Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Με τη Ρένα γιατί... # φταίει η Δούρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη Ρένα γιατί... # φταίει η Δούρου

Επιμέλεια: Κάκη Μπαλή

 Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της "Δύναμης Ζωής" πριν από μερικές μέρες: "Ρένα, για μας η διαρκής στοχοποίηση και το διαρκές 'φταίει η περιφέρεια, φταίει η Δούρου' δεν είναι κατηγορία, είναι τίτλος τιμής για σένα".

Η περιφερειάρχης Αττικής αντέχει. Αντέχει τις επιθέσεις με λάσπη, την παραπληροφόρηση από την "Ομάδα Αλήθειας" - ω, οξύμωρον! Αναλαμβάνει τις ευθύνες της, στον βαθμό που της αναλογούν -και όχι από... ιδρύσεως ελληνικού κράτους- και δουλεύει σκληρά και αθόρυβα. Με σχέδιο και όραμα.

Για τις υποδομές του αύριο στην περιφέρεια που ζουν οι μισοί κάτοικοι της χώρας. Για την κοινωνική συνοχή, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, αλλά και την ψυχική ανάταση των ανθρώπων, που θα μπορούν να γεμίζουν τις μπαταρίες τους με μια βόλτα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Οι άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί της το ξέρουν καλά. Και σπεύδουν να τη στηρίξουν ακόμη κι αν ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους.

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα,
διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου

"Ζήτησα να συναντήσω την κυρία Ρένα Δούρου όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της ως περιφερειάρχης Αττικής, με σκοπό να την παρακαλέσω να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα, την οποία είχε ήδη εγκρίνει ο προκάτοχός της. Η ανταπόκρισή της ήταν άμεση και θα έλεγα ενθουσιώδης. Κατάλαβα ότι είχα να κάνω με έναν άνθρωπο πολύ καλλιεργημένο και ευαίσθητο σε θέματα πολιτισμού.

Η συνέχεια της συνεργασίας μας επιβεβαίωσε αυτή την εντύπωση. Η περιφέρεια ανέλαβε τη μελέτη και εκτέλεση του έργου του Μουσείου Καπράλου με προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατείται εντός των ημερών. Η περιφέρεια ανταποκρίθηκε και στο αίτημά μας να χρηματοδοτήσει τη μελέτη εφαρμογής, τα τεύχη δημοπράτησης και την υλοποίηση του έργου της μουσειογραφικής μελέτης της νέας Εθνικής Πινακοθήκης με προϋπολογισμό 4.760.000 ευρώ.

Χωρίς αυτή τη βοήθεια το κτήριο της νέας Πινακοθήκης δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα σημαντικά προγράμματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πολιτισμό. Οι πολιτιστικές δράσεις της περιφέρειας επί των ημερών της κυρίας Ρένας Δούρου αποτελούν ένα πρότυπο που εύχομαι να συνεχιστεί και να βρει πολλούς μιμητές".

Άννα Φόνσου
Σπίτι του ηθοποιού

"Ευχαριστούμε πάρα πολύ την περιφερειάρχη, η οποία έχει έρθει εδώ δύο - τρεις φορές, το είδε, κατάλαβε ότι πρέπει να το τελειώσουμε. Κατάλαβε τις ανάγκες μας".

Κωνσταντίνος Μίχαλος
πρόεδρος ΕΒΕΑ

"Η Ρένα Δούρου ως περιφερειάρχης Αττικής απέδειξε ότι οι όποιες πολιτικοϊδεολογικές διαφορές όχι μόνο μπορούν να ξεπεραστούν αλλά μπορεί και να χρησιμοποιηθούν μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων σε δράσεις για την οικονομία και την κοινωνία. Με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος συνεργάστηκα τα πέντε τελευταία χρόνια με τη Ρένα Δούρου και πλέον μπορώ να βεβαιώσω ότι πρόκειται όχι μόνο για μια εξαιρετική συνεργάτιδα, αλλά και μια πολύ καλή φίλη. Θεωρώ όμως υποχρέωσή μου, αλλά ταυτόχρονα και ευχαρίστηση, να αναφερθώ στο έργο που διετέλεσε κατά τη θητεία της η κυρία Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα στην πολύτιμη βοήθεια και στην εποικοδομητική συνεργασία που είχε η περιφέρεια με τον επιμελητηριακό θεσμό.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην καλή μου φίλη και συνεργάτιδα και στον συνδυασμό της, με τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση η συνεργασία μεταξύ επιμελητηρίων και περιφέρειας θα συνεχιστεί.

Poka - Yio
ιδρυτικός διευθυντής Athens Biennale

"Γνώρισα τη Ρένα Δούρου πρόσφατα και με αφορμή την 6η Mπιενάλε της Αθήνας. Η περιφέρεια είναι ο φορέας που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ το οποίο χρηματοδοτεί τις δύο τελευταίες Μπιενάλε της Αθήνας.

Πρώτη φορά φορέας του Δημοσίου στη δεκαετή εμπειρία της διοργάνωσης κινήθηκε με τέτοια ταχύτητα για να επιλύσει πρακτικά ζητήματα που την έκαναν να μοιάζει αδύνατη. Αυτή η δεινότητα έχει να κάνει με το επιτελείο της διεύθυνσης πολιτισμού της περιφέρειας.

Όμως η γνωριμία με την ίδια τη Δούρου δεν έγινε με αφορμή κάποιο από αυτά τα ζητήματα, αλλά πολύ αργότερα, πολύ μετά το σβήσιμο των προβολέων των εγκαινίων. Τότε που ήρθε να επισκεφτεί την έκθεση σιωπηλά και μετά ήρθε ξανά και ξανά σαν απλός επισκέπτης. Σαν άνθρωπος που αντιλαμβάνεται πως ο σύγχρονος πολιτισμός είναι η παρακαταθήκη της εποχής μας και η πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης".

Μενέλαος Γκίβαλος
αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ

"Οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί αποτελούν πεδία μιας αδιάλειπτης και σκληρής αντιπαράθεσης. Πολλές φορές, στην εξέλιξη της αντιπαράθεσης αυτής το 'σύστημα' συμφερόντων, που έχει ως κυρίαρχα σύμβολα την 'εξουσία' και το 'χρήμα' (J. Habermas), ενσωματώνει τα άτομα στη διαχειριστική του δομή και ακυρώνει το αξιακό - κοινωνικό και πολιτισμικό τους 'κεφάλαιο'.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου τα άτομα και οι συλλογικές τους εκφράσεις υπερβαίνουν αυτόν τον 'περιορισμό', δρουν με βάση τις αξίες και τις αρχές τους, παρεμβαίνουν δημιουργικά και αποφασιστικά και διαμορφώνουν νέες 'πραγματικότητες'. Αυτά τα άτομα με τις ιδιαίτερες ικανότητες και αρετές που αναδεικνύουν στον ιστορικό τους ορίζοντα αποτελούν τις χαρισματικές προσωπικότητες, τις οποίες ανέλυσε και αξιολόγησε ο Max Weber.

Σ' αυτή την κατηγορία των ατόμων ανήκει η Ρένα Δούρου, την οποία γνώρισα ως φοιτήτρια του ΠΤΔΕ, όταν δίδασκα ο ίδιος το μάθημα της Πολιτικής Επιστήμης. Η Ρένα Δούρου ως περιφερειάρχης συγκρούστηκε σκληρά με κατεστημένα από δεκαετίες συμφέροντα, αρνήθηκε την τυπική διαχείριση και διαμόρφωσε νέους όρους, νέες θεσμικές βάσεις και λειτουργίες. Σ' αυτό το νέο πρότυπο στηρίχθηκε ένα πολύπλευρο έργο που περιέλαβε τη δημιουργία υποδομών, τη στήριξη και διεύρυνση των κοινωνικών δομών, τη συμβολή στην παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, την εντυπωσιακή επέκταση των πολιτισμικών δραστηριοτήτων. Κι όλα αυτά τα πέτυχε δεχόμενη έναν συνεχή πόλεμο από τα συμφέροντα και τους κομματικούς τους εκπροσώπους.

Βγήκε όμως νικήτρια, με 'όπλα' το ήθος, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την ετοιμότητά της, το πλούσιο και πολύπλευρο έργο της. Για μας η δικαίωση και η επιβράβευσή της, η στήριξη και η συμμετοχή στην προσπάθειά της δεν αποτελούν απλά καθήκον, αλλά εκδήλωση τιμής προς το πρόσωπό της και τις αξίες που η ίδια υπηρετεί".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL