητα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πόλη.

Ουσιαστικός αντίπαλος του Μπελαβίλα δεν είναι ο απερχόμενος δήμαρχος του Πειραιά Γ. Μώραλης, αλλά ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ΜΜΕ και πρόεδρος του Ολυμπιακού, που θεωρεί τον Πειραιά ιδιοκτησία του. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι η συσπείρωση του δημοκρατικού Πειραιά απέναντι στις ιδιοκτησιακές τάσεις και τις φεουδαρχικές αντιλήψεις του Β. Μαρινάκη. Αλλά ούτε η δημοτική παράταξη της Αριστεράς στον Πειραιά είναι χθεσινή, ούτε ο ίδιος ο Ν. Μπελαβίλας. Η προεκλογική του εκστρατεία έσπασε το κλίμα της απόλυτης κυριαρχίας του Β. Μαρινάκη και ακύρωσε κάθε προσπάθεια να υποβαθμιστεί και να εκφυλιστεί η συζήτηση σε οπαδικά επίπεδα. Ένα καλό αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή, που θα σημάνει το πέρασμα τους συνδυασμού «Πειραιάς για όλους» στον δεύτερο γύρο, θα είναι η εκκίνηση του αγώνα για τη δικεδίκηση της θέσης του δημάρχου από τον Ν. Μπελαβίλα.

Περιφέρεια Αττικής: Έργα εναντίον λάσπης

Στη διάρκεια της θητείας της, η Ρένα Δούρου δεν είχε να παλέψει μόνο με τα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και με μια πρωτοφανή εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα που εξαπολύθηκε εναντίον της σε δύο κύματα μετά τις πλημμύρες στην Μάνδρα και με την τραγική καταστροφή στο Μάτι. Ωστόσο, η στοχοποίηση αυτή δεν κατορθώνει να κρύψει τον απολογισμό της θητείας της Δούρου, που χαρακτηρίστηκε από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα είτε σε ό,τι αφορά τα σημαντικά έργα ανάπλασης και υποδομών είτε τις παρεμβάσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνικών. Οι αντίπαλοι της Δούρου εκφράζουν, σε διαφορετικές εκδοχές, ένα συντηρητικό αυτοδιοικητικό κατεστημένο, προσωποπαγές, συγκεντρωτικό, εξαιρετικά ικανό στο να ασκεί την εξουσία του και να αναπαράγει τον εαυτό του εκμεταλλευόμενο την απάθεια και την αδράνεια των πολιτών. Μια νέα νίκη της Δούρου είναι σημαντική όχι μόνο γιατί το έργο που παρουσίασε την αξίζει, ούτε για να ηττηθούν στρατηγικά οι ανήθικες πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της, αλλά και γιατί η ψήφος στο Λεκανοπέδιο, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, έχει μεγάλη πολιτική σημασία.

Για να μείνει η Θεσσαλονίκη στο φως

Η «Θεσσαλονίκη Μαζί» είναι η μόνη νικηφόρα προοδευτική επιλογή για να μη γυρίσει η Θεσσαλονίκη πίσω στην, όχι και τόσο μακρινή, εποχή Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη, την εποχή της φοβικότητας και της αδιαφάνειας. Το πισωγύρισμα αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η διοίκηση του δήμου περάσει στα χέρια της Δεξιάς. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστελνε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η μόνη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Νοτοπούλου. Για την ήδη δοκιμασμένη, αν και νέα, υποψήφια της Αριστεράς και τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη Μαζί», οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σχηματίσουν μέτωπο για να «μείνει η πόλη στο φως» και να προχωρήσει μπροστά. Για να ανοίξει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές της και να αναδειχθεί σε δυναμικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, να διευρύνει την κοινωνική της πολιτική και να γίνει θερμοκοιτίδα ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες της.

Ο Χρήστος Γιαννούλης για την Κεντρική Μακεδονία

Απέναντι σε συντηρητικές και φθαρμένες δυνάμεις, η παράταξη του Χρήστου Γιαννούλη στην Κεντρική Μακεδονία οραματίζεται μια περιφέρεια με ανθρωποκεντρική αντίληψη, που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη. Μια περιφέρεια που θα κοπιάζει με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των πολλών, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις για τους νέους ανθρώπους, θα έχει κοινωνικό πρόσωπο και θα σέβεται το περιβάλλον. Αυτό το όραμα προέβαλλαν καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κεντρική Μακεδονία Χρήστος Γιαννούλης και ο συνδυασμός του «Κοιτάμε Μπροστά». Το μόνο που υπόσχονται ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι ότι θα δουλέψουν σκληρά για το όφελος και τις ανάγκες των πολλών, και ότι θα αξιοποιήσουν κάθε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που σήμερα λιμνάζουν. Έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, να στηριχτούν οι κοινωνικές δομές και οι υποδομές και σε τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που θα παραλάβουν. Και σίγουρα να είναι πιο φιλική προς τους πολίτες της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL