Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρώτη η Περιφέρεια Αττικής στον πόλεμο κατά της διαφθοράς στα δημόσια έργα

Όπλο κατά της διαφθοράς το σύμφωνο ακεραιότητας στις δημόσιες συμβάσεις, που σύμφωνα με την Κομισιόν κοστολογείται στα 120 δισ. ευρώ ετησίως

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του πρώτου συμφώνου ακεραιότητας στο πρώτο δημόσιο έργο στην Ελλάδα με κοινοτικούς πόρους που εκπονεί η Περιφέρεια Αττικής. Αυτό αποτυπώνει τη βούληση της διοίκησης Δούρου για διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Πρόκειται για την υλοποίηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στους Δήμους Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου Ταύρου.

Το σύμφωνο ακεραιότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εάν υπολογίσει κανείς ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν σε επίπεδο κρατών - μελών “χάνονται” 120 δισ. ευρώ ετησίως λόγω διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις. Το σύμφωνο ακεραιότητας προβλέπει τη συμμετοχή ενός τρίτου φορέα, προερχόμενου από την κοινωνία των πολιτών, που εμπλέκεται στην παρακολούθηση της διαδικασίας μιας δημόσιας σύμβασης από τον σχεδιασμό της έως την υλοποίησή της, την οποίαν (σ.σ.: διαδικασία) έχουν συμφωνήσει η αναθέτουσα αρχή και ο ανάδοχος. Ο ρόλος του τρίτου φορέα είναι καθοριστικός στην παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης ενός έργου, προτείνοντας ακόμη και προτάσεις.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του συμφώνου ακεραιότητας, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δημ. Δρόσης εξήγησε ότι με αυτή την πρωτοβουλία “ενισχύεται η καθαρότητα στη διαχείριση κοινοτικών πόρων”. “Μέσα από την παρακολούθηση προκύπτουν και τεχνικές ή γραφειοκρατικές λύσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση υλοποίησης του έργου” πρόσθεσε.

“Με το σύμφωνο ακεραιότητας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στη διαφθορά στη χώρα μας” τόνισε η Ζέφη Νικολάου, γενική γραμματέας του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, υπογραμμίζοντας ότι “η 'μάστιγα' των μη 'καθαρών' δημόσιων συμβάσεων ταλανίζει συστηματικά τον δημόσιο τομέα που δέχεται κριτική περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων, καθυστέρησης ή ποιότητας δημοσίων έργων ή υπηρεσιών”.

Σε επίπεδο Ε.Ε. έχουν υπογραφεί 17 σύμφωνα ακεραιτότητας σε 11 χώρες, με καθοριστική τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, καθώς ακόμη και η δημοσιοποίηση διαδικασιών μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς, ενώ η θεσμοθέτηση του συμφώνου ακεραιότητας μπορεί να αποκτήσει αυξημένη τυπική ισχύ στην περίπτωση που απαιτηθεί η επιβολή κυρώσεων για συμμόρφωση. Πάντως, από τα ευρήματα προκύπτει ότι όπου έχει υπογραφεί σύμφωνο ακεραιότητας αποτρέπονται παρατυπίες κατά την εκτέλεση των συμβάσεων που αφορούν την υπερκοστολόγηση, την υπόγεια συνεννόηση των οικονομικών φορέων και την πλήρη τήρηση του νομικού πλαισίου σε περίπτωση μεταβολών του.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο