Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Γιώργος Χατζηθεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης: / Γιώργος Χατζηθεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης: Θα βγάλουμε την Ξάνθη από τη σημερινή παρακμή!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Χατζηθεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης: / Γιώργος Χατζηθεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης: Θα βγάλουμε την Ξάνθη από τη σημερινή παρακμή!

Το όραμά του για να βγει η Ξάνθη από τη σημερινή παρακμή και να καταστεί ένας ξεχωριστός, πολυπολιτισμικός τουριστικός προορισμός ξετυλίγει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Χατζηθεοδώρου. Μιλώντας στην “Αυγή" της Κυριακής εξηγεί το πώς θα σωθεί η παλιά Ξάνθη, το μεγαλύτερο παραδοσιακό οικιστικό συγκρότημα της χώρας μας, και το πώς ο δήμος μπορεί να ενώσει πλειονοτικό και μειονοτικό πληθυσμό για να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή και η παραγωγική ανασυγκρότηση. Κι ας μην ξεχνάμε ότι η Ξάνθη ανήκει σε μια από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης...

* Τι προτείνετε στους δημότες της Ξάνθης για να βγει η πόλη σας ξανά στο προσκήνιο;

Δυστυχώς, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν αυτό που ξέραμε και βιώνουμε καθημερινά. Ότι δηλαδή είμαστε μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης. Και ξέρετε αυτή η φτώχεια αντανακλάται στην πόλη μας. Όπου υπήρξαν άνθρωποι, δήμαρχοι ικανοί δεν συνέβη αυτό που δυστυχώς συμβαίνει στην πόλη μας. Μιλώ για τις φτώχεια στις υποδομές και μια πόλη σε εγκατάλειψη, πράγμα που φαίνεται εντονότερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εμείς λέμε ότι δεν θα αφήσουμε την Ξάνθη στη σημερινή παρακμή!

Διαθέτουμε ένα πραγματικό κόσμημα, την παλιά Ξάνθη! Που είναι από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά οικιστικά συγκροτήματα της Ελλάδας. Τα κτήριά της χρονολογούνται από τα τέλη του 1800, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά δεν έχει γίνει κατορθωτό να διατηρηθούν. Υπάρχουν κτήρια υπό κατάρρευση και δεν υπάρχει καμία μελέτη για το πώς αυτή η πόλη μπορεί να σωθεί. Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Ξάνθης στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα να σώσουμε την πόλη μας! Να αναστηλώσουμε και να ανακαινίσουμε τα παλιά κτήρια και να μετατρέψουμε την πόλη μας σε έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό.

Εξάλλου, είμαστε μια πολυπολιτισμική πόλη, όπου σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ο μειονοτικός πληθυσμός ανέρχεται στο 35%, ενώ στην πόλη μας είναι περί το 10%. Αυτός ακριβώς είναι ο πλούτος μας! Αυτόν τον πλούτο θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε διοργανώνοντας ως δήμος κοινές δράσεις. Πρέπει όπως θα βοηθήσουμε τα δημόσια σχολεία, να δείξουμε την ίδια μέριμνα και για τα μειονοτικά, αφού το τελευταίο διάστημα πολλά παιδιά από τη μουσουλμανική μειονότητα πηγαίνουν στο δημόσιο ελληνικό σχολείο. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση μαθητικού πληθυσμού από τη μειονότητα κι αυτό δείχνει την κατεύθυνση των ανθρώπων. Ότι θέλουν τα παιδιά τους να μιλούν καλύτερα την ελληνική γλώσσα, να πάνε στο πανεπιστήμιο και βέβαια να έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην κοινωνία. Άλλωστε, η παραγωγική ανασυγκρότηση θα γίνει με συνεργασίες μεταξύ των επιμελητηρίων και του εμπορικού συλλόγου και με συνέργειες μεταξύ των δύο πληθυσμών, του πλειονοτικού και του μειονοτικού.

Γι' αυτό θέλουμε μια πόλη σύγχρονη και λειτουργική, με εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία και στο Διαδίκτυο και βεβαίως μια πόλη με καλές υποδομές. Δυστυχώς, η πόλη μας έχει μείνει πίσω! Υπάρχει τρομερό ζήτημα με το κυκλοφοριακό και το παρκάρισμα. Ενώ υπάρχει η κυκλοφοριακή μελέτη για την είσοδο και την έξοδο από την πόλη, αυτή έχει μείνει στα χαρτιά. Το δίκτυο ύδρευσης παραμένει απαρχαιωμένο, καθότι ο νυν δήμαρχος δεν αξιοποίησε τις ώριμες μελέτες του προκατόχου του και οι διαρροές ύδατος καλά κρατούν...

Το κολυμβητήριο έκλεισε από τη στιγμή που ανέλαβε ο νυν δήμαρχος. Υποτίθεται ότι το έκλεισε για να ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησής του και να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις, αλλά τελικά, επικαλούμενος το μεγάλο κόστος συντήρησης, το κρατά κλειστό εδώ και πέντε χρόνια και η εγκατάσταση καταστράφηκε! Τα παιδιά μας αναγκάζονται να πηγαίνουν στους όμορους νομούς για να προπονούνται.

Έκλεισε, επίσης, και το πάρκινγκ, γιατί ο σχεδιασμός του δημάρχου για ενοικίασή του από ιδιώτη προσέκρουσε νομικά, με αποτέλεσμα δήμος και ιδιώτης να βρίσκονται στα δικαστήρια ελλείψει κάποιων πιστοποιήσεων. Οι περισσότερες παιδικές χαρές είναι κλειστές και μόνο έξι ή επτά έχουν πιστοποίηση λειτουργίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, επίσης, δεν έχει εκπονηθεί καμία μελέτη για έργα υποδομών.

Σε λίγες μέρες έχουμε μια σημαντική γιορτή, το καρναβάλι της Ξάνθης, που μπορεί να θεωρείται το δεύτερο καλύτερο καρναβάλι της χώρας, αλλά κανείς από εμάς που μένουμε εδώ δεν νιώθει ότι κάτι αλλάζει στην πόλη. Η νυν δημοτική αρχή, αντί να αναδείξει τη λαογραφία του τόπου μας, επέλεξε να δώσει ένα άλλο στίγμα, μπουζουκομάγαζου! Δυστυχώς, με τέτοιες επιλογές το καρναβάλι συρρικνώνεται και περιορίζεται στις τελευταίες δύο μέρες πριν την παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Οι δημοτικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς νέο εκλογικό τοπίο. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο δήμου που διογκώθηκε με τον «Καλλικράτη» έρχεται να αναμετρηθεί με το σύστημα της απλής αναλογικής, η οποία έρχεται να ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέες δυνάμεις, νέες ιδέες και νέους ανθρώπους. Ενισχύει τη συμμετοχή, καθώς αυτή έχει πια αντίκρισμα στα όργανα εκπροσώπησης και δεν συνθλίβεται κάτω από πλαστές πλειοψηφίες που τροφοδοτούν τον συγκεντρωτισμό, την αλαζονεία και την απόσυρση των πολιτών από τα κοινά.

* Ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου γεννήθηκε το 1963 στην Ξάνθη. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία του Ντίλιγκεν Γερμανίας καθώς και στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και στη δημόσια εκπαίδευση από το 1990. Από το 2012 κατέχει τη θέση του προϊσταμένου του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Ξάνθης. Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ και υπεύθυνος του Παραρτήματος ΑμεΑ Ξάνθης. Ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό ως μέλος των εκπαιδευτικών συλλόγων και εξελέγη στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Ασχολείται συνεχώς με τα κοινά και την πολιτική. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL