Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών / 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών: Θετική η ποσόστωση στο 40%, αλλά σημαντικότερη η συμμετοχή των γυναικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών / 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών: Θετική η ποσόστωση στο 40%, αλλά σημαντικότερη η συμμετοχή των γυναικών

Ο προβληματισμός για τη διαμόρφωση κινήτρων, ώστε οι γυναίκες να εμπλακούν ενεργά στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, διαπέρασε το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Αναγνωρίζοντας ότι συνιστά επιτυχία η θεσμοθέτηση από την παρούσα κυβέρνηση της ποσόστωσης από το ένα τρίτο στο 40% ανά ψηφοδέλτιο για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι αιρετές της Αυτοδιοίκησης τόνισαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα. Σε αυτή την κατεύθυνση η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη και η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φ. Κούβελα ενημέρωσαν ότι έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα αυξάνει την ποσόστωση του ενός τρίτου στο 40% για τα κομματικά ψηφοδέλτια ανά εκλογική περιφέρεια.

Απευθυνόμενη στις υποψήφιες η Μ. Χρυσοβελώνη τόνισε πως αυτές οι γυναίκες έχουν “ιστορικό καθήκον” να “αποδείξουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν το ίδιο αποτελεσματικά τα καθήκοντα των εκπροσώπων των συμπολιτών τους που τις ψήφισαν”, όπως και “ύψιστη αποστολή” να κατορθώσουν να εφαρμόσουν και μελλοντικά “τις πολιτικές ισότητας καθημερινά στην πόλη τους”. “Aπό την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό στίβο αναμένεται η κατάρρευση της γυάλινης οροφής, η υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων” σημείωσε η Φ. Κούβελα.

Υπενθυμίζοντας ότι στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής επιτεύχθηκε ουσιαστικά η ισότητα με τέσσερις γυναίκες αντιπεριφερειάρχες και 14 εντεταλμένες αντιπεριφερειάρχες, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι “στα χρόνια της κρίσης κατεγράφη σημαντική οπισθοχώρηση στα θέματα ισότητας”, αλλά αυτό “δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για τη γενικότερη οπισθοχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων”.

Εν όψει του προεκλογικού αγώνα προέταξε την ανάγκη τα θέματα ισότητας να μπουν στην ατζέντα. Χαρακτηρίζοντας “κλειδί” για τις εκλογές τη συμμετοχή, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου τόνισε: “Εμείς, ως γυναίκες της πράξης, πρέπει να καλέσουμε παντού τις γυναίκες σε συμμετοχή για να εμπλουτίσουμε αυτή την πράξη”.

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές η Κ. Κούνεβα σημείωσε πως “η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε εμείς οι γυναίκες πολιτικοί είναι η απαξίωση της πολιτικής από τις ίδιες τις γυναίκες”. Υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των νέων γυναικών”, η Κ. Κούνεβα είπε: “Χρειαζόμαστε τη φωνή και τη συμμετοχή όλων των γυναικών ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ιδιότητας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL