Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
21 βήματα για μια Αθήνα από την αρχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

21 βήματα για μια Αθήνα από την αρχή

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με άξονα την αναβάθμιση του πρασίνου στην Αθήνα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής προτείνει η “Ανοιχτή Πόλη”, με τον επικεφαλής της Νάσο Ηλιόπουλο να δεσμεύεται για την υλοποίησή τους με αξιοποίηση πόρων από πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης. Ο Νάσος Ηλιόπουλος παρουσίασε χθες το πρόγραμμα για καθεμία δημοτική κοινότητα και το σύνθημά του είναι “Επτά δημοτικές κοινότητες, επτά μικροί δήμοι με 21 έργα προτεραιότητας προϋπολογισμού 25.392.000 ευρώ”. Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα είναι η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, παρεμβάσεις στο λόφο Φιλοπάππου, αλλά και η ανακατασκευή εγκαταλελειμμένων κτηρίων στις πλατείες Βάθη και Μεταξουργείου. Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμα η ενίσχυση της συγκοινωνίας, με σύνδεση των πιο πυκνοκατοικημένων γειτονιών, όπως και η δημιουργία πολιτιστικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, στην 1η Δημοτική Κοινότητα το πρόγραμμα της “Ανοιχτής Πόλης” περιλαμβάνει την ανάπλαση του λόφου Στρέφη, με έμφαση στη βελτίωση υποδομών, πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού, αλλά και στην ανακατασκευή γηπέδων προϋπολογισμού 200.000 ευρώ με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Επίσης, προβλέπει παρεμβάσεις στον λόφο Φιλοπάππου, με έργα συντήρησης και επισκευής, όπως και επαναλειτουργία του κυλικείου Πικιώνη με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ με συγχρηματοδότηση 50% από ίδιους πόρους του Δήμου Αθηναίων και 50% από το υπουργείο Πολιτισμού. Η τρίτη παρέμβαση στην 1η κοινότητα αφορά την ανάπλαση, ανακατασκευή και επανάχρηση κλειστών και εγκαταλειμμένων οικιών πέριξ των πλατειών Βάθη και Μεταξουργείου με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2 εκατ. ευρώ με ατομική συμφωνία για κάθε ιδιώτη.

Στην 2η Δημοτική Κοινότητα εμβληματική παρέμβαση συνιστά η συγκοινωνιακή σύνδεση Παγκρατίου - Νέου Κόσμου με σύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς και όμορους δήμους. Η “Ανοιχτή Πόλη” έχει εντάξει στο πρόγραμμά της την αγορά τριών λεωφορείων των τριάντα θέσεων με leasing για πέντε χρόνια συνολικής επένδυσης 1,5 εκατ. ευρώ με ίδιους πόρους. Επίσης, προκρίνει τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο Παγκράτι κόστους 150.000 ευρώ και την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου κόστους 100.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.

Στην 3η Δημοτική Κοινότητα, η “Ανοιχτή Πόλη” πρόκειται να διεκδικήσει τον χώρο τη Κονίστρας στα Πετράλωνα, έκτασης 8 στρεμμάτων, ώστε να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων για τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου με ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής προϋπολογισμού 250.000 ευρώ με χρηματοδότηση από τον Δήμο Αθηναίων. Επίσης, προκρίνει τη μετατροπή του καφενείου “Πέτρινο” στον Βοτανικό σε πολυχώρο πολιτισμού, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής και κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου τύπου μπαλόνι στο Ρουφ προϋπολογισμού 100.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

Στην 4η Δημοτική Κοινότητα η “Ανοιχτή Πόλη” πρόκειται να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου, δικτύου διευθέτησης ομβρίων υδάτων (700.000 ευρώ), την ανέγερση Νηπιαγωγείου στην περιοχή πέριξ του πρώην εργοστασίου “Βότρυς” στα Κάτω Πατήσια (350.000 ευρώ) και τη διαμόρφωση των βιομηχανικών κτηρίων Βότρυς και του υπολειπόμενου ελευθέρου χώρου 11 στρ. σε Βιομηχανικό Μουσείο, πολυχώρο πολιτισμού και χώρο πρασίνου (4 εκατ. ευρώ).

Στην 5η Δημοτική Κοινότητα η “Ανοιχτή Πόλη” σχεδιάζει τη δημιουργία αντιπλημμυρικού έργου, αποχετευτικού δικτύου ομβρίων υδάτων επί της Λεωφόρου Ηρακλείου στην περιοχή της Ριζούπολης με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής ύψους 20.000 ευρώ. Επίσης, η “Ανοιχτή Πόλη” σχεδιάζει την απαλλοτρίωση του χώρου της Columbia από το υπουργείο Πολιτισμού και δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Μουσικής Δισκογραφίας προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ με χρησιδάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ με αντίστοιχο χρησιδάνειο από την ΕΤΕπ και πόρους από το ΠΕΠ Αττικής συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, η "Ανοιχτή Πόλη θα βάλει σε προτεραιότητα την ανακαίνιση και αποκατάσταση της βίλας Κλωναρίδη, που θα συνδυαστεί με την ενοποίηση του χώρου με τον πρώην θερινού σινεμά Α-Β που παραμένει κλειστός.

Στην 6η Δημοτική Κοινότητα η “Ανοιχτή Πόλη” προτείνει τη δημιουργία δύο νέων Λεσχών Φιλίας στην πλατεία Βικτωρίας στο κτήριο ΣΥΑΤΕ κόστους ανά έτος τα 20.000 ευρώ και στην περιοχή μεταξύ οδού Αχαρνών και Λιοσίων ετήσιου προϋπολογισμού 17.000 ευρώ. Επίσης, προκρίνει την αναβάθμιση της λεωφόρου Πατησίων με ανακατασκευή πεζοδρομίων με σήμανση και ράμπες για Άτομα με Αναπηρία, ηλικιωμένους και μητέρες με καροτσάκια συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ από το πρόγραμμα της “Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης”. Επίσης, προβλέπει τον καθαρισμό και εξωραϊσμό προσόψεων κτηρίων με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής ύψους 200.000 ευρώ. Επιπλέον, η “Ανοιχτή Πόλη” προτείνει την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου τύπου μπαλόνι στον χώρο του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ στην οδό Ευελπίδου 18 με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής ύψους 100.000 ευρώ.

Στην 7η Δημοτική Κοινότητα η “Ανοιχτή Πόλη” προκρίνει την αγορά του οικοπέδου της ΔΕΗ 2,5 στρεμμάτων με προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ με δανεισμό από την ΕΤΕπ. Επίσης, προβλέπει την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο Ανοιχτό Αθλητικό Κέντρο Ελληνορώσων προϋπολογισμού 85.000 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής. Ευρείας κλίμακας θα είναι οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση της περιοχής Κουντουριώτικα με διάνοιξη δρόμων, απαλλοτριώσεις, κατεδάφιση αυθαιρέτων, διαμόρφωση γηπέδου ποδοσφαίρου 8x8, φύτευση υψηλού πρασίνου, δημιουργία υποδομών αναψυχής συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ με πόρους από το ΠΕΠ Αττικής και πόρους του Δήμου Αθηναίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL