Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ν.Ηλιόπουλος: H Αθήνα ως φυτώριο ιδεών, παραγωγής και εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Ηλιόπουλος: H Αθήνα ως φυτώριο ιδεών, παραγωγής και εργασίας

Στους προγραμματικούς άξονες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης και της καινοτομίας στην Αθήνα, τις σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης-κεντρικής εξουσίας και το όραμά του για την Αθήνα, επικεντρώθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το δικό μας όραμα για την Αθήνα είναι μια Αθήνα από την αρχή, μία πόλη που δεν θα αποκλείει τους δημότες από το δικαίωμα στην κατοικία, τον πολιτισμό, την καθαριότητα, τους πράσινους και ελεύθερους χώρους», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο epixeiro.gr.

Ερωτηθείς για το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού και για τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν ανέφερε ότι πρόκειται για το πιο πλήρες ψηφοδέλτιο από όλους τους συνδυασμούς, με την εκπροσώπηση και από τα δύο φύλα να είναι ισότιμη, 50-50.

«Κάναμε μια δημοκρατική διαδικασία διαβούλευσης με τους ανθρώπους μας στις γειτονιές, ώστε να έχουμε εκπροσώπηση από όλο τον κόσμο που ζει και δρα στις γειτονιές της Αθήνας κι έτσι καταφέραμε το ψηφοδέλτιο, πέρα από πλήρες, να είναι και πολυσυλλεκτικό» είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει έκανε λόγο για 22 προγραμματικούς άξονες, με 21 κοστολογημένα έργα προτεραιότητας και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες.

Παράλληλα, περιγράφοντας την οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα μίλησε για δύο ισχυρά σοκ που υπέστη η πόλη τα τελευταία χρόνια. «Το πρώτο ήταν η τάση φυγής της βιοτεχνίας και της επιχειρηματικότητας από τον αστικό ιστό της Αθήνας προς τα προάστια. Το δεύτερο ήταν η οικονομική κρίση, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 25%, την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 27% και, ως συνέπεια, στην κορύφωση της κρίσης το ¼ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βάζουν λουκέτο», ενώ πρόσθεσε ότι συμπιέστηκε αντιστοίχως και το εμπόριο.

Τόνισε ωστόσο ότι πλέον το κλίμα αντιστρέφεται καθώς αλλάζει το μείγμα οικονομικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σχετικά με τις πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στον άξονα του προγράμματος για την Αθήνα ως «Φυτώριο ιδεών, παραγωγής και εργασίας». Αφορά στην παραχώρηση χώρων, από το κτιριακό απόθεμα του Δήμου για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων (startups) σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της πόλης, την αναζωογόνηση εμπορικών δρόμων και στοών σε κάθε γειτονιά, τα κίνητρα (όπως μικροπιστώσεις) για επιστροφή μεταποιητικών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης αλλά και τη θέσπιση Συντονιστικού Κέντρο Ανάπτυξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Αναφορικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για τη βέλτιστη λειτουργία της πόλης, ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων αποτελεί ένα γεγονός που κάθε σύγχρονη δημοτική αρχή οφείλει να υλοποιήσει, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος της πόλης και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με θεσμούς διαβούλευσης, τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και στη διοίκηση, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο συμμετοχικός σχεδιασμός και η βελτίωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Το σχέδιό μας προβλέπει να ενισχύσουμε τη φωνή των πολιτών μέσω πλατφόρμας διαβούλευσης και άμεσης επικοινωνίας, τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δήμου για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη χρήση προγραμμάτων ανοιχτού λογισμικού, αλλά και ψηφιακές εφαρμογές "έξυπνης πόλης" - έργο έξυπνη Αθήνα -, διασφαλίζοντας παράλληλα τον κοινωνικό έλεγχο των παραγόμενων δεδομένων και τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας ο Ν.Ηλιόπουλος επισήμανε ότι πλέον το κεντρικό κράτος κρατά τον νομοθετικό και επιτελικό ρόλο, ενώ η αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στο επιχειρησιακό κομμάτι της διοίκησης, στην καθημερινότητα.

«Σίγουρα δημιουργούνται κατά καιρούς προστριβές μεταξύ των δύο, αλλά κυρίως αυτές έχουν σχέση με μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι με την ουσία της διοίκησης, δηλαδή την εξυπηρέτηση των πολιτών», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL