Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου

Εννέα μέρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής 26ης Μαΐου και όλοι να προσέλθουμε σε αυτές για να εκλέξουμε εκπροσώπους στην Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, δήμους, κοινότητες). Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 π.μ. και κλείνουν στις 7 μ.μ. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν και οι δεκαεπτάρηδες, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2002. Πρόκειται για 106.760 πολίτες.

Στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως και τέσσερις σταυρούς προτίμησης σε έναν από τους 40 συνδυασμούς, κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Κάθε κόμμα ή συνασπισμός που συγκεντρώνει το 3% εκλέγει ευρωβουλευτή. Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν και όσοι Έλληνες κάτοικοι των κρατών - μελών της Ε.Ε. έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία.

Να σημειωθεί ότι οι 112.504 ετεροδημότες ψηφίζουν για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στον τόπο όπου διαμένουν. Ωστόσο, υποχρεούνται την ίδια μέρα να προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες όπου είναι εγγεγραμμένοι με βάση τους ειδικούς καταλόγους και απαγορεύεται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο εκλογικό τμήμα του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Εκλογική άδεια

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, προβλέπεται πέντε (5) η υποχρεωτική χορήγηση άδειας. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται άδεια μια (1) εργάσιμη ημέρα για μετακίνηση από 200-400 χλμ., δυο (2) εργάσιμες εάν η μετακίνηση είναι άνω των 401 χλμ. Επίσης, όσοι εργάζονται έξι (6) ημέρες δικαιούνται άδεια μια (1) εργάσιμη για άσκηση εκλογικού δικαιώματος σε περιοχή που απέχει 100-200 χλμ. από τον τόπο διαμονής τους και τρεις (3) εργάσιμες και όσους διαμένουν άνω των 401 χλμ. Για όσους ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στη νησιωτική χώρα, η χορήγηση άδειας από την εργασία φτάνει έως τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Την 26η Μαΐου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών (Περιφέρειες, δήμοι, κοινότητες), όπου ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει το 50% συν 1 εκλέγεται. Στις περιφερειακές εκλογές η σταυροδοσία έχει ως εξής: Ένας (1) σταυρός, όπου εκλέγονται έως και τρεις (3) περιφερειακοί σύμβουλοι. Δύο (2) σταυροί όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως επτά (7) περιφερειακοί σύμβουλοι. Τρεις (3) σταυροί όπου εκλέγονται οκτώ (8) έως δώδεκα (12) περιφερειακοί σύμβουλοι και τέσσερις (4) σταυροί όπου εκλέγονται από δεκατρείς (13) και άνω περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στις δημοτικές εκλογές, ο ψηφοφόρος σε ενιαία εκλογική περιφέρεια μπορεί να βάλει έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης. Όπου οι δημοτικές έδρες είναι τρεις έδρες, μπορεί να βάλει μόνο έναν (1) σταυρό προτίμησης. Όπου οι δημοτικές έδρες είναι περισσότερες από τρεις (3), ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης. Για τις κοινοτικές εκλογές, προβλέπεται ότι σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης. Ενώ σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων ο σταυρός προτίμησης είναι ένας (1).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL