Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Πώς θα γίνουν οι εκλογές στους διασπασθέντες δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς θα γίνουν οι εκλογές στους διασπασθέντες δήμους

Εγκύκλιο για το πού θα ψηφίζουν οι εκλογείς των διασπασθέντων δήμων εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζοντας τι επέρχεται στις επικείμενες αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου. Πρόκειται για τους διασπασθέντες δήμους σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Σερβίων - Βελβεντού, Λέσβου και Σάμου.

Συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι προσέρχονται στην κάλπη με βάση την εγγραφή στις πρώην δημοτικές ενότητες, όπου ήταν εγγεγραμμένοι έως την πρώτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων της 28ης Φεβρουαρίου του 2019. Τα στοιχεία θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών. Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες των κρατών - μελών της Ε.Ε., που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στους εκλογικούς καταλόγους έως την 28η Φεβρουαρίου του 2019.

Όσοι δηλωθέντες κάτοικοι των διασπασθέντων δήμων επιθυμούν να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο, μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι "ανεξαρτήτως σε ποιον κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι", αναφέρει η εγκύκλιος. "Επομένως, οι δημότες των υφιστάμενων δήμων, όπως και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα σε όλα τα αιρετά αξιώματα των υπό σύσταση δήμων, οι οποίοι σήμερα δεν υφίστανται και δεν διαθέτουν δημοτολόγια, καθιστώντας τους δημότες των υφιστάμενων δήμων τους μόνους που διαθέτουν το απαιτούμενο από τον νομοθέτη προσόν εκλογιμότητας", εξηγεί η εγκύκλιος.

Επίσης, προβλέπεται μεταδημότευση για τους υποψήφιους για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές από άλλους δήμους της επικράτειας προς τους διασπασθέντες δήμους. Τέλος, για τους δημοτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν, για παράδειγμα, στον πρώην ενιαίο Δήμο Κέρκυρας και θέλουν να κατέλθουν στις εκλογές για τον δήμο Βόρειας Κέρκυρας, πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση που υπηρετούν και σε περίπτωση που εκλεγούν πρέπει να τοποθετηθούν εκ νέου είτε στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, είτε στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL