Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη ιδιωτών προς δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη ιδιωτών προς δήμους

Ρύθμιση έως 100 δόσεις προβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών για τους οφειλέτες προς τους δήμους με ευνοϊκούς όρους και ελάχιστη πληρωμή τα 20 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, τα χρέη ιδιωτών ή νομικών προσώπων προς τους δήμους ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ. Η διάταξη σκοπό έχει την ενίσχυση του ρυθμού εισπραξιμότητας των δήμων και την ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ α’ βαθμού “σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση”, όπως την χαρακτήρισε.

Με την ψήφιση της διάταξης, οι οφειλέτες πρέπει να απευθυνθούν στα ταμεία των δήμων, όπου έχει εγγραφεί η οφειλή, και να ζητήσουν υπαγωγή τους στη ρύθμιση, η οποία κυμαίνεται από δυο έως 100 δόσεις με αναλογική απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους υπερημερίας, ενώ προβλέπεται και πλήρης απαλλαγή στην περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής.

Αξιοποιώντας διάστημα δύο μηνών μετά την ψήφιση της εξαγγελθείσας διάταξης από τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, ο οφειλέτης πρέπει να βεβαιώσει την οφειλή και να την υπαγάγει σε πρόγραμμα ρύθμισης σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Ο οφειλέτης μπορεί να προχωρήσει στη ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα για δύο έως 24 δόσεις, με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους υπερημερίας 80%, 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή κατά 70%, 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή 60% και 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή 50%.

Ποιες οφειλές υπάγονται

Στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου, ποσά που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή δεν έχουν βεβαιωθεί καθώς εκκρεμεί γι’ αυτές δικαστική απόφαση.

Η ρυθμιζόμενη οφειλή μπορεί να εξοφληθεί εφάπαξ ή η πρώτη δόση της να καταβληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή της δόσης, η μηνιαία προσαύξηση είναι 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί. Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Επίσης, η ρύθμιση παύει να ισχύει εάν ο οφειλέτης δεν υποβάλει στον δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και το εκκαθαριστικό ΦΠΑ.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν συντρέχει δέσμευση φορολογικής ενημερότητας εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει είτε το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του για ποσόν μέχρι 5.000 ευρώ, είτε το 10% για οφειλή από 5.000,01 μέχρι 10.000 ευρώ, είτε το 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής του για οφειλή από 10.000,01 και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL