Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ρ.Δούρου: Η Αττική Ριβιέρα γίνεται πραγματικότητα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρ.Δούρου: Η Αττική Ριβιέρα γίνεται πραγματικότητα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων

Στις επιλογές της Περιφέρειας Αττικής στον αναπτυξιακό τομέα που «έχουν καταστήσει την Περιφέρεια “παίκτη”, παράγοντα στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και ανάταξης της εθνικής οικονομίας», αναφέρθηκε, σήμερα, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κατά την κεντρική της παρέμβαση με θέμα «Επενδύσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στην Περιφέρεια», στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τίτλο «Πορεία προς το Μέλλον: Ανάπτυξη με επίκεντρο τις Εξαγωγές» που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens στο Σύνταγμα.

Η Ρένα Δούρου έκανε λόγο για ένα σημαντικό Συνέδριο «που δίνει τη δυνατότητα για γόνιμο διάλογο, για ανάδειξη προβλημάτων, αλλά και ευκαιριών και προκλήσεων που αφορούν το σήμερα και το αύριο ενός νέου βιώσιμου, αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης».
“O όρος ‘ανάπτυξη’ είναι μεταξύ των πιο παραφθαρμένων, των πιο κακοποιημένων όρων των τελευταίων ετών”

Η ίδια τόνισε ότι ο όρος “ανάπτυξη” «είναι μεταξύ των πιο παραφθαρμένων, των πιο κακοποιημένων όρων των τελευταίων ετών. Είναι μεταξύ εκείνων των όρων που οι πάντες ευαγγελίζονταν την περίοδο πριν από τα μνημόνια, την περίοδο της οποίας οι λάθος πολιτικές επιλογές, μας οδήγησαν στα μνημόνια και τη χρεοκοπία». «Και είναι πλέον φυσιολογικό η επίκληση της “ανάπτυξης” να αντιμετωπίζεται από τους πολίτες είτε με καχυποψία είτε με αδιαφορία» , σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει πλέον όλοι να εμπεδώσουμε, εμπράκτως, ότι η ανάπτυξη είναι μια διαδικασία που περνά μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του αναπτυξιακού δυναμικού κάθε Περιφέρειας της χώρας» ανέφερε η Περιφερειάρχης - από την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, της διαφοροποίησης και της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. «Η προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και η μη επανάληψη των λαθών του παρελθόντος περνάει μέσα από μια νέου τύπου ανάπτυξη, με έμφαση στην αποκέντρωση, την απελευθέρωση δηλαδή των παραγωγικών δυνατοτήτων των περιφερειών». 

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, για την υποστήριξη κάθε μορφής υγιούς επιχειρηματικής και για την προσέλκυση επενδύσεων, η Ρένα Δούρου επισήμανε:

- Εμείς, στην Περιφέρεια Αττικής, εδώ και 4.5 χρόνια προσπαθούμε, και νομίζω σε μεγάλο βαθμό, έχουμε φέρει αποτελέσματα, να αλλάξουμε τα δεδομένα της επιχειρηματικότητας. Προσπαθούμε να προωθήσουμε στοχευμένες και προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά της Περιφέρειάς μας, πολιτικές, ώστε να ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αναδείξουν τις δυνατότητες της Αττικής.

- Και όταν αναφέρομαι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα εννοώ την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα, είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, που, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Μικρολίμανου και τις παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, δημιουργούν την Αττική Ριβιέρα. Ένα όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

- Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και τα έργα, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής για την αναβάθμιση των υποδομών του Πειραιά, της σημαντικότερης πύλης εισόδου και εξόδου των προϊόντων, εντάσσονται και δράσεις βελτίωσης των υποδομών όπως το επιχειρησιακό πρόγραμμα Log Attica για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών.

- Εντάσσεται και η αναβάθμιση αλλά και η δημιουργία νέων τουριστικών υποδομών. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία του Film Office της Αττικής.

«Χωρίς ιδεοληψίες καταφέραμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της επιχειρηματικότητας»

Η Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε επιτέλους στον τόπο μας τις συνθήκες άνθισης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας δηλαδή που δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας». «Και στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός κοινού μετώπου. Με τη συμμετοχή της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην Περιφέρεια Αττικής, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους φορείς, μέσα από πολλές και ποικίλες συνέργειες, που αποκρυσταλλώθηκαν σε Μνημόνια Συνεργασίας».

«Χωρίς ιδεοληψίες καταφέραμε να έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο με τους φορείς της επιχειρηματικότητας και να συμφωνήσουμε σε πολλά με στόχο έναν νέο Οδικό Χάρτη προς την ανάπτυξη», σημείωσε η ίδια. 

«Όλες οι Περιφέρειες της χώρας, και φυσικά και η Περιφέρεια Αττικής, διαθέτουν σπουδαία πλεονεκτήματα και δυναμικές επιχειρήσεις που μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου. «Ένα στοίχημα που φαίνεται ότι κερδίζουμε καθώς οι ελληνικές εξαγωγές το 2018 κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών αυξήθηκαν με διψήφιους ρυθμούς και έσπασαν το φράγμα των 30 δισ. ευρώ, φθάνοντας στα 33,02 δισ. ευρώ, αύξηση 15,8% σε σχέση με το 2017 και τα 21,55 δισ. ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ήτοι αύξηση 10,4% σε σχέση με το 2017», ανέφερε μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι «αυτή την πορεία των ελληνικών εξαγωγών οφείλουμε όλοι – κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς επιχειρηματικότητας -, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL