Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Με τον Νάσο Ηλιόπουλο για γειτονιές με φως και ζωντάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον Νάσο Ηλιόπουλο για γειτονιές με φως και ζωντάνια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ, ΦΑΝΗ ΔΟΥΡΔΟΥΡΑ

Ο Ν. Ηλιόπουλος βλέπει την καθεμιά από τις επτά Δημοτικές Ενότητες της Αθήνας ως ξεχωριστή, που, όταν ενωθούν υπό τη σκέπη του δήμου έχουν να δώσουν χαρά στους κατοίκους και να τους δείξουν ότι η καθημερινότητα δεν είναι πνιγηρή ανάμεσα σε γκρίζες πολυκατοικίες και ταλαιπωρημένους δρόμους. Αναγνωρίζοντας τον αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων σε γειτονιές χωρίς φωτισμό, ο Ν. Ηλιόπουλος λέει: “Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές, οι φωτεινές γειτονιές”.

Γι’ αυτό στους στόχους του είναι η αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος του Δήμου Αθηναίων, περί 460 ακίνητα, και με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, να διαμορφώσει χώρους κατοικήσιμους για νέα ζευγάρια. Κόντρα στη ραγδαία επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb ο N. Ηλιόπουλος θα πιέσει την κυβέρνηση να περιορίσει τόσο τον χρόνο όσο και το πλήθος των ακινήτων που ενοικιάζονται γι’ αυτόν τον σκοπό. Στόχος του είναι να μην ξεσπιτώνονται οι ενοικιαστές και να πάρει πάλι ζωή η Αθήνα από μόνιμους κατοίκους.

Παράλληλα, βάζει ψηλά στην ατζέντα τις “πράσινες επενδύσεις”. Έχει επεξεργασμένο σχέδιο με δυνατότητα απορρόφησης κοινοτικών πόρων τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων όσο και για την τοποθέτηση ηλιοσυσσωρευτών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 800 φτωχά νοικοκυριά. Θέλει “μια πόλη σύγχρονη, που θα είναι βιώσιμη”, όπως χαρακτηριστικά λέει. Γι’ αυτό προτείνει την αξιοποίηση 15 πρώην βιομηχανικών χώρων συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, ώστε να μετατραπούν σε επισκέψιμους χώρους πρασίνου. Έχει στο πλάνο του άλλους 38 χώρους επιφάνειας έως 2 στρεμμάτων, ώστε να γίνουν νησίδες πρασίνου, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και στην εξάλειψη βλαβερών μικροσωματιδίων εξαιρετικά επιβλαβών για το αναπνευστικό σύστημα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζει μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερους πεζόδρομους και οργανωμένους ποδηλατόδρομους, που θα σέβεται τους ηλικιωμένους, τους γονείς με παιδιά και τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Για τις προτάσεις της “Ανοιχτής Πόλης” και του Νάσου Ηλιόπουλου μιλούν:

Μαρία Μάρκου
επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

“Με αφορμή τη ραγδαία εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων -χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα ψηφιακά μέσα μπορούν να επιταχύνουν τους μετασχηματισμούς της ‘πραγματικής’ οικονομίας- τα ‘νέα’ που φτάνουν στην Αθήνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές για το ύψος των ενοικίων και την αξία των ακινήτων, όπως και τον εκτοπισμό των μόνιμων κατοίκων από τους επισκέπτες. Βεβαίως, οι προτάσεις που καταθέτουν η ‘Ανοιχτή Πόλη’ και ο Νάσος Ηλιόπουλος - με τους οποίους συμπαρατάσσομαι - για τον περιορισμό αυτής της οικονομικής δραστηριότητας είναι δίκαιες και ρεαλιστικές!

Παράλληλα, πρέπει να δώσουμε στην πόλη τις αναγκαίες ‘ανάσες’ και να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της θερμικής νησίδας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και γι’ αυτό ταυτίζομαι με την πρόταση της ‘Ανοιχτής Πόλης’, που επιμένει στην ανάγκη να διασώσουμε τους χαρακτηρισμένους ελεύθερους και πράσινους χώρους και να εξασφαλίσουμε περισσότερους. Αυτό προϋποθέτει την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Ορθώς η ‘Ανοιχτή Πόλη’ επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης και συντήρησης του πρασίνου και ειδικά της υψηλής φύτευσης. Γ’ ιαυτό συμπαρατάσσομαι με την ‘Ανοιχτή Πόλη’ και τον Νάσο Ηλιόπουλο”.

Κωστής Καρπόζηλος
ιστορικός και διευθυντής των ΑΣΚΙ

“Με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει τεράστιο ιστορικό φορτίο από την κλασική εποχή έως το πρόσφατο παρελθόν, δική μας δουλειά είναι να αναδείξουμε τη σύνθετη αυτή σχέση. Αυτός είναι ο λόγος που κατέρχομαι στο πλευρό του Νάσου Ηλιόπουλου. H στροφή στο παρελθόν, που παρατηρήσαμε στα χρόνια της κρίσης πέρα από τον συντηρητισμό, λειτούργησε ως ευκαιρία για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη ενός πλέγματος δράσεων και πρωτοβουλιών. Από τις εκδηλώσεις ‘Αθήνα Ελεύθερη’ και την εκπομπή της ΕΡΤ ‘Ιστορικοί Περίπατοι’, έως τα ψηφιακά μουσεία των ΑΣΚΙ και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε έναν παραγωγικό αναστοχασμό, που αμφισβητεί τις παγιωμένες αφηγήσεις, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών στην ιστορική έρευνα και γνώση.

Τα επόμενα χρόνια η ελληνική κοινωνία θα κληθεί να συζητήσει γύρω από δύο σημαντικά ορόσημα της πρόσφατης Ιστορίας της. Το 2021 για τα διακόσια χρόνια από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και το 2023 για τα εκατό χρόνια από την οργανωμένη ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έτσι, η Αθήνα του 21ου αιώνα πρέπει να είναι αναδείξει την Ιστορία των πολλών”.

Άγγελος Αλμπαχέι,
μαθήτης

“Στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα εκλέξουμε στην Αθήνα δήμαρχο της Αριστεράς, τον Νάσο Ηλιόπουλο. Είναι ένας δήμαρχος με προοδευτικές ιδέες και γι’ αυτό στέκομαι στο πλευρό του ως υποψήφιος. Είναι ένας ενεργός πολίτης που έχει γεννηθεί και έχει ζήσει στην Αθήνα. Γνωρίζει τα προβλήματα τις πόλης μας και αφουγκράζεται τις κοινωνικές ανάγκες του κόσμου. Ο Νάσος ενδιαφέρεται για κάθε γειτονιά της Αθήνας και έχει οργανωμένο σχέδιο για τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής κοινότητας και τον αθλητισμό. Είμαι σίγουρος ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος και η ‘Ανοιχτή Πόλη’ μπορούν να σπάσουν το κατεστημένο και να δώσουν φωνή στους πολίτες.

Επειδή είμαι μαθητής, αυτό που θα διεκδικήσω είναι τα σχολεία να μην είναι μόνο για μόρφωση, αλλά, όντας ανοιχτά και τα απογεύματα, να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά ευκαιρίες για άθληση και παιχνίδι. Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των σχολικών επιτροπών για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Τέλος, μαζί με τον Νάσο θα διεκδικήσουμε πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων, ώστε τα σχολεία της πόλης μας να είναι ασφαλή και να μην βανδαλίζονται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL