Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Συμπαράσταση στους τρεις αγωνιστές που διώκονται από τους απογόνους του Αθ. Χρυσοχόου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμπαράσταση στους τρεις αγωνιστές που διώκονται από τους απογόνους του Αθ. Χρυσοχόου

Ο Α. Χρυσοχόου ήταν φρούραρχος Θεσσαλονίκης και γενικός διοικητής Μακεδονίας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής

Τη συμπαράστασή του στους τρεις αντιστασιακούς, μέλη του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέτα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που διώκονται από τους απογόνους του φρούραρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής Αθανάσιου Χρυσοχόου για συκοφαντία, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Η αγωγή των απογόνων του Χρυσοχόου θα εκδικαστεί τη Δευτέρα, στις 9 το πρωί, στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τονίζει ότι «η Ιστορία δε γράφεται στις δικαστικές αίθουσες και δεν μπορεί να δικαστεί», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της. Καλεί επίσης τα στελέχη και τα μέλη του να εκφράσουν με την παρουσία τους στα δικαστήρια την υποστήριξή τους στους εναγόμενους.

Να σημειωθεί ότι οι διώκτες των τριών αγωνιστών άσκησαν αγωγή ζητώντας ένα εξωφρενικό χρηματικό ποσό (σ.σ.: συνολικά 600.000 ευρώ) για «προσβολή μνήμης νεκρού». Αιτία η μετονομασία του δρόμου που έφερε το όνομα του Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ, μια απόφαση που ελήφθη από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού. Παρά ταύτα οι απόγονοι του κατοχικού φρούραρχου στρέφονται όχι κατά του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κατά των τριών αγωνιστών για την επιστολή που κατέθεσαν στο πλαίσιο της διαδικασίας της μετονομασίας του συγκεκριμένου δρόμου στο δημοτικό συμβούλιο ή την αναπαρήγαγαν. Ισχυρίζονται ότι συκοφάντησαν τον πατέρα τους χαρακτηρίζοντάς τον ως συνεργάτη των κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες και τον διόρισαν Φρούραρχο της πόλης, ενώ ο ελληνικός στρατός είχε διαλυθεί, αλλά και ως “δεξί χέρι” και υπερασπιστή του Ναζί-δήμιου της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. «Η «προσβολή της μνήμης του Αθ. Χρυσοχόου» που επικαλούνται οι ενάγοντες έχει επέλθει από την ίδια την ενεργό συνεργασία του με τους κατακτητές, από τις τραγικές συνέπειές της για τον υπόδουλο λαό, από τις ίδιες τις δικές του επιλογές» σχολιάζει ο ΣΦΕΑ που συμπαρίσταται στα τρία μέλη του και υπενθυμίζει ότι το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου δόθηκε στον συγκεκριμένο δρόμο το 1971 από το δημοτικό συμβούλιο που διόρισε η χούντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL