Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Αγγελική Παπάζογλου, υποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς: / Αγγελική Παπάζογλου: Θέλουμε να σχεδιάσουμε την Κηφισιά ως πόλη του μέλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγγελική Παπάζογλου, υποψήφια δήμαρχος Κηφισιάς: / Αγγελική Παπάζογλου: Θέλουμε να σχεδιάσουμε την Κηφισιά ως πόλη του μέλλοντος

με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, που θα την καταστήσουν φιλική για τους νέους. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα αναλώσει τις δυνάμεις της για την ανακούφιση των καθημαγμένων από την κρίση συμπολιτών της.

* Ποιες ανάγκες οδήγησαν στην ίδρυση της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» στην Κηφισιά; Και ποιες επιδιώξεις έχει μια παράταξη με σαφές αριστερό στίγμα σε έναν δήμο μάλλον συντηρητικό;

Η Κηφισιά αποτελεί έναν μεγάλο καλλικρατικό δήμο στον οποίο έχει συνενωθεί μαζί με τη Ν. Ερυθραία και την Εκάλη, τρεις περιοχές με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και ανάγκες. Στο προάστιο αυτό κατοικεί διαχρονικά μεγάλο τμήμα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου. Κατοικούν όμως και εργάζονται πολλοί μη προνομιούχοι πολίτες που έχουν υποστεί τις βαριές συνέπειες της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και μίας καθημαγμένης μεσαίας τάξης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης αναπτύχθηκαν στον δήμο κοινωνικές υπηρεσίες και δίκτυα αλληλεγγύης, όπως κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, συλλογική κουζίνα, κοινωνικό φροντιστήριο, αλλά και άλλες αλληλέγγυες δομές, όπως η "Ατραπός" και το Δίκτυο Αλληλεγγύης «Ανάσα», που υποστηρίζει τη διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Η «Κοινωνία Παρούσα», όπως ονομάζεται η νέα δημοτική παράταξη στον Δήμο Κηφισιάς, έχει αναφορά σε όλες και όλους που συμβιώνουμε στις γειτονιές του Δήμου Κηφισιάς, χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις, τα μέσα μεταφοράς, τις υπηρεσίες που προσφέρει η πόλη. Μαζί με άλλους πολλούς που εργάζονται εδώ ή έχουν την επαγγελματική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

«Κοινωνία Παρούσα» σημαίνει ότι κερδίζουμε τον δημόσιο χώρο στην Κηφισιά με σαφές διακριτό κοινωνικό, προοδευτικό, οικολογικό πρόσημο. Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως όσων προέρχονται από τοπικά πολιτικά τζάκια ή όσων εκφράζουν ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Όλοι αυτοί εκφράζουν το «θθες» της Αυτοδιοίκησης και έχουν ευθύνη για το ότι μέσα από μικροπολιτικές τακτικές και ανέξοδες συγκρούσεις αποξενώνουν τους πολίτες.

* Ποιες είναι κύριες προγραμματικές αιχμές της παράταξής σας;

Ο Δήμος Κηφισιάς, αν και οικονομικά εύρωστος δήμος, με πλούσια τοπική ιστορία και παράδοση και επιτυχίες στον αθλητισμό, υπολείπεται κατά πολύ στις υλικοτεχνικές υποδομές.

Θέλουμε να σχεδιάσουμε την Κηφισιά ως πόλη του μέλλοντος, φιλική και ανοιχτή, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες, με κοινωνική συνοχή και κουλτούρα αλληλεγγύης. Γι' αυτό χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα συνδυάζει ένα τοπικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης με σύγχρονες υποδομές (δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό ωδείο, δημοτικό θέατρο) και θα διακρίνεται για την καινοτομία με τη χρήση νέων τεχνολογιών και την ψηφιακή αναβάθμιση του δήμου.

Παράλληλα θέλουμε να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και ταυτόχρονα να επαναπροσδιορίσουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της πόλης με καινοτόμες πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων προβάλλοντας εναλλακτικά μοντέλα οικονομικής δραστηριότητας, όπως η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Επίσης χρειαζόμαστε μια πόλη φιλική, ανθρώπινη, με λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου, καλύτερες συγκοινωνίες, ρύθμιση του κυκλοφοριακού και προτεραιοποίηση του ώριμου έργου επέκτασης της γραμμής του ΗΣΑΠ τουλάχιστον έως τη Ν. Ερυθραία.

Ειδικά για τη διαχείριση απορριμμάτων θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων με κατασκευή Πράσινου Σημείου, ως μέσου για την επίτευξη του νέου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, που επιτρέπει τη χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων.

Βασική στόχευση του σχεδίου μας αφορά την άσκηση μίας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής με στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, περιορισμό των κοινωνικών και χωρικών ανισοτήτων, αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών.

* Η απλή αναλογική δημιουργεί νέα δεδομένα για τη χάραξη πολιτικής και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στους δήμους. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει την Αυτοδιοίκηση;

Το νέο πλαίσιο με την απλή αναλογική στη μεταβατική φάση μετά την κρίση οριοθετεί μία νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως «Κοινωνία Παρούσα» πιστεύουμε ότι η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όρους συμμετοχής, δημοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο, αλλά και στοίχημα για όσους η φωνή τους δεν φτάνει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές τους. Γι' αυτό διεκδικούμε ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας, τις γειτονιές και τις κοινότητές μας. Δεν πιστεύουμε ότι αρκεί να ψηφίζουμε μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και ότι τα εκλεγμένα μέλη μπορούν να παίρνουν όλες τις αποφάσεις στο όνομά μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή.

Οι συνθήκες είναι πλέον ευνοϊκές, δεδομένου ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο θεσμικού μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ενισχύει τη δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

* Κατά γενική ομολογία, υπάρχει έλλειμμα γυναικείας συμμετοχής στην Αυτοδιοίκηση και αυτό, δυστυχώς, αφορά και την Αριστερά. Πώς θα μπορούσε αυτό να αλλάξει; Πώς αντιμετωπίζουν έως τώρα οι πολίτες της Κηφισιάς μια γυναικεία υποψηφιότητα για τον δήμο;

Η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην Αυτοδιοίκηση, και μάλιστα στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων, αποτελεί ένα μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά, το φεμινιστικό κίνημα αλλά και την ίδια την Αυτοδιοίκηση ως θεσμό. Η αύξηση της ποσόστωσης φύλου κατ' ελάχιστον στο 40% στις υποψηφιότητες δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για να κατέλθουν περισσότερες γυναίκες υποψήφιες.

Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων ενισχύει το πλέγμα των δομών και υπηρεσιών που προωθούν την ισότητα και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Όσον αφορά το δημαρχιακό αξίωμα, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι γυναίκες δήμαρχοι αποτελούν μόλις 5%. Η πρόκληση λοιπόν και για μένα είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι η επιλογή αρκετών νέων ηλικιακά γυναικών από τον χώρο της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν την ευθύνη και να αναμετρηθούν ως υποψήφιες δήμαρχοι αποτελεί μία ποιοτική τομή αλλά και μία σημαντική παρακαταθήκη για την Αυτοδιοίκηση, την Αριστερά και το φεμινιστικό κίνημα.

Όσον αφορά δε το τελευταίο ερώτημά σας, θα σας έλεγα ότι από την επαφή που έχω με τον κόσμο που υποστηρίζει το εγχείρημά μας διαπιστώνω ότι η υποψηφιότητά μου με τα χαρακτηριστικά μίας νέας, εργαζόμενης, δραστήριας γυναίκας βρίσκει θετική ανταπόκριση.

Η Αγγελική Παπάζογλου γεννήθηκε το 1973 στον Βύρωνα και ζει εδώ και 20 χρόνια στη Ν. Ερυθραία του Δήμου Κηφισιάς. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Είναι απόφοιτη Κοινωνιολογίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτική Επιστήμη από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται από εικοσαετίας στο υπουργείο Εσωτερικών ως μόνιμη δημόσια υπάλληλος και από το 2015 στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ιδίου υπουργείου.

Από τα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια ανέπτυξε πολιτική δράση συμμετέχοντας ενεργά στις μαθητικές καταλήψεις 1990-91, καθώς και στο φοιτητικό κίνημα 1991-95 ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου και ως αντιπρόσωπος στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995.

Το 1999 ήταν η νεότερη υποψήφια ευρωβουλευτής του Συνασπισμού καθώς και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 1998 στον Βύρωνα, το 2006 στη Νέα Ερυθραία και το 2010 στην Κηφισιά. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL