Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Στην Αττική προστατεύουμε σταθερά το περιβάλλον, ενώνοντας δυνάμεις / Δύο + τέσσερις προτεραιότητες για το περιβάλλον της Αττικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Αττική προστατεύουμε σταθερά το περιβάλλον, ενώνοντας δυνάμεις / Δύο + τέσσερις προτεραιότητες για το περιβάλλον της Αττικής

Της Ρένας Δούρου*

Η προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική και τα διακυβεύματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αποτελούν πάγιες προτεραιότητες για την παράταξη της "Δύναμης Ζωής" στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας. Τρανή και χειροπιαστή απόδειξη γεγονότα όπως η ύπαρξη αντιπεριφερειάρχη σε θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 24%, υλοποιώντας έτσι την πολιτική μας δέσμευση για απαλλαγή από τον άνθρακα, όταν, τον Νοέμβριο του 2017, αποφασίζαμε να συμμαχήσουμε και να συνεργαστούμε με τον Συνασπισμό Πολιτειών και Περιφερειών από όλο τον κόσμο «Under2 Coalition», συμβάλλοντας στη διεθνή προσπάθεια για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω των 2οC.

Πλέον στην κατεύθυνση αυτή η "Δύναμη Ζωής" ενώνει δυνάμεις με την "Ανάσα για την Οικολογία" του Αντώνη Γάκη με στόχο να προωθήσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Και βέβαια δεν περιμέναμε τις τραγωδίες στη Δυτική Αττική το 2017 και την Ανατολική Αττική το 2018 για να δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες, συνέργειες και δράσεις για το περιβάλλον της Αττικής, που μέχρι το 2014 αντιμετωπιζόταν από τις διαδοχικές διοικήσεις ως... «φτωχός συγγενής». Θέσαμε έτσι άμεσα σειρά προτεραιοτήτων που σήμερα είτε υλοποιούνται είτε είναι σε εξέλιξη.

Όπως, για παράδειγμα 2 + 4 προτεραιότητες:

* Την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, για πρώτη φορά μέσω ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου, που αφορούσε και τους 66 δήμους της Αττικής, μέσα από 168 έργα, προϋπολογισμού 514 εκατομμυρίων ευρώ.

* Την οικολογικά και οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, στη βάση της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης. Και θυμίζω εδώ ότι κάποιοι μας λοιδόρησαν όταν προεκλογικά, το 2014, δηλώσαμε τη βαθιά μας πεποίθηση ότι τα σκουπίδια είναι εθνικός πλούτος, παράγοντας παραγωγής αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, πόρος ανάπτυξης. Να σημειώσω, στο σημείο αυτό, ότι κάποιοι, ακόμη και σήμερα, επιχειρούν να παίξουν τις Κασσάνδρες και, με πρόσχημα δήθεν καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού, καταστροφολογούν, σε σχέση με τη λειτουργία της χωματερής της Φυλής. Ωστόσο, το μήνυμα της Διοίκησής μας προς όλους είναι ότι η εναλλακτική πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων θα συνεχιστεί, παρά την αντίδραση ποικίλων -μικρών και μεγάλων- συμφερόντων, που βρίσκουν παλιούς αλλά και νέους, μερικές φορές, απροσδόκητους συμμάχους. Και δεν πρόκειται για το πείσμα μιας Διοίκησης ή μιας Παράταξης αλλά γιατί αυτό επιβάλλει πλέον ο νόμος και η προστασία του περιβάλλοντος. Το επιβάλλει το μέλλον των παιδιών μας.

Όμως δεν σταματήσαμε σε αυτά. Οι προτεραιότητες που θέσαμε ήδη από το 2014 αφορούσαν επίσης:

* Στην προστασία των υγροτόπων της Αττικής, αυτών των σημαντικών οικοσυστημάτων αλλά και υδατικών συστημάτων, μέσα από την ανασύσταση και την αποκατάστασή τους, την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πάνω από 100 υγρότοποι της Αττικής, σε συνδυασμό με τις περιοχές Natura 2000, διαμορφώνουν ένα δίκτυο βιοποικιλότητας με οικοσυστημικές υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

* Στη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών της πόρων.

* Στην προστασία των ορεινών όγκων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του δικτύου Natura 2000. Να σημειώσω κάτι που θεωρώ συμβολικό της δράσης και της αντίληψής μας για το περιβάλλον: πρόκειται για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε, για τη συμμετοχή μας για την επανεκκίνηση του Natura, η εκπόνηση, με ίδιους πόρους, της «Επιστημονικής τεκμηρίωσης για την κατάρτιση σχεδίου δράσεων προτεραιότητας περιοχών της Περιφέρειας Αττικής που έχουν χαρακτηριστεί Natura 2000», το οποίο έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα στο εθνικό σχέδιο δράσεων προτεραιότητας για τις περιοχές Natura 2000 και αφορά 14 περιοχές στην Αττική.

* Στη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη.

Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε την υλοποίηση αυτών των στόχων, με τρεις τρόπους.

* Πρώτον, μέσα από τη διασφάλιση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, είτε πρόκειται για ίδιους πόρους είτε για ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του ΠΕΠ Αττικής ή μέσω άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως του χρηματοδοτικού μηχανισμού SouthEastEurope και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

* Δεύτερον, με τη συμμετοχή μας σε διεθνή προγράμματα, όπως, για παράδειγμα, το Plan Bleu του ΟΗΕ για την προστασία της Μεσογείου, τη Διεθνή πλατφόρμα για την κλιματική αλλαγή "Non State Actor Zone for Climate Action" (NAZCA), το Bologna Charter Initiative για τη διατήρηση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου. Αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως η συμμετοχή μας, ως εταίρων, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE - IP 4 NATURA, για την ενίσχυση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη φύση. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο έργο Life που εγκρίνεται για την Ελλάδα. Με τη συμμετοχή 10 εταίρων, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί το μεγαλύτερο σε διάρκεια (2017-2025) και χρηματοδότηση (17 εκατ. ευρώ) πρόγραμμα για τη φύση που έχει λάβει ποτέ η χώρα.

* Τρίτον, δημιουργώντας μια αλυσίδα δράσεων συνεργασίας, μέσα από συνέργειες με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, είτε πρόκειται για την πανεπιστημιακή κοινότητα, είτε για φορείς οικονομικών δραστηριοτήτων. Και φυσικά σε συνεργασία με τους δήμους και την κοινωνία των πολιτών.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι γραφειοκρατική διαδικασία.

Και αυτό γιατί θεωρούμε την προστασία του περιβάλλοντος, όχι ως μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία ή μια τυπική διατύπωση κάποιων προτάσεων, όπως οι προηγούμενοι αλλά και οι νυν υποψήφιοι περιφερειάρχες, αλλά ως μια δυναμική διαδικασία, που πρέπει να ενεργοποιεί, να κινητοποιεί και να θέτει σε κίνηση όλο το δυναμικό της Περιφέρειας, σε όλα τα επίπεδα, και παράλληλα να ενημερώνει, να εκπαιδεύει περιβαλλοντικά και να κινητοποιεί τους πολίτες, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων η καλύτερη στρατηγική δράσης παραμένει νεκρό γράμμα.

Και το επιχειρούμε αυτό στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, αφενός συνειδητοποίησης του ολιστικού χαρακτήρα αυτού που ονομάζουμε προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Περιφέρεια Αττικής ως μητροπολιτική περιφέρεια, σύμφωνα με τον νόμο, είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η οποία σχεδιάζει δράσεις στο πλαίσιο στρατηγικής για την προσαρμογή φυσικών οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αποτυπώνει το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτή την αποστολή μας, ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ένα θέμα που θεωρούμε ότι είναι υψίστης εθνικής ασφαλείας.

Και πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε αποφασιστικά στο νέο αυτό δεδομένο. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνουμε την "Περιφερειακή στρατηγική μας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή", μια δράση την οποία πρόκειται να συνδέσουμε με τη γενικότερη διαχείριση των υδάτων και την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής.

Την ίδια στιγμή, δώσαμε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, για τα διακυβεύματα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, μέσα από δύο διεθνείς ημερίδες που διοργανώσαμε, με τη συμμετοχή σημαντικών διεθνών φορέων, καθηγητών και ερευνητών.

Για την παράταξη της "Δύναμης Ζωής", η υπόθεση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής δεν είναι προεκλογικό επιχείρημα. Είναι ζωτική προϋπόθεση για το παρόν και το μέλλον της Αττικής, για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

Γι’ αυτό και την αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και την απαιτούμενη πολιτική βούληση. Γιατί μπορεί κάποιοι, ακόμη και πέραν του Ατλαντικού, να αμφισβητούν την ύπαρξή της, όμως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, ήλθε για να μείνει.

Και η αντιμετώπισή της επιβάλλει, πέραν των άλλων, πρώτα και κύρια, να ενώσουμε δυνάμεις, ιδέες και προτάσεις για να αλλάξουμε τα δεδομένα για το περιβάλλον και για τις ζωές μας στην Αττική!

* Η Ρένα Δούρου είναι περιφερειάρχη Αττικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL