Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Νίκος Κλήμης, υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου: / Νίκος Κλήμης, υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου: Για μας οι δημότες δεν είναι πελάτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Κλήμης, υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου: / Νίκος Κλήμης, υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου: Για μας οι δημότες δεν είναι πελάτες

Το όραμά του για μια “ανθεκτική” και “έξυπνη” πόλη αναπτύσσει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Νίκος Κλήμης, υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου. Ο ίδιος μιλά για την ανάγκη ενεργοποίησης των πολιτών με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών στην πόλη φιλικών προς τον δημότη. Ταυτόχρονα, θέτει ψηλά στην ατζέντα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με μια πόλη θωρακισμένη από τις φυσικές καταστροφές.

* Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν να ιδρύσετε παράταξη και να δοκιμαστείτε στον εκλογικό στίβο;

Κατ' αρχάς, η παράταξη “Μαζί για τον Διόνυσο” δεν είναι αρχηγοκεντρική παράταξη. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, όταν άτομα με αυτοδιοικητική εμπειρία αλλά και νέοι που ήθελαν να προσφέρουν στον τόπο αποφάσισαν να κινηθούν έξω από τα γνωστά παραταξιακά σχήματα.

Μετά από διαβουλεύσεις, ιδρύθηκε η παράταξη, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε ως κατεύθυνση τη δημιουργία ενός αξιόπιστου φορέα, ικανού να διεκδικήσει την διοίκηση του δήμου με στόχο όχι απλώς την αλλαγή του προσώπου, αλλά την αλλαγή της νοοτροπίας και των πρακτικών διοίκησής του. Άλλωστε, η παράταξη που είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές αποφάσισε να μην κατέλθει αυτόνομη σε αυτές τις εκλογές και κάλεσε όλους τους φίλους και τα μέλη της να υποστηρίξουν τη νέα μας παράταξη.

* Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του προγράμματός σας και ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα για το επόμενο διάστημα;

Πιστεύουμε στον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις και οι δημότες δεν είναι πελάτες. Οι επτά γειτονιές του Δήμου Διονύσου αποτελούν ένα δυναμικό μείγμα με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης. Η ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, η ιστορία του τόπου, η πολυεπίπεδη κοινωνική διαστρωμάτωση είναι στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να διαμορφώσουμε μια σύγχρονη και δυναμική πόλη. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις δυνατότητες του δήμου μας, δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά οραματιζόμαστε έναν δήμο που θα είναι πρότυπο ανάπτυξης και δημοκρατίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος και ο τρόπος διακυβέρνησης θα στηριχτούν σε πέντε βασικούς άξονες: συμμετοχικές διαδικασίες, δημοψηφισματική λογική, σεβασμός στους θεσμούς, τακτικοί απολογισμοί, ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Οι κοινωνικές δομές, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η βελτίωση της καθημερινότητας, μέσα από ένα μοντέλο «έξυπνης πόλης», θα αλλάξουν την εικόνα που έχει ο δημότης για τον δήμο.

Από την πρώτη στιγμή στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εργαστούμε με συναίνεση και διαβούλευση για την εκπόνηση ενός στρατηγικού προγράμματος για τη στρατηγική του δήμου ώστε να καταστεί πόλος έλξης κατοίκων, επισκεπτών και επαγγελματιών, σε όφελος της τοπικής οικονομίας και του συνόλου των δημοτών.

* Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη διαχείριση απορριμμάτων;

Ο δήμος, όπως είχε υποχρέωση, συνέταξε και υπέβαλε τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο όμως δεν έχει φέρει ουσιαστική μείωση του όγκου των απορριμάτων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό ανακύκλωσης. Απαντώντας σε αυτό το παράδοξο, εμείς θα εφαρμόσουμε την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”. Πιστεύουμε ότι αυτό ο δήμος μπορεί να το επιτύχει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κατοίκων και του περιβάλλοντος και όχι των εργολάβων.

Πιστεύουμε ότι ο δήμος έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει στους πολίτες του την καθαριότητα εφαρμόζοντας τις αρχές της εγγύτητας, με υποδομές μικρής κλίμακας, ώστε να επιτύχει ενισχυμένο ποσοστό ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Εξάλλου, στον δήμο μας τα περισσότερα σπίτια έχουν κήπους και άρα μπορούν να εφαρμοστούν ατομικά ή συλλογικά προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης.

* Μένετε σε μια περιοχή με πλούσιο φυτικό πλούτο, αλλά οι πυρκαγιές έχουν καταστροφικές συνέπειες. Κατά πόσο η περιοχή είναι θωρακισμένη για να καταστεί ανθεκτική;

Η πόλη μας πράγματι διαθέτει πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με περιαστικά και αστικά δάση, αλλά δεν είναι επαρκώς θωρακισμένη απέναντι σε πιθανές φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές ή πλημμύρες. Στο παρελθόν, αρκετές περιοχές του Δήμου Διονύσου είχαν δοκιμαστεί από τις πυρκαγιές, ευτυχώς χωρίς θύματα. Υπάρχουν γειτονιές που λόγω της άναρχης δόμησης και της ανυπαρξίας ρυμοτομικών σχεδίων θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ωρολογιακές βόμβες και παγίδες θανάτου.

Απαιτείται άμεσος επαναπροσδιορισμός της σχέσης της πόλης με το διαρκώς μεταβαλλόμενο φυσικό περιβάλλον, υπό το πρίσμα της γνώσης πλέον ότι η κλιματική αλλαγή "συμβαίνει τώρα". Το πρώτο στάδιο του σχεδιασμού είναι η θωράκιση της πόλης και η σύνταξη νέου σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα επικοινωνηθεί σε όλους τους πολίτες. Παράλληλα, θα εκπονηθεί μακρόπνοος σχεδιασμός με τη συνεργασία ειδικών επιστημονικών φορέων, ώστε να καταστεί η πόλη μας ανθεκτικότερη, με τους πολίτες και τις εθελοντικές ομάδες της συμμέτοχους στη λήψη των αποφάσεων. Η πρόληψη και η εγρήγορση των υπηρεσιών του δήμου, των τοπικών φορέων και των πολιτών αποτελούν την πρώτη «ζώνη ανθεκτικότητας».

* Θεωρείτε ότι η απλή αναλογική θα προσφέρει στην κοινωνία αυτό που χρειάζεται;

Η απλή αναλογική, που τόσο πολεμήθηκε από οργανωμένα συμφέροντα και από βολεμένους παράγοντες, φέρνει τον πολίτη, τον δημότη σε πρώτο πλάνο ουσιαστικά και όχι τυπικά, ενισχύοντας την τοπική δημοκρατία και τη διαφάνεια στην διοίκηση. Αυτός θα αποφασίσει όχι μόνο για το ποιος θα είναι ο δήμαρχος, αλλά, ακόμα σημαντικότερο, ποιες παρατάξεις και ποια άτομα θα τον εκπροσωπήσουν αναλογικά, όπως αυτός με την ψήφο του αποφάσισε. Εξάλλου, με την απλή αναλογική θα αποκαλυφθούν την επόμενη κιόλας μέρα οι προθέσεις της κάθε παράταξης, οι αλήθειες και τα ψέματα, η ποιότητα των ανθρώπων που εκλέχθηκαν. Η απλή αναλογική είναι κατάκτηση την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο!

* Ο Νίκος Κλήμης κατάγεται από τη Λέσβο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στη Δροσιά από το 2001. Είναι οικονομολόγος - σύμβουλος επιχειρήσεων και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Έχω δύο κόρες 32 και 27 ετών. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων και παλιός αθλητής στίβου της ΑΕΚ. Εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις και ως σύμβουλος διοίκησης σε ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι το 2010. Από το 2001 δραστηριοποιήθηκε και ως ελεύθερος επαγγελματίας, με εκπόνηση μελετών, εκπαίδευση, αρθρογραφία και συγγραφή δύο βιβλίων για τις τραπεζοασφαλιστικές συνεργασίες. Σήμερα εργάζεται ως μάνατζερ σε εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Από το 1981 έως το 2011 υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Με την Αυτοδιοίκηση ασχολείται ενεργά από το 2006 στον Δήμο Δροσιάς και μετέπειτα στον ενιαίο Δήμο Διονύσου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL