Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
ΛΑΖΑΡΟΣ ΝΑΤΣΗΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ / Λάζαρος Νάτσης: Θέλουμε η πόλη μας να φέρει στο προσκήνιο το παρελθόν της και να ανοίξει τα φτερά της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΛΑΖΑΡΟΣ ΝΑΤΣΗΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ / Λάζαρος Νάτσης: Θέλουμε η πόλη μας να φέρει στο προσκήνιο το παρελθόν της και να ανοίξει τα φτερά της

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το ανεξίτηλο γνώρισμα των Ιωαννίνων, την ιστορικότητά τους, θέλει να φέρει στο προσκήνιο ο υποψήφιος δήμαρχος, Λάζαρος Νάτσης, όπως αναλυτικά περιγράφει στην “Αυγή”. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη δημιουργία μουσείων, ο Λ. Νάτσης διαβεβαιώνει ότι η πόλη θα καταστεί ξεχωριστή, ικανή να ανοίξει τα φτερά της στην παγκόσμια κοινότητα. Η δε αναζωογόνηση της λίμνης Παμβώτιδας θα πολλαπλασιάσει τον χρόνο ζωής όλου του οικοσυστήματος.

* Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, τι αναμένετε να φέρει η απλή αναλογική;

Η παράταξή μας αναφανδόν υποστηρίζει την απλή αναλογική. Άλλωστε αυτό το εκλογικό σύστημα ήταν πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που είχε ενσωματωθεί στις πάγιες θέσεις του αυτοδιοικητικού οργάνου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο που το τελευταίο διάστημα ο πόλεμος ενάντια στην απλή αναλογική από τη “γαλάζια” διοίκηση της ΚΕΔΕ ήταν λυσσαλέος. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και το έχουμε αποδείξει όλη την προηγούμενη περίοδο, γιατί η κριτική μας ήταν πάντα εποικοδομητική με στόχο την προώθηση των θέσεων και τη συνεργασία των παρατάξεων. Εξάλλου, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το μέλλον του τόπου μας και αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με συνεργασίες και διάθεση συναίνεσης. Άρα, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του δήμου μας πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

* Έχετε βρει πεδία συγκλίσεων;

Γενικά υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων με ένα μέρος των δυνάμεων του δήμου, αλλά έχουμε κόκκινες γραμμές. Εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για μείωση του προσωπικού ή για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου ή της επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Μετά την πρόσληψη και του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα δεν συντρέχει κανένας λόγος να συμμετέχει ιδιώτης στην αποκομιδή απορριμμάτων. Επομένως οι συγκλίσεις είναι απαραίτητες αρκεί να έχουν προοδευτικό πρόσημο.

* Όμως τι γίνεται στη διαχείριση απορριμμάτων που το έργο της Περιφέρειας λειτουργεί μέσω ΣΔΙΤ;

Αυτή είναι μια παλιά ιστορία που λόγω ανικανότητας των διοικήσεων των δήμων της Ηπείρου να προσαρμοστούν σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό οδήγησε αναγκαστικά στην εμπλοκή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ανέλαβε την κατασκευή της μονάδας μέσω ΣΔΙΤ με το σύστημα των εγγυημένων ποσοτήτων που αν δεν παραδοθούν συνοδεύονται από οικονομικές ρήτρες. Το κόστος για τους δήμους και τους δημότες παραμένει υψηλό, καθώς ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων, που θα οδηγείται προς επεξεργασία για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Η μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο προσανατολισμός στην ανακύκλωση, γιατί από το 2021 επέρχονται πρόστιμα από την Ε.Ε. σε κάθε δήμο, που δεν επιτυγχάνει τον στόχο. Έχουμε υπολογίσει ότι εάν παραμείνουμε στο ίδιο χαμηλό επίπεδο ανακύκλωσης τα επόμενα χρόνια μαζί με τα πρόστιμα από την Ε.Ε. το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τον δήμο μας θα ανέλθει στα 9 εκατ. ευρώ ετησίως. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση!

* Τι απαιτείται για την αναζωογόνηση της λίμνης Παμβώτιδας;

Η διαχείριση της λίμνης Παμβώτιδας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, καθότι αποτελεί το πιο σημαντικό τοπόσημο της πόλης μας. Γι’ αυτό απαιτείται ένα νέο μοντέλο περιβαλλοντικής διαχείρισης συνολικά για το λεκανοπέδιο, διότι τα προβλήματα υπερτροφισμού προκύπτουν από τις γύρω δραστηριότητες με αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της λίμνης. Χρειάζεται συνεπώς μια νέα φιλοσοφία με παρεμβάσεις εντός και εκτός της λίμνης, αφενός για να περιοριστούν οι εισροές φερτών υλικών, αφετέρου για να επανασυνδεθούν οι πηγές με τη λίμνη.

* Ας περάσουμε στο προσφυγικό ζήτημα. Κατά πόσον έχει επηρεάσει τη ζωή της πόλης σας;

Από την αρχή σταθήκαμε αποφασιστικά δίπλα στους πρόσφυγες. Με τη στάση και τις παρεμβάσεις μας συμβάλλαμε σε μεγάλο βαθμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η κοινωνική ένταξη των προσφύγων βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Περί τους 800 πρόσφυγες μένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσω του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας, τα προσφυγόπουλα πηγαίνουν κανονικά στα σχολεία. Πιστεύουμε ότι σιγά - σιγά οι πρόσφυγες εντασσόμενοι στην τοπική κοινωνία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τόσο της οικονομίας όσο και του πολιτισμού και θα επαναφέρουν τα στοιχεία πολυπολιτισμικότητας για τα οποία οι Γιαννιώτες ήταν πάντα υπερήφανοι.

* Μιας που το θίξατε. Ποιο είναι το όραμά σας για την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων;

Η Εγνατία Οδός και η Ιονία Οδός έχουν φέρει τον κόσμο πιο κοντά στα Ιωάννινα. Γι’ αυτό, απαιτείται περαιτέρω ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης μας με τη δημιουργία νέων μουσείων όπως μουσείο Ιστορίας της πόλης μας και μουσείο των ευεργετών, που τόσα έχουν προσφέρει στην πόλη, τη χώρα μας, αλλά και χώρες του εξωτερικού. Άλλωστε, το ανεξίτηλο γνώρισμα της πόλης μας είναι η πολυπολιτισμικότητα, αφού επί αιώνες ήταν ισχυρή η παρουσία του εβραϊκού και τουρκικού στοιχείου. Αυτός ακριβώς είναι ο πλούτος μας! Είναι ευκαιρία, λοιπόν, η πόλη μας να φέρει στο προσκήνιο το παρελθόν, να ανοίξει τα φτερά της στην παγκόσμια κοινότητα και με αυτοπεποίθηση να πορευτεί, ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

* Ο Λάζαρος Νάτσης γεννήθηκε το 1957 στην Καλούτσιανη Ιωαννίνων, ενώ το 1966 μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα. Το 1977 τελείωσε το 1ο νυχτερινό γυμνάσιο Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως χρυσοχόος (αδαμαντοδέτης). Το 1984 αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Από το 1986 έως και το 1994 εργάστηκε ως αδαμαντοδέτης στην Αθήνα και το 1994 επέστρεψε μόνιμα στα Γιάννενα και έως το 2003 εργάστηκε στη Δημοτική Επιχείρηση Λίμνης Ιωαννίνων Α.Ε.. Από το 2003 έως και το 2015 εργάστηκε στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας με σύμβαση έργου. Τον Μάιο του 2014 κατήλθε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη “Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή” και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL