Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Μια νέα σχέση Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια νέα σχέση Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού

Το νέο πολιτιστικό χάρτη διαμόρφωσε η διοίκηση της Ρ. Δούρου στην Αττική επενδύοντας πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε υποδομές νεότερου πολιτισμού, που δίνουν πνοή στο λεκανοπέδιο. Πρόκειται για μια “νέα φιλοσοφία”, όπως η ίδια εξηγεί, που διαμορφώνει μια “νέα” σχέση μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού, επιχειρώντας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους για να αγαπήσουν την ιστορία αυτού του τόπου.

Η "Αυγή" της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα κάποιες από τις πιο “εμβληματικές” παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής με αφετηρία το θέατρο του Λυκαβηττού που, παρότι εδώ και 11 χρόνια ήταν κλειστό, η μουσική του και θεατρική αίγλη είναι γνωστή και εκτός συνόρων.

Θα κατηφορίσουμε στο Πεδίον του Άρεως και ύστερα παίρνοντας την Πατησίων και την Αιόλου μπορούμε να διαβούμε τα σοκάκια της Πλάκας για να φτάσουμε στο ψηφιακό μουσείο της Ακρόπολης. Και ύστερα μπορούμε να κινηθούμε προς τα νότια και να φθάσουμε στη θάλασσα του Πειραιά και τις παρεμβάσεις στο Καστράκι, στην περιοχή “Λιπάσματα” της Δραπετσώνας, που, όπως μας έχει δηλώσει ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος, θα συνιστά “το μπαλκόνι” της πόλης του.

Η Περιφέρεια Αττικής βάζει τα δυνατά της για να πάρει ζωή ο διασημότερος και πιο αγαπητός συναυλιακός χώρος της Αθήνας, το θέατρο του Λυκαβηττού, που έπαψε από το 2008 να λειτουργεί. Ας μην ξεχνούμε ότι ο «λόφος», το διατηρητέο κοίλον του περίφημου αρχιτέκτονα Ζενέτου, το λυόμενο θέατρο χωρητικότητας 3.000 θέσεων που μοιάζει με πολύχρωμο κοχύλι, διακρίθηκε μέχρι πολύ πρόσφατα τόσο στην ελληνική μουσική σκηνή όσο και στις μετακλήσεις των γνωστότερων ξένων συγκροτημάτων, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλοκαιρινή ζωή της πόλης.

Γι’ αυτό η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην άμεση αποκατάσταση του ιστορικού θεάτρου και στον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, με χρονικό ορίζοντα επαναλειτουργίας το προσεχές καλοκαίρι. Αυτό σύμφωνα με τη Ρ. Δούρου “αποτελεί αν μη τι άλλο αποκατάσταση μιας αδικίας στη σύγχρονη πολιτιστική ιστορία της πρωτεύουσας”.

Στο Πεδίον του Άρεως, η περιφέρεια Αττικής έχει καταβάλλει σημαντική προσπάθεια. Άλλωστε για τη διοίκηση της Ρ. Δούρου αποτελούσε στοίχημα η λειτουργία του εμβληματικού κτηρίου Οικονομίδη, που ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε με σταθερό και πλούσιο πρόγραμμα (Σαββόπουλος, Νικολακοπούλου, παιδικό πρόγραμμα, Καραγκιόζης κ.ά.).

Το αλλοτινό στολίδι της πρωτεύουσας με το θέατρο του Μάνου Κατράκη, τις παρλάτες του Γιώργου Οικονομίδη, τη θερινή σκηνή της Ρένας Βλαχοπούλου και πλήθος αξιόλογων μορφών του εικοστού αιώνα ξαναλειτουργεί μετά από σιγή και απαξίωση δεκαετιών χάρη στην επιμονή και τον συντονισμό της Περιφέρειας.

Σε συνδυασμό με τις καθιερωμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πολιτισμού και το μεγάλο μπαζάρ στα τέλη Δεκεμβρίου και την περίοδο του Πάσχα, τις αθλητικές εκδηλώσεις για μεγάλους (ΟΠΑ run) και μικρούς (athletic kids), σε συνεργασία με όλους τους φορείς (ΣΕΓΑΣ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κ.ά.) που διοργανώνει κάθε χρόνο η Περιφέρεια, πλέον το Πεδίο του Άρεως αλλάζει το πρόσωπο της πόλης.

Κι από εκεί το άλλο στολίδι της Αθήνας είναι το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί ο επισκέπτης θα μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του, να δημιουργήσει μια «προσωπική συλλογή» από αγαπημένα εκθέματα ή να αλληλεπιδράσει με μια από τις διαδραστικές multimedia εφαρμογές που θα δημιουργηθούν για χρήση τόσο στον φυσικό χώρο του μουσείου όσο και εικονικά στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό μουσείο στη χώρα μας με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 1,74 εκατ. ευρώ, με παρουσίαση της μοναδικής συλλογής 10.000 αντικειμένων του μουσείου, 24 διαδραστικές και διαδικτυακές ψηφιακές εφαρμογές σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) και έναν ξεχωριστό ιστοχώρο για την Παιδική Λέσχη, μέσω του οποίου τα παιδιά θα μπορούν να περιηγηθούν στο Μουσείο και να γνωρίσουν τον αρχαίο πολιτισμό παίζοντας διαδραστικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Κατηφορίζοντας προς τον Πειραιά και φθάνοντας στην πολύπαθη περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, κάτι καινούργιο γεννιέται. Στο λόφο “Καστράκι”, συνολικού εμβαδού 21.000 τ.μ., ο χώρος από την εγκατάλειψη περνά στην αναγέννηση και σταδιακά μεταμορφώνεται στο “μπαλκόνι” της Δραπετσώνας.

Χάρη στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Περιφέρειας προχωρά η ανάπλαση της περιοχής. Οι παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο αστικής ανάπλασης στον λόφο “Καστράκι” και μαζί με την ολοκληρωμένη πλέον αναστήλωση των οχυρώσεων της Ηετιώνειας Πύλης διαμορφώνουν έναν ελεύθερο χώρο 40 στρεμμάτων στην είσοδο της Δραπετσώνας.

Αρχαία μνημεία που μπορούν και τώρα να φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, ένας εντυπωσιακός δημόσιος χώρος με πολύ πράσινο, χώροι εστίασης και άλλο ένα μικρό σύγχρονο θεατράκι για το κοινό, συνολικά ένα έργο που μεταμορφώνει την περιοχή του Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL