Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Νάσος Ηλιόπουλος: / Νάσος Ηλιόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νάσος Ηλιόπουλος: / Νάσος Ηλιόπουλος: Είμαστε έτοιμοι να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης στην Αθήνα

Απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της Αθήνας δίνει στους δημότες ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης” Νάσος Ηλιόπουλος μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να “επουλώσει” τις πληγές που άφησε πίσω της η πολυετής οικονομική κρίση. Ρίχνει τα βέλη του στον Κώστα Μπακογιάννη ότι η εκ μέρους του επιλογή προσώπων που έχουν διατελέσει αντιδήμαρχοι είτε επί Γιώργου Καμίνη είτε επί Νικήτα Κακλαμάνη προοιωνίζεται την “αναποτελεσματικότητά” του και άρα οι δημότες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στον “γαλάζιο” υποψήφιο.

“Η Αθήνα είναι μία πόλη που έχει πολύ βαθιές πληγές από την κρίση και εμείς είμαστε έτοιμοι να τις επουλώσουμε” τονίζει ο Ν. Ηλιόπουλος με συνέντευξή του (ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) αναφέροντας επεξεργασμένες θέσεις. Αρχής γενομένης από τα Εξάρχεια, όπου ο ίδιος έχει έρθει σε διαβούλευση με τους κατοίκους.

Αφού αναγνώρισε ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενα επεισόδια, που η αστυνομία τα αντιμετωπίζει με εκτεταμένη χρήση χημικών, ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως “πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους”. “Η ΕΛ.ΑΣ. με τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει δεν βοηθάει την περιοχή, αλλά μερικές φορές την επιβαρύνει” τόνισε.

“Τα πανεπιστήμια είναι πλούτος για την πόλη μας”

Παράλληλα έδωσε έμφαση στην αναζωογόνηση της περιοχής των Εξαρχείων. “Η ‘Ανοιχτή Πόλη’ έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων” σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος προτάσσοντας την προστασία και αξιοποίηση του λόφου του Στρέφη με δράσεις ενίσχυσης του πολιτισμού και αναβάθμισης των αθλητικών χώρων. Ειδικά για τη συζήτηση περί απομάκρυνσης της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ ο ίδιος υποστήριξε: “Τα πανεπιστήμια αποτελούν πλούτο για την πόλη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα”.

Ο Ν. Ηλιόπουλος στηλίτευσε, μάλιστα, την άποψη Μπακογιάννη που μιλάει για απομάκρυνση της Αρχιτεκτονικής Σχολής επικρίνοντάς τον ότι “έχει άγχος μόνο για τους τουρίστες αυτής της πόλης. Δεν έχει πραγματικό άγχος για τους κατοίκους και τη γειτονιά”. Η άποψη Μητσοτάκη, συνέχισε ο Ν. Ηλιόπουλος, είναι στη λογική ότι “εφόσον τα ισοπεδώσει όλα ο τουρισμός, μόνον έτσι θα λυθεί το θέμα της παραβατικότητας στην περιοχή”.

“Πρέπει να υπάρχει στενότερη συνεργασία της σχολής με τον δήμο, με περισσότερες δραστηριότητες μέσα σε αυτήν” σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος προσθέτοντας: “Αυτό θα δώσει ζωή στην περιοχή και θα κρατήσει φοιτητές στη γειτονιά”. “Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε τη διαφορετική ταυτότητα που είχαν τα Εξάρχεια, η οποία δυστυχώς χάνεται μέσα και από αντικοινωνικές συμπεριφορές που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια”.

“Ζωντανές γειτονιές”

Θίγοντας το ζήτημα της ασφάλειας στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας, ο Ν. Ηλιόπουλος είπε: “Ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονίες”. Σε αυτό το πνεύμα τάχθηκε υπέρ των μεικτών χρήσεων στις γειτονιές υπό τον όρο να τεθούν και να εφαρμόζονται κανόνες.

“Στο Κολωνάκι, οι άνθρωποι διαμαρτύρονται διότι πλέον δεν μπορούν να κοιμηθούν στα σπίτια τους, καθώς σε ορισμένους δρόμους τα μαγαζιά παραβιάζουν συστηματικά το ωράριο και την ένταση της μουσικής” είπε χαρακτηριστικά για να προτείνει: “Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δουλειά του δήμου να πει στους παραβάτες - καταστηματάρχες ‘σου αφαιρώ την άδεια μουσικής και, αν συνεχίσεις, σου σφραγίζω το κατάστημα’”.

Τη ραγδαία επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb o N. Ηλιόπουλος δεσμεύτηκε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσει πρόταση για τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, την οποία θα διαβιβάσει στο αρμόδιο υπουργείο.

Επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία ο Ν. Ηλιόπουλος προέταξε ως μέτρα περιορισμού του φαινομένου -που ξεσπιτώνει χιλιάδες κατοίκους και αλλοιώνει τις γειτονιές της Αθήνας- την εξαίρεση των νομικών προσώπων, ώστε να μην μπορούν να αγοράζουν μαζικά διαμερίσματα στην πόλη. Επίσης προτείνει τη θεσμοθέτηση ορίου έως δύο διαμερισμάτων ανά ΑΦΜ φυσικού προσώπου για τέτοιες μισθώσεις. Τέλος, θέτει το ζήτημα της χρονικής διάρκειας της μίσθωσης του ακινήτου.

Μικρές πράσινες νησίδες

Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής ο Ν. Ηλιόπουλος προκρίνει την ενίσχυση του πρασίνου γιατί, όπως παραδέχθηκε, “η πόλη είναι αβίωτη”, καταγράφοντας από τις χαμηλότερες πανευρωπαϊκά αναλογίες δέντρων ανά κάτοικο. “Αυτή τη στιγμή στον Δήμο Αθηναίων ανήκουν 15 πρώην βιομηχανικοί χώροι συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων που μπορούν να γίνουν επισκέψιμοι χώροι πρασίνου. Ανήκουν 38 χώροι στον αστικό ιστό, από 0,5 ως 2 στρέμματα, που μπορούν να γίνουν αυτό που διεθνώς ονομάζεται 'μικροί επισκέψιμοι χώροι μέσα στην πόλη' (pocketgardens). Επίσης η Αθήνα έχει 400 σχολικά κτηριακά συγκροτήματα, που μπορούν οι ταράτσες τους να γίνουν πράσινες” είπε ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL