Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Θωμάς Δημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας: / Θωμάς Δημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Θέλουμε η πόλη μας να αναπτύσσεται παράλληλα με το λιμάνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θωμάς Δημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας: / Θωμάς Δημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Θέλουμε η πόλη μας να αναπτύσσεται παράλληλα με το λιμάνι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το όραμά του η πόλη της Ηγουμενίτσας να αναπτυχθεί παράλληλα με το λιμάνι, το οποίο καταγράφει διαρκώς ανοδική πορεία και ως προς τα έσοδά του, εκφράζει στην “Αυγή” της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Θωμάς Δημητρίου. Παράλληλα ξετυλίγει πτυχές του προγράμματός του με άξονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη του.

* Ποιες παρεμβάσεις θέτετε σε προτεραιότητα για τον Δήμο Ηγουμενίτσας;

Το λιμάνι διαρκώς αναπτύσσεται και επεκτείνεται, η κίνησή του σταθερά αυξάνεται, νέες δραστηριότητες υλοποιούνται, ανάγκες νέων υπηρεσιών προκύπτουν και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Όμως, εμείς θέλουμε ο δήμος να αναπτύσσεται παράλληλα με το λιμάνι. Στην κατεύθυνση αυτή θα εργαστούμε για τη σύνδεση της Εγνατίας οδού και του λιμανιού με τα ελληνοαλβανικά σύνορα, παρακάμπτοντας περιφερειακά την πόλη για να αποσυμφορηθεί η Ηγουμενίτσα από τη διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία των βαρέων κυρίως οχημάτων, που έχουν αφετηρία και προορισμό το λιμάνι.

Στους άξονες του προγράμματός μας είναι να τεθεί η σχέση της πόλης με το λιμάνι σε νέα βάση, που θα περιλαμβάνει: Τη συμμετοχή του δήμου στη διοίκησή του, την ανταπόδοση μέρους των κερδών του σ’ αυτόν και την παραχώρηση στον δήμο εκείνου του τμήματος της χερσαίας ζώνης που βρίσκεται έξω από το λιμάνι και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του. Αυτό το τμήμα της χερσαίας ζώνης, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλες οι παραλίες του δήμου, σκοπεύουμε να το εξοπλίσουμε με σύγχρονες εγκαταστάσεις και να το αποδώσουμε για άθληση και αναψυχή στους δημότες, αλλά και για την εξυπηρέτηση του τουρισμού.

Ο δήμος χρειάζεται νέους ποδηλατοδρόμους ώστε να διαμορφωθεί ένα δίκτυο για να μπορέσει ο δημότης να επιλέξει το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αποκομιδή των απορριμμάτων με αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης, που να περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, την ανάκτηση μέρους αυτών και την ανακύκλωση. Επίσης η εξασφάλιση επάρκειας νερού, η μείωση της τιμής του και η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε όλο τον δήμο είναι βασική στόχευσή μας. Επίσης, η Υγεία και η Παιδεία με την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων είναι στον πυρήνα του ενδιαφέροντός μας.

Στο επίκεντρο του προγράμματός μας είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα προς τους δημότες, καθώς εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας. Τέλος, στις πρώτες προτεραιότητές μας είναι να υπογραφούν επί τέλους και να εφαρμοστούν οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης και των οικισμών για να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να κτίσουν σπίτι στα οικόπεδά τους, να ζωντανέψει η οικοδομική δραστηριότητα και να δώσει εργασία στου άνεργους συμπολίτες μας.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή της απλής αναλογικής;

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα διαμορφώσει ένα διαφορετικό περιβάλλον στο δημοτικό και στα κοινοτικά συμβούλια. Επιβάλλονται πλέον η συνεργασία, η συναίνεση και η σύγκλιση θέσεων προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Ο κοινοτικός και ο δημοτικός σύμβουλος από απλός υποστηρικτής προειλημμένων αποφάσεων από τη στενή ομάδα του προέδρου ή του δημάρχου γίνεται συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής των αποφάσεων του συμβουλίου.

Έρχονται είτε άμεσα είτε έμμεσα και οι δημότες πιο κοντά στον δήμο και παρακολουθούν στενότερα τις διαδικασίες του. Επιτυγχάνεται επομένως η διεύρυνση της συμμετοχής και του ελέγχου των δημοτών στις αποφάσεις που τον αφορούν. Κατά συνέπεια θα έχουμε περισσότερη δημοκρατία στους δήμους και στα δημοτικά συμβούλια.

* Ο Θωμάς Δημητρίου γεννήθηκε το 1950 στο Καστρί Ηγουμενίτσας και κατοικεί στην Ηγουμενίτσα. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε σε γυμνάσια και λύκεια του Αργοστολίου, του Πειραιά και της Ηγουμενίτσας μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας. Ήταν δημοτικός σύμβουλος επί δύο θητείες στον Δήμο Ηγουμενίτσας, περίοδος κατά την οποία διετέλεσε και αντιδήμαρχος. Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ Eσωτερικού και στις βουλευτικές του Μαΐου 2012 και του Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜ.ΑΡ., πάντα στη Θεσπρωτία. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL