Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Μάχη δημοκρατίας και αξιοπρέπειας για τον Δήμο Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάχη δημοκρατίας και αξιοπρέπειας για τον Δήμο Πειραιά

Του Χρήστου Φωτιάδη*

Έχοντας πλέον μπει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, και επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό μέχρι σήμερα, μπορούμε με βεβαιότητα να μιλήσουμε για ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα της δημοτικής κίνησης “Πειραιάς για όλους” και του Νίκου Μπελαβίλα.

Η ανακοίνωση στα τέλη Νοεμβρίου της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο Πειραιά συσπείρωσε, αλλά και πείσμωσε τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες της πόλης ότι οι εκλογές στον Πειραιά δεν είναι χαμένη υπόθεση, αλλά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια νέα πολιτική πραγματικότητα στις 26 Μαΐου.

Από τις πρώτες κιόλας ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις του συνδυασμού μας, η ανταπόκριση των Πειραιωτών ήταν ιδιαίτερα θερμή. Ξανανταμώσαμε με φίλους/ες που είχαμε βρεθεί στο παρελθόν σε μικρούς και μεγάλους αγώνες της πόλης, όπως ήταν η προάσπιση των ελεύθερων χώρων και οι αντιφασιστικές επιτροπές.

Συγκροτήσαμε άμεσα έναν πυρήνα από έμπειρους ανθρώπους στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και πάρα πολλούς νέους/ες, σπάζοντας την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά (δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι πρώτοι είκοσι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν ανήκουν στις ηλικίες από 17 έως 35 χρονών).

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι δημοτικές εκλογές στον Πειραιά διαφέρουν από αυτές στους υπόλοιπους δήμους στην Ελλάδα. Είναι πρώτιστα μια μάχη δημοκρατίας και αξιοπρέπειας απέναντι σε ολιγαρχικά συμφέροντα που θεωρούν ότι η πόλη τούς ανήκει.

Ταυτόχρονα όμως, είναι μια μάχη προγραμματικών προτάσεων και θέσεων απέναντι στην «αόρατη» δημοτική αρχή Μώραλη που, κατά γενική ομολογία, δεν έχει κάνει το παραμικρό σε βασικούς τομείς για τον Πειραιά. Θα μπορούσε κάποιος βάσιμα να υποστηρίξει ότι η πόλη διοικείται στον αυτόματο πιλότο, χωρίς όραμα και χωρίς έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Αυτό το κενό στην πόλη ήρθε και κάλυψε η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά που με πολύ σημαντικά έργα και χρηματοδοτήσεις της βελτίωσε την εικόνα.

Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε ως προβληματικούς τομείς:

- Πράσινο και ελεύθεροι χώροι. Ο Πειραιάς έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 1,56 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, ενώ η Αθήνα έχει 2,55 τ.μ. πράσινο ανά κάτοικο, με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά στάνταρντ να απαιτούν 8 τ.μ.

- Καθαριότητα - ανακύκλωση: Παρ’ όλους τους πόρους που διαθέτει ο Δήμος Πειραιά, η κατάσταση στην καθαριότητα παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Ακόμα χειρότερες είναι οι επιδόσεις της δημοτικής αρχής όσον αφορά την ανακύκλωση, η οποία είναι ανύπαρκτη σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης.

- Υποβάθμιση γειτονιών: Υπάρχει πλήρης υποβάθμιση των γειτονιών που βρίσκονται περιμετρικά από το κέντρο του Πειραιά (Μανιάτικα, Αγ. Σοφιά, Καμίνια, Παλιά Κοκκινιά). Αντιμετωπίζονται από τον δήμο ως περιοχές δεύτερης κατηγορίας.

- Αθλητισμός: Η πόλη αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τεράστια έλλειψη αθλητικών χώρων και υποδομών (μόνο δύο κλειστά γήπεδα), καθώς και κακή συντήρηση των ήδη υπαρχόντων, με αποτέλεσμα:

* Πολίτες όλων των ηλικιών να μην έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν.

* Πολλά αθλητικά σωματεία να μην βρίσκουν αθλητική στέγη για τους αθλητές τους και να είναι αναγκασμένα να φιλοξενούνται σε γειτονικούς δήμους.

- Ολοκληρωμένη χωρική επένδυση: Ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, όπως είναι η ΟΧΕ Πειραιά, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής ύψους 80 εκατ. ευρώ, ακόμα εκκρεμεί.

- Τουρισμός: Παρά τα εκατομμύρια τουριστών που καταφθάνουν κάθε χρόνο στο λιμάνι, η πόλη συνεχίζει να αποτελεί ένα απλό πέρασμα προς την Αθήνα χωρίς να έχει αναβαθμιστεί τουριστικά

- Τα κενά και εγκαταλελειμμένα κτήρια του Δημοσίου και του Δήμου Πειραιά. Μέχρι σήμερα ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία αξιοποίηση των κενών κτηρίων προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.

Δημοτικά τέλη: Υψηλά δημοτικά τέλη για τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής.

Παράδειγμα, τα δημοτικά τέλη για το 2019 θα είναι 1,91 ευρώ, ενώ στην Αθήνα 1,55 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στη Κηφισιά και στη Νέα Ερυθραία τα σπίτια κάτω των 100 τετ. μέτρων θα πληρώσουν μόλις 1,25 ευρώ και τα μεγαλύτερα 1,37 ευρώ /τ.μ.!

Τι γίνεται με τα καταστήματα:

Για το 2019 το εμπορικό κατάστημα θα πληρώσει για δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, 5,32 ευρώ/τ.μ. ενώ την ίδια στιγμή στην όμορη Νίκαια ο συντελεστής για τα καταστήματα είναι 3,51 ευρώ/τ.μ.

Τεσσεράμισι χρόνια μετά, οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για τη δημοτική αρχή Μώραλη, για εκείνους δηλαδή που τους έλεγαν ότι θα φέρουν λεφτά στην πόλη και τελικά δεν επένδυσαν ούτε ένα ευρώ, γι' αυτούς που μιλούσαν για 35.000 θέσεις εργασίας, γι' αυτούς που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τον κόσμο του Ολυμπιακού για μικροπολιτικά παιχνίδια.

Ο συνδυασμός μας οραματίζεται μια πόλη για όλους και όχι για τους λίγους

Με τα σημάδια της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων χρόνων να είναι ορατά στην πόλη μας, αλλά και με δεδομένες τις τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων δημάρχων, ο δημοτικός μας συνδυασμός "Πειραιάς για όλους", με την ιστορική παρακαταθήκη του "Λιμανιού της Αγωνίας", είναι ο μόνος που έχει τις θέσεις, το πρόγραμμα, αλλά και τη βούληση να φέρει τα πάνω κάτω στον Πειραιά. Ο Πειραιάς μας μπορεί να αποκτήσει τον μητροπολιτικό ρόλο που του αξίζει και του αντιστοιχεί ως το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες μέρες θα βρεθούμε σε κάθε γειτονιά και δρόμο του Πειραιά, με περιοδείες, καθημερινές συναντήσεις με πολίτες, ακούγοντας και καταγράφοντας τα τοπικά προβλήματα, συν-σχεδιάζοντας τον Πειραιά του 21ου αιώνα.

* Ο Χρήστος Φωτιάδης είναι γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Πειραιάς για όλους"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL