Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Γιάννης Σαρρής, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων: / Γιάννης Σαρρής υποψήφιος δήμαρχος Χανίων: Να μπει τάξη στην καθημερινότητα των Χανίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Σαρρής, υποψήφιος δήμαρχος Χανίων: / Γιάννης Σαρρής υποψήφιος δήμαρχος Χανίων: Να μπει τάξη στην καθημερινότητα των Χανίων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το πρόβλημα της έλλειψης στέγης θέτει ψηλά στην ατζέντα ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γιάννης Σαρρής εξετάζοντας τρόπους αντιμετώπισης των κραδασμών που έχει προκαλέσει η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων.

Μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής, ο Γιάννης Σαρρής τονίζει ότι πρέπει να “διατηρήσουμε την αυθεντικότητα, την ιδιαιτερότητα, τη γοητεία της Παλιάς Πόλης των Χανίων μαζί με τον ενετικό λιμένα”, ενώ αναπτύσσει τους σχεδιασμούς του για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη.

* Τι θέτετε στο επίκεντρο της στρατηγικής σας για την πόλη των Χανίων;

Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βάζουμε τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του σε μια ξεχωριστή πόλη, όπως είναι τα Χανιά. Αυτό για εμάς ως δημοτική κίνηση σημαίνει ότι θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν θιχτεί από τις πολιτικές λιτότητας. Επομένως, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε κοινωνικό εστιατόριο, που, παρά τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος ημερήσιας φροντίδας των αστέγων, αφού αυτός που λειτουργεί μπορεί να φιλοξενήσει για διανυκτέρευση μόνο 18 άτομα, ενώ από τη δημοτική υπηρεσία έχουν καταγραφεί περί τους 90 ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι.

Παράλληλα, βλέπουμε με έντονο προβληματισμό το ζήτημα της έλλειψης στέγης που έχει ανακύψει λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εμείς σκεφτόμαστε ότι ο δήμος σε συνεργασία με τους ιδιώτες που έχουν αφήσει εκατοντάδες κτήρια αναξιοποίητα μπορεί να δώσει λύση! Καθοριστική θα μπορούσε να είναι η συμβολή των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να τα ανακαινίσουν και στη συνέχεια τα κτήρια να δοθούν προς ενοικίαση σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Κομβικής σημασίας είναι για εμάς η διαχείριση ελεύθερων χώρων. Άλλωστε, η παραχώρηση στον Δήμο Χανίων του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, έκτασης 55 στρεμμάτων, είναι αίτημα δεκαετιών της χανιώτικης κοινωνίας προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Επιτέλους, πριν ενάμιση χρόνο ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα παραχωρηθεί το στρατόπεδο στον Δήμο Χανίων! Αλλά παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έχει εκπονήσει ως πρόταση αξιοποίησης ο νυν δήμαρχος.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πιστεύουμε ότι ο δήμος για να ενισχύσει το έργο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πρέπει να υλοποιήσει προγράμματα ενημέρωσης. Στόχος είναι η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων και η διαλογή στην πηγή με χρήση των τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης. Αυτή η πρακτική μπορεί να ξεκινήσει από τα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος και να δοθούν κίνητρα για τον διαχωρισμό στην πηγή σε συνδυασμό με τη μείωση τελών.

Παράλληλα, πρέπει να βρεθεί λύση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση. Εμείς προτείνουμε την ενίσχυση του συγκοινωνιακού δικτύου με χώρους πάρκινγκ στις τρεις εισόδους της πόλης και από εκεί οι κάτοικοι να παίρνουν το αστικό λεωφορείο.

Τέλος, για εμάς ζητούμενο είναι να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα, την ιδιαιτερότητα, τη γοητεία της Παλιάς Πόλης μαζί με τον ενετικό λιμένα. Για εμάς είναι αδιανόητο να μην υπάρχει σεβασμός στον κοινόχρηστο χώρο και στην Παλιά Πόλη των Χανίων να μην υπάρχει χώρος για να κυκλοφορούν οι πεζοί και οι επισκέπτες. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε πολιτικές διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων για να μπει τάξη ιδίως στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε ώστε αυτή η ουσιαστική διεύρυνση της δημοκρατίας και της συμμετοχικότητας να θέσει σε προτεραιότητα το κοινό συμφέρον και να εκπαιδεύσει τους δημότες και τους εκλεγμένους στη συνεργασία και τη διαφάνεια. Ζητούμενο για εμάς είναι να πάψει να λειτουργεί στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου η παλιά υπερπαράταξη που διαφυλάσσει τα συμφέροντα των λίγων με άλλο ένδυμα κάθε φορά. Παράλληλα, αυτό που λέμε είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αυτοδιοίκηση στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει για εμάς ότι να περάσουν επί της ουσίας αρμοδιότητες και πόροι στους δήμους ώστε να γίνεται εξαρχής σχεδιασμός και υλοποίηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

*Ο Γιάννης Σαρρής γεννήθηκε 1953 στο Μάλεμε Χανίων και αποφοίτησε από το 2ο Γυμνάσιο Χανίων και στη συνέχεια από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε επί 35 χρόνια ως εκπαιδευτικός. Εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Χανίων. Συμμετείχε σε κοινωνικές δομές και δομές αλληλεγγύης των Χανίων. Από το 2014 συμμετείχε στη δημοτική κίνηση “Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος”, όπου εκλέχτηκε επικεφαλής της. Έκτοτε είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL