Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Στάθης Κοκκινίδης - υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: / Στάθης Κοκκινίδης - υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: Η Εορδαία μπορεί να περάσει επιτυχώς στη μεταλιγνιτική εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάθης Κοκκινίδης - υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: / Στάθης Κοκκινίδης - υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας: Η Εορδαία μπορεί να περάσει επιτυχώς στη μεταλιγνιτική εποχή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την παράταξη “Με το βλέμμα στο μέλλον”, με τον επικεφαλής της και υποψήφιο δήμαρχο Εορδαίας Στάθη Κοκκινίδη να μιλά στην “Αυγή” της Κυριακής ξετυλίγοντας τις σκέψεις του για την επόμενη μέρα. Καθοριστικής σημασίας είναι η εξαγγελθείσα ίδρυση δύο ακόμη ιατρικών σχολών, που θα ενισχύσουν το νοσοκομείο της πόλης καθιστώντας την Πτολεμαΐδα “ιατρικό κόμβο των νοτίων Βαλκανίων”, όπως χαρακτηριστικά λέει.

* Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα απαιτούμενα βήματα για την ομαλότερη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή;

Η παράταξή μας με την ονομασία “Με το βλέμμα στο μέλλον” είναι καινούργια και επιδιώκει να σηματοδοτήσει την αλλαγή στην πόλη μας. Απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, με καθαρότητα και όραμα να συμβάλουμε ώστε η περιοχή μας, η Πτολεμαΐδα, να κάνει γρήγορα τα απαιτούμενα βήματα προς την μεταλιγνιτική εποχή. Σε αυτή τη μετάβαση βοηθά η ίδρυση δυο ακόμη σχολών ΤΕΙ (Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας), προκειμένου να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο και, σε συνδυασμό με την ογκολογική πτέρυγα που ολοκληρώνεται, να καταστούν η Πτολεμαΐδα και ο Δήμος Εορδαίας ιατρικός κόμβος για τα νότια Βαλκάνια.

Το βασικό, όμως, ζήτημα στην περιοχή μας σχετίζεται με την ενέργεια. Από τη “μονοκαλλιέργεια” του λιγνίτη πρέπει μέσα σε δυο χρόνια να επιτευχθεί ο δραστικός περιορισμός της εκμετάλλευσής του και να περάσουμε γρήγορα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κομβικής σημασίας είναι η λειτουργία της ατμοηλεκτρικής μονάδας “Πτολεμαΐδα 5” και βέβαια, για να μην προκύψει πρόβλημα με την τηλεθέρμανση, πρέπει άμεσα να γίνει επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση της πόλης με το δίκτυο. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, προκειμένου η πόλη μας να απολαμβάνει τα οφέλη της διέλευσής του.

Ως παράταξη θεωρούμε ότι θα πρέπει να είναι ισορροπημένο το μείγμα λιγνίτη και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και συμφέρουσα τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την εθνική μας οικονομία. Γι' αυτό στον δημόσιο διάλογο θέτουμε την ανάγκη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να εκπονήσει μελέτη σε συνεργασία με τη ΔΕΗ για το τι είναι πιο συμφέρον για την περιοχή μας.

* Ποια είναι τα καθημερινά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα;

Θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη πόλη, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων. Εξάλλου το μότο μας είναι “Αλλάζει η πόλη μας. Αλλάζουμε και εμείς!". Αυτό, όμως, προϋποθέτει διαρκή επικοινωνία με τον δημότη. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας, που θα μπορεί να μας ενημερώνει για τα καθημερινά προβλήματα στην πόλη και εμείς με τη σειρά μας θα τα επιλύουμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων μέσα στην πόλη πρέπει να επισπευσθεί σίγουρα πριν από τη λειτουργία των δυο νέων σχολών και της νέας φοιτητικής εστίας. Μεταξύ αυτών είναι και ο οδοφωτισμός, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται! Στην Πτολεμαΐδα του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε στα μισά χωριά μας δεν έχουν ικανοποιητικό φωτισμό.

Επίσης η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται βάσει συγκεκριμένου προγραμματισμού, ώστε η πόλη και τα χωριά μας να είναι καθαρά. Ενώ στο ζήτημα των αδέσποτων -που με πονάει ιδιαίτερα καθότι ο πληθυσμός τους αυξάνεται ραγδαία- πρέπει να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα στείρωσης και να αδειοδοτηθεί το δημοτικό κυνοκομείο, όπου οι συνθήκες πλέον είναι άθλιες. Εξάλλου η φροντίδα που δείχνουμε στα ζωάκια είναι ένδειξη του πολιτισμού, που θέλουμε να μεταφέρουμε στην κοινωνία μας και στην επόμενη γενιά.

* Μιας που μιλήσατε για τον πολιτισμό, ποιες παρεμβάσεις θα κάνετε στην πόλη σας;

Στην πόλη μας υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με τις τέχνες, ενώ υπάρχουν και πέντε θεατρικές ομάδες. Είναι απίστευτο πως σε αυτή την πόλη, όπου δεν υπάρχουν υποδομές για την ανάπτυξη των τεχνών, υπάρχει μεγάλη δίψα για δημιουργία από τόσους καλλιτέχνες, αλλά και από το φιλότεχνο κοινό. Εγώ είμαι στον σύλλογο "Υψικάμινος" και για τρίτη χρονιά διοργανώσαμε το φεστιβάλ φέρνοντας μικρά θεατρικά σχήματα. Φέτος εδώ έπαιξε η Φιλαρέτη Κομνηνού. Το φεστιβάλ διήρκησε 15 ημέρες και κόψαμε γύρω στα 15.000 ευρώ σε εισιτήρια. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κόσμος εδώ διψάει για καλλιτεχνικά δρώμενα.

Για εμάς είναι ζητούμενο η αναβάθμιση του πολιτισμού στην πόλη μας. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εφ’ όσον υλοποιηθεί η πρόταση που εδώ και καιρό έχει καταθέσει ο γνωστός σκηνοθέτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης. Πρότεινε, λοιπόν, τα παλιά, ανενεργά ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ να γίνουν κινηματογραφικά στούντιο. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει συμφωνήσει και ήδη έχει έρθει σε επικοινωνία με μεγάλες κινηματογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ. Μπορεί να μοιάζει λίγο ουτοπικό, αλλά, εάν η πρόταση υποστηριχθεί, θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για τον τόπο μας και θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

* Πώς βλέπετε την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική, το πάγιο αίτημα όλων των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας, έχει πλέον θεσπιστεί και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά για τον τόπο. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, γιατί αυτό, άλλωστε, θα είναι το μοντέλο και στην κεντρική σκηνή. Η συνεργασία πρέπει να μπει στο DNA μας και να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασιών σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Πιθανότατα στην αρχή να έχουμε κάποιους κραδασμούς, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα μας οδηγήσει στην ακυβερνησία. Εξάλλου κατά την προεκλογική περίοδο όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούμε στα κύρια προβλήματα του τόπου μας και μετά τις εκλογές όλοι μαζί θα αναζητήσουμε λύσεις.

* Ο Στάθης Κοκκινίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως καθηγητής, αρχικά σε φροντιστήρια και στη συνέχεια -μέχρι και σήμερα- σε γυμνάσια και λύκεια της πόλης του. Έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση. Είναι πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “Υψικάμινος”. Το 2014 κατήλθε στις δημοτικές εκλογές με τη δημοτική κίνηση “Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας”. Σήμερα κατέρχεται ως υποψήφιος δήμαρχος Εορδαίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL