Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Με τον Νίκο Μπελαβίλα για έναν "Πειραιά για Όλους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον Νίκο Μπελαβίλα για έναν "Πειραιά για Όλους"

Άλλωστε, ο ίδιος το έχει αποδείξει με την πορεία του, τόσο ως επιστήμονας και ακαδημαϊκός όσο και ως άνθρωπος των κινημάτων, άνθρωπος που ακούει τον παλμό και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Και έχει πρόταση, που την έχει παρουσιάσει στην πειραϊκή κοινωνία, γιατί, όπως τονίζει: “Δεν ήρθαμε από το πουθενά, δεν αντιγράφουμε αλλά παράγουμε υλοποιήσιμες ιδέες”. Στην ερώτηση “που θα βρείτε τα λεφτά για να υλοποιήσετε το έργο σας ο Νίκος Μπελαβίλας χαμογελά και απαντά: ‘Σίγουρα δεν θα τα αναζητήσω σε ‘επενδυτές’ - αποικιοκράτες ούτε σε εμπόρους της ‘αρπαχτής’”. Με την ίδια υπερηφάνεια λέει: “Οι δημότες δεν έχουν ανάγκη από τα φιλοδωρήματα του κ. Μαρινάκη και η στήριξη σε άπορες οικογένειες ή τα πενηντάευρα σε νέους άνεργους δεν είναι άλλοθι για το ότι ο κ. Μαρινάκης δεν έχει ελληνική σημαία στα πλοία του, με τα υπερκέρδη του να βρίσκονται εκτός Ελλάδας”.

Τι λένε όμως οι άλλοι για τον Νίκο Μπελαβίλα. Ρωτήσαμε έξι ανθρώπους που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, κάποιοι συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του “Πειραιάς για Όλους”.

Μιχάλης Σπουρδαλάκης
καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ (υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Η εμφάνιση του ολιγαρχικού φαινομένου στον Πειραιά κινδυνεύει να καταλύσει κάθε δημοκρατικό θεμέλιο του πολιτικού μας συστήματος. Ένας ιδιώτης, υπό άλλες ιδιότητες εκτός θεσμών, αυτοβαφτίστηκε “ευεργέτης” για να καθορίσει τις τύχες της πόλης, ορίζοντας ο ίδιος μέχρι και τον δήμαρχο. Το μοντέλο αυτό δεν είναι μόνο πολιτικά επικίνδυνο. Έχει αποτύχει και στην πράξη σε μια σειρά ζητημάτων, που αφορούν στη διαχείριση του Πειραιά.

Απέναντι σε αυτό βρίσκεται ο Νίκος Μπελαβίλας. Εκτός από γνωστός πολεοδόμος, αριστερός, είναι παιδί μιας μακράς αυτοδιοικητικής προοδευτικής παράδοσης. Η προοδευτική συμμαχία που σήμερα διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα, στον Πειραιά δοκιμάστηκε μέσα από το «Λιμάνι της Αγωνίας» πριν από καιρό. Ο συνδυασμός «Πειραιάς για Όλους» με επικεφαλής τον Νίκο είναι η ελπιδοφόρα κατάληξη αυτής της πορείας.

Βάσιας Τσοκόπουλος 
Ιστορικός

Ο συνδυασμός “Πειραιάς για Όλους” είναι ένα ψηφοδέλτιο καθαρό, αγωνιστικό, με ιστορία και πρόταση. Ιδιαίτερα ο επικεφαλής του, ο Νίκος Μπελαβίλας, είμαι βέβαιος ότι θα είναι τόσο ο αναγκαίος όσο και ο ιδανικός δήμαρχος για τον Πειραιά. Γνωρίζει την πόλη βιωματικά και επιστημονικά. Την γνωρίζει με την καρδιά και τη σκέψη! Είναι ο δήμαρχος που μπορεί να διασώσει και να σχεδιάσει. Ο δημόσιος λόγος του ενσαρκώνει τη σύνθεση της αντιστασιακής παράδοσης του Πειραιά με το όραμα για το μέλλον. Μέσα του ηχεί το φρόνημα της Εθνικής Αντίστασης, η ρεμπέτικη ανταρσία, η ριζοσπαστικότητα του λαϊκού Ολυμπιακού, αλλά και η παλιότερη αστική παράδοση δημιουργικής αυτονομίας του Πειραιά απέναντι στην κεντρική εξουσία. Ταυτόχρονα, το σχέδιό του για το “αύριο” είναι ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και επιβλητικό. Άλλωστε, ήδη έχει βάλει το χέρι του στα περισσότερα από τα σημαντικά που έχουν γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Ο Νίκος έχει μιαν ακόμα μεγάλη αρετή: μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τη συλλογικότητα. Να δώσει τις ιδέες και τα κεντρίσματα για να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα της ομάδας, που είναι υψηλής ποιότητας. Και αυτό, εκτός από εξαιρετικά γόνιμο, είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Είναι τιμή μου να στηρίζω το ψηφοδέλτιο «Πειραιάς για Όλους».

Άννα Κατσούλη,
συνταξιούχος νηπιαγωγός, αντιστασιακή

Ο Νίκος Μπελαβίλας, είναι ένας σοβαρός επιστήμονας, δημοκράτης αγωνιστής, προερχόμενος από μια ιστορική αντιστασιακή οικογένεια του Πειραιά. Η δική μου γενιά, της Αντίστασης, της ΕΔΑ, του αντιδικτατορικού αγώνα, του πρωτοπόρου κινήματος των γυναικών, προσέφερε πολλά στη δημοκρατική παράδοση της Αυτοδιοίκησης του Πειραιά. Αυτή την παράδοση συνεχίζει ο Νίκος Μπελαβίλας και ο συνδυασμός «Πειραιάς για Όλους».

Νικόλας Μαύρος,
μουσικός

Στηρίζω το ψηφοδέλτιο «Πειραιάς για Όλους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, γιατί πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο και πλήρη γνώση των λαϊκών αναγκών, των μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Και το κυριότερο, έχει τις κατάλληλες απαντήσεις σε αυτά. Οι υποψήφιοι με τον Νίκο Μπελαβίλα είναι μια ομάδα νέων, εργαζόμενων, ανέργων και μεταναστών, που εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία και οραματίζεται μια διαφορετική αλληλέγγυα κοινωνία, κόντρα στη μεταδημοκρατία της ελίτ που αντιλαμβάνεται την πόλη μας ως επιχείρησή της. Εμπρός λοιπόν για μια σύγχρονη δημοκρατική πειραϊκή κοινωνία.

Άντα Προβατάκη,
φοιτήτρια ΕΑΠ, εθελόντρια ΑΣΜΠ και Μεσοποταμίας

Γνώρισα τον Νίκο Μπελαβίλα πριν κάποια χρόνια, μέσω κοινών φίλων και συντρόφων από το “Λιμάνι της Αγωνίας” και από την αρχή με κέρδισε η προσωπικότητά του, όχι μόνο ως καθηγητή του Πολυτεχνείου, αλλά και ως ακτιβιστή, στη μάχη κατά της ιδιωτικοποίησης της Ζέας και στα camp με τους πρόσφυγες.

Αποφάσισα να συμπορευτώ μαζί του ως υποψήφια, γιατί ο Νίκος Μπελαβίλας με τις γνώσεις του και την ευστροφία του είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει την πόλη μας βρίσκοντας αποτελεσματικές λύσεις. Να ξανακάνει τον Πειραιά μας μια πόλη που αξίζει να ζούμε, εμείς, τα παιδιά μας, οι φίλοι και οι συνδημότες μας. Να κάνει τον Πειραιά έναν Πειραιά για όλες και όλους.

Μαρία Σταθάκη,
δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος

Ο Πειραιάς δεν είναι μόνο μια πόλη με σπουδαία φυσική ομορφιά και με σπουδαία αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και ένας δήμος με μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν από πολυετή κακοδιαχείριση και ανικανότητα δημοτικών αρχών που διοίκησαν τον δήμο αυταρχικά, δίχως όραμα, σχεδιασμό και οργάνωση.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανάληψη, το 2014, της δημαρχίας από μια ομάδα ανθρώπων καθοδηγούμενη από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και απολύτως ταυτισμένη με αυτόν, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η πόλη πρέπει να επιστρέψει στους δημότες της και στη νομιμότητα και ο Νίκος Μπελαβίλας, ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να συγκρουστεί με τον «μαρινακισμό», είναι, πιστεύω, αυτός που, μαζί με τον συνδυασμό του «Πειραιάς για Όλους», μπορεί να εγγυηθεί τη νέα αυτή πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL