Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Θανάσης Καποτάς, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου: / Θανάσης Καποτάς, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου: Θέλουμε οι 'αόρατοι' κάτοικοι να βγουν ξανά στις γειτονιές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θανάσης Καποτάς, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου: / Θανάσης Καποτάς, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου: Θέλουμε οι 'αόρατοι' κάτοικοι να βγουν ξανά στις γειτονιές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το όραμά του για μια πόλη φωτεινή, που θα νικήσει το σκοτάδι της ανασφάλειας και της παραβατικότητας, μοιράζεται μέσω της "Αυγής" της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου Θανάσης Καποτάς. Παράλληλα, μιλά για το σχέδιό του, ώστε "η κάθε γειτονιά να δίνει το δικό της χρώμα στην πόλη". Τονίζει, μάλιστα, ότι αυτό θα έρθει μέσα από την αναζωογόνηση της πόλης και τη δημιουργία κινήτρων για τοπική ανάπτυξη, στην οποία ο δήμος θα έχει συντονιστικό ρόλο, μακριά από πελατειακές σχέσεις, που τα τελευταία χρόνια διογκώθηκαν.

* Ποιο είναι το όραμά σας για το Περιστέρι;

Στόχος μας είναι οι επί πολλά χρόνια ξεχασμένες και εγκαταλελειμμένες συνοικίες μας, όπως και οι "αόρατοι" κάτοικοι, να έρθουν στο φως! Να αποκτήσουν ξανά ζωή οι γειτονιές μας και η πόλη μας, το Περιστέρι, να βγει από την γκρίζα αφάνεια. Θέλουμε στα σχολεία μας να ακούγονται ζωηρές παιδικές φωνές και μετά το τελευταίο κουδούνι και οι πλατείες μας να πλημμυρίσουν από μανάδες με παιδιά, γιαγιάδες και παππούδες με εγγόνια και να σπάσει αυτή η απομόνωση μέσα στους τέσσερις τοίχους των πολυκατοικιών.

* Πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί;

Εμείς, ως "Ανοιχτοί Ορίζοντες", έχουμε ένα ολιστικό σχέδιο, γιατί το δικό μας όραμα είναι η κάθε γειτονιά και η κάθε πλατεία της να αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της, που να δίνει χρώμα σε όλη την πόλη. Επιδίωξή μας είναι αυτό να το συνδιαμορφώσουμε μαζί με τους κατοίκους. Μόνον έτσι μπορεί να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιό μας και η συμμετοχή των πολιτών είναι κομβικό στοιχείο για τη δημοκρατία μας σε τοπικό επίπεδο. Ζητούμενο για εμάς είναι οι "αόρατοι" κάτοικοι να βγουν στο προσκήνιο και να μιλήσουν για αυτό που σκέφτονται. Να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την πόλη που ζουν.

* Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Εμείς δεσμευόμαστε για μια πόλη φωτεινή, που να προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους της. Σήμερα, μόλις πέσει ο ήλιος, η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι όπου παρεισφρέουν όλα τα παραβατικά στοιχεία. Τα πάρκα είναι σκοτεινά και αφύλαχτα και το εμπόριο ναρκωτικών ανθεί. Για εμάς η φύλαξη των πάρκων είναι προτεραιότητα.

Από εκεί και πέρα, θέλουμε οι δημόσιοι χώροι, είτε τη μέρα είτε τη νύχτα, να είναι προσβάσιμοι για όλους, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Γι' αυτό, προτεραιότητά μας είναι η εξασφάλιση πρόσβασης σε όλα τα δημοτικά κτήρια και η ανακατασκευή των πεζοδρομίων που αυτή τη στιγμή είναι είτε ανύπαρκτα είτε σε κακή κατάσταση. Επίσης, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για περισσότερο πράσινο, σχεδιάζουμε δεντροφύτευση με φυτά ανθεκτικά στο αστικό περιβάλλον, που θα δίνουν μια άλλη αίσθηση στην πόλη μας.

* Ποιο είναι το σχέδιό σας για την τοπική ανάπτυξη;

Θέλουμε η αναζωογόνηση της πόλης να συνοδευτεί και με την τοπική ανάπτυξη. Γι' αυτό θέλουμε η καινοτομία να μπει μέσα στην πόλη μας και δώσει δημιουργικό κίνητρο και πνοή κυρίως στους νέους ανθρώπους. Στο Περιστέρι υπάρχει το Κέντρο Υποστήριξης Βιοτεχνών και Επαγγελματιών, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είναι ένας ανεκμετάλλευτος χώρος. Υπάρχει, όμως, ένα τεράστιο δυναμικό ανθρώπων. Ξέρετε, στην πόλη μας η τεχνογνωσία είναι παρούσα. Ανθούν, μάλιστα, μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που παράγουν εμπορεύματα προηγμένης τεχνολογίας σε μικρή κλίμακα.

Αυτοί, όμως, οι επαγγελματίες δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν για να δείξουν τα προϊόντα τους, και δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε μια έκθεση τοπικού επιπέδου. Εμείς θέλουμε ο δήμος να συμβάλει στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων και να τους δείξει τον δρόμο της ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να γίνει βοηθώντας τους μέσω της ενημέρωσης για την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ ή την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την τοπική μας κοινωνία και να κρατήσουμε τους νέους στην πόλη.

Τον συντονιστικό ρόλο μπορεί να τον επιτελέσει ο δήμος. Το μόνο που απαιτείται από εμάς είναι η δουλειά και η διάθεση -που την έχουμε- να φτιάξουμε σχέσεις διαφάνειας, αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με τους δημότες μας. Αυτό για εμάς είναι η δημοκρατία των ίσων ευκαιριών και όχι η λογική τού "Κώστα... μην ξεχάσεις τους δικούς μας", όπως έγινε πρόσφατα σε κάποια από τις πολλές απευθείας αναθέσεις του απερχόμενου δημάρχου Α. Παχατουρίδη. Οραματίζομαι, λοιπόν μια πόλη φωτεινή, με ανθρώπους χαμογελαστούς, που να μπορούν να πουν ότι η επιλογή τους ήταν επιλογή γνώσης και όχι διαμαρτυρίας και ότι αυτοί τους οποίους ψήφισαν έκαναν αυτά που τους υποσχέθηκαν!

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική διαμορφώνει τους όρους για την ενίσχυση της δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας των οργάνων των δήμων που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, των δικτύων εξάρτησης και χειραγώγησης, του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Άρα μιλάμε για τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας εντελώς διαφορετικής διακυβέρνησης, με κοινωνικό περιεχόμενο, που θα είναι ανάλογη της κοινωνικής δυναμικής που θα ενεργοποιηθεί.

* Σε τι δεσμεύεστε προς τους δημότες;

Δεσμεύομαι ενώπιον όλων των δημοτών ότι τα δημοτικά συμβούλια θα είναι πλέον ανοιχτά στον κάθε πολίτη - δημότη και θα γίνονται αποκλειστικά στο δημαρχιακό μέγαρο Περιστερίου και όχι σε άλλους χώρους. Για εμάς η συμμετοχή των πολιτών είναι ύψιστης σημασίας. Βέβαια, ο βαθμός επιτυχίας της απλής αναλογικής εξαρτάται κατά πολύ και από την κουλτούρα που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και φυσικά των κατοίκων της. Η παράταξή μας ήδη έχει καλλιεργήσει το έδαφος για κάτι τέτοιο χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας με δυνάμεις και μεμονωμένα άτομα του δημοκρατικού προοδευτικού τόξου.

Ο Θανάσης Καποτάς γεννήθηκε το 1963 στο Περιστέρι, όπου μένει μέχρι σήμερα. Έχει ιδρύσει στο Περιστέρι το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, όπου και παρείχε τις υπηρεσίες του. Αργότερα εργάστηκε ως λογιστής σε δικό του γραφείο με άδεια Α' κατηγορίας. Ακολούθως, εργάστηκε ως υπάλληλος ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα στο ΤΑΤΤΑ (Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών), το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) και στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης). Έχει πλούσια συνδικαλιστική δράση. Εσχάτως διατέλεσε διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών). Έχει εκλεγεί επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτοί Ορίζοντες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL