Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Έντονος προβληματισμός για το επικίνδυνο έθιμο της σαϊτομαχίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντονος προβληματισμός για το επικίνδυνο έθιμο της σαϊτομαχίας

Σε βαθιά περίσκεψη η κοινωνία της Καλαμάτας, η οποία είναι συντετριμμένη από τον αδόκητο θάνατο του 53χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, που χτυπήθηκε θανάσιμα από σαΐτα, το βράδυ της Κυριακής την ώρα που μετέδιδε εικόνες από το διάσημο έθιμο της εκτόξευσης σαΐτών. Βρίθουν οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας για την προστασία του κοινού, αλλά και για δεύτερη σαΐτα που έπεσε στο πλήθος, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός. Χθες ήταν η κηδεία του άτυχου Κώστα Θεοδωρακάκη.

Βολές πανταχόθεν δέχεται ο δήμαρχος της πόλης και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για τη δήλωσή του ότι το έθιμο της σαϊτομαχίας είναι στο DNA των Μεσσηνίων και άρα δεν μπορεί να διακοπεί. Ακόμη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποστηρίζει τον Παν. Νίκα στις επικείμενες εκλογές, τον άδειασε χαρακτηρίζοντας “άστοχη” την αρχική του δήλωση. Για βαριές ευθύνες, που δεν βαρύνουν μόνο τον επιτετραμμένο αντιδήμαρχο Καλαμάτας αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο, κάνει λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μανώλης Μάκαρης. Την Παρασκευή, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ο αντιδήμαρχος που ήταν επιτετραμμένος για τη διεξαγωγή του εθίμου και ακόμη έξι “σαϊτομάχοι”.

Το “βαρύ” τίμημα της λάμψης

Ο προβληματισμός για το εάν τελικά πρέπει να διατηρηθεί το έθιμο της σαΐτας και υπό ποίους όρους διαπερνά την πόλη της Καλαμάτας, αναβιώνοντας μεταξύ των κατοίκων διαλόγους για τους τραυματισμούς που είχαν υποστεί οι λεγόμενοι “σαϊτομάχοι”. Αυτό που συντάραξε περισσότερο την τοπική κοινωνία είναι το γεγονός ότι δεν είχε σημειωθεί ποτέ έως σήμερα θάνατος. “Τραυματισμοί υπήρχαν. Θυμόμαστε, κάποιους τους είχαν κόψει το χέρι, αλλά θάνατος ποτέ! Ούτε σαϊτομάχου, ούτε θεατή”, σχολιάζουν στην “Α” κάτοικοι της Καλαμάτας. Όπως εξηγούν, “η μπαρούτη εκρήγνυται και δημιουργεί μια λάμψη. Λόγω της έκρηξης αναπτύσσονται μεγάλες δυνάμεις και εάν ο σαϊτομάχος δεν απελευθερώσει έγκαιρα και προς τη σωστή κατεύθυνση τησαΐτα, μπορεί να πάθει εγκαύματα”.

“Η σαΐτα όταν εκτοξεύεται και έρθει σε πρόσκρουση με αντικείμενο σε κοντινή απόσταση είναι σαν πυροβόλο όπλο” λένε στην “Α” γιατροί που έχουν νοσηλεύσει τραυματίες και, όπως εξηγούν, “ο θανών έπαθε κρανιοεγκεφαλική κάκωση από τραύμα στο κεφάλι και εξέπνευσε ακαριαία”.

“Γλίτωσαν από τύχη...”

Τη βαθιά του θλίψη για το γεγονός εκφράζει ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας. Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι ο ίδιος είχε έγκαιρα επισημάνει στη δημοτική αρχή πως τα μέτρα ασφαλείας στο δημοτικό πάρκινγκ στον Νέδοντα είναι ελλιπή. “Ο σαϊτοπόλεμος έγινε στο δημοτικό πάρκινγκ. Ακριβώς δίπλα και σε απόσταση αναπνοής ήταν ο κόσμος, που είχε έρθει να παρακολουθήσει το θέαμα. Δεν υπήρχε ούτε καν συρματόπλεγμα” λέει ο Μ. Μάκαρης καταγγέλλοντας: “Εκείνο το βράδυ εκτοξεύτηκε και άλλη σαΐτα που κατευθύνθηκε στο πλήθος που παρακολουθούσε. Από τύχη γλίτωσαν και δεν χτυπήθηκαν άλλοι άνθρωποι”.

“Έίχα καταθέσει, πέρυσι στις 12 Απριλίου του 2018, σχετική ερώτηση προς τη δημοτική αρχή Νίκα γιατί είχαμε εντοπίσει ότι είναι εσφαλμένη η συγκεκριμένη χωροθέτηση επειδή ακριβώς είναι πολύ επικίνδυνη για τον κόσμο που θα παρακολουθήσει τον σαϊτοπόλεμο” τονίζει ο Μ. Μάκαρης εξηγώντας πως “παλαιότερα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου γινόταν σε ένα γήπεδο, το οποίο ήταν εκτός αστικού ιστού, περιβαλλόταν από υψηλά συρματοπλέγματα, η εκτόξευση σαΐτας γινόταν από το μέσον του γηπέδου και δεν κινδύνευε κανείς από τους θεατές ή τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι ήταν εκτός γηπέδου”.

Αναγκαία τα μέτρα προστασίας

“Το έθιμο είναι δυνητικά επικίνδυνο έθιμο και ο κίνδυνος διογκώνεται λόγω έλλειψης προστατευτικών μέτρων, πράγμα που καθιστά υπαίτιο τον δήμαρχο Παν. Νίκα” υπογραμμίζει ο Μ. Μάκαρης σημειώνοντας ότι “πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρηθεί εκ βάθρων ο τρόπος και ο τόπος προετοιμασίας και διεξαγωγής του εθίμου στην κατεύθυνση απόλυτης προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας”. Ο Μ. Μάκαρης χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη δήλωση του δημάρχου περί διατήρησης του εθίμου που είναι στο DNA των Μεσσηνίων, ενώ, όπως είπε, η ανασκευή της δήλωσής του δεν ήταν αντίστοιχη του θλιβερού γεγονότος και των ευθυνών του.

Επειδή ακριβώς δεν είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας για τους θεατές, με αυτόφωρη διαδικασία η αστυνομία συνέλαβε το βράδυ της Κυριακής τον αντιδήμαρχο ως επιτετραμμένο για τηδιοργάνωση της σαϊτομαχίας και άλλους έξι σαϊτομάχους. Οι επτά θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου την Παρασκευή. Ο μεν αντιδήμαρχος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων και άλλοι έξι για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Άδειασμα από Μητσοτάκη

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ο οποίος με το άκουσμα της θλιβερής είδησης έγραψε σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης: “Το θανατηφόρο έθιμο πρέπει να σταματήσει. Η Ν.Δ. οφείλει να αποδοκιμάσει και να πάψει να στηρίζει τον κ. Νίκα, ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει ότι χάθηκε μια ζωή”. Ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης (ΑΝΤ1) άδειασε τον “γαλάζιο” υποψήφιο περιφερειάρχη και προσώρας δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα λέγοντας: “Κανένα έθιμο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, όταν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις σαΐτες της Καλαμάτας αλλά και στις μπαλωθιές. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ανεξάρτητη χρήση όπλων και να μην έχουμε άλλα τραγικά περιστατικά”. Ωστόσο, σημείωσε ότι, εφόσον ο Παν. Νίκας ανασκεύασε την αρχική του δήλωση, “δεν υπάρχει κανένα ζήτημα τώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL