Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο νέος Πολιτιστικός Χάρτης της Περιφέρειας Αττικής

Της Ρένας Δούρου*   Συνεχίζουμε μεθοδικά, από τα τέλη του 2014 που ξεκινήσαμε, ώστε ο πολιτιστικός μας πλούτος να πρωταγωνιστεί. Γιατί θεωρούμε τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με μετόχους όχι ολίγους ή "άριστους", αλλά το σύνολο των πολιτών

Της Ρένας Δούρου*

 

Η υπόθεση του πολιτισμού για την Περιφέρεια Αττικής δεν ήταν ποτέ περιστασιακή ή συγκυριακή υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής, επιλέξαμε να κάνουμε μια μακροχρόνια, συστηματική επένδυση στον τομέα του πολιτισμού είτε πρόκειται για το θέμα των υποδομών είτε για τη στήριξη δραστηριοτήτων με στόχο στο τέλος της πρώτης μας θητείας να έχουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνθήκες δύσκολης οικονομικής συγκυρίας η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έκανε την επιλογή να μην περικόψει πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις, αντιθέτως επένδυσε και επενδύει με συνέπεια στον πολιτισμό. Και τούτο στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και συνεκτικής στρατηγικής, πάντα μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς τα πολιτιστικά αγαθά, σε όλες τους τις εκφάνσεις, αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής

Επιλέξαμε έτσι να συνδιαμορφώσουμε έναν νέο πολιτιστικό χάρτη της Περιφέρειας Αττικής: αναβαθμίζοντας, εκσυγχρονίζοντας, χρηματοδοτώντας θεσμούς και υποδομές.

Με στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός πυκνού πολιτιστικού δικτύου σε όλο το γεωγραφικό και κοινωνικό εύρος όπως και την επίτευξη πιο εξειδικευμένων στόχων, χρησιμοποιήσαμε κάθε μέσο και τρόπο. Τόσο με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής που εξασφάλισε στήριξη 51 εκατομμυρίων ευρώ για υποδομές νεότερου πολιτισμού ή εργασίες διάσωσης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, όσο και με πολύ μεγάλη χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, κυρίως μέσω προγραμματικών συμβάσεων για όσο το δυνατόν ταχύτερη εκτέλεση.

Ήδη από το 2015 η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε εγγραφή στον προϋπολογισμό της έργων σπουδαίας σημασίας για το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για υλοποίησή τους μέσω προγραμματικών συμβάσεων με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Πρωτόγνωρη, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, πολυεπίπεδη πολιτιστική παρέμβαση.

Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και όσα έχουν δρομολογηθεί ποικίλουν: από πολύ εμβληματικά, υψηλού κόστους, έως μικρότερες παρεμβάσεις που όμως γίνονται για πρώτη φορά και επικαιροποιούν την πολιτιστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής. Παραδείγματος χάρη, θέτουμε τις βάσεις για τις καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του πολιτισμού και συγκεκριμένα του Μουσείου της Ακρόπολης με τη χρηματοδότηση της «Δημιουργίας Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης».

Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην οικονομική ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική κρίση έπληξε συντριπτικά τους Έλληνες καλλιτέχνες, με υψηλή ανεργία, υποαπασχόληση, απλήρωτες πρόβες και συμβολικούς μισθούς και με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων που εργάζονται στον θεατρικό τομέα, στον σύγχρονο χορό και σε όλες τις τέχνες γενικότερα.

Επιγραμματικά, η δράση της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα του πολιτισμού αρθρώνεται σε έξι σημαντικούς άξονες που αφορούν:

* Την ενίσχυση - προσθήκη σημαντικών πολιτιστικών υποδομών.

* Την ενίσχυση σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

* Την απόδοση αρχαίων μνημείων στο κοινό για τουριστική προβολή και καλλιτεχνική αξιοποίηση.

* Την καλλιτεχνική εκπαίδευση.

* Την ενίσχυση καλλιτεχνικών παραγωγών στους δήμους της Περιφέρειας.

* Τις διμερείς προγραμματικές συμβάσεις.

Στον καθέναν από αυτούς έχει κατηγοριοποιηθεί μια μεγάλη σειρά δράσεων που, χωρίς να αποτελούν το άθροισμα των πρωτοβουλιών μας, συνιστούν μια πρωτόγνωρη, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, πολυεπίπεδη παρέμβαση στον τομέα του πολιτισμού στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Μοναδικό δίκτυο πολιτιστικών υποδομών

Οι πολιτιστικές υποδομές, που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά με σημαντικά οικονομικά μεγέθη, δεν ενισχύουν απλά ένα μοναδικό δίκτυο πολλαπλών και ποικίλλων μνημείων, κτηρίων και τοποσήμων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττική. Καταφέραμε και ενεργοποιήσαμε αδρανή και ανενεργά (μάλλον παραμελημένα) πολιτιστικά πεδία σε ολόκληρο το γεωγραφικό φάσμα της επικράτειας της Αττικής. Ο επισκέπτης, ο μαθητής, ο κάθε πολίτης αποκτούν σήμερα πρόσβαση σε ανακαινισμένα, αναστηλωμένα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους και μπορούν να απολαμβάνουν πολιτιστικές υπηρεσίες που παρέμεναν κλειστές και απροσπέλαστες ή έστω υπό κατασκευή για δεκαετίες.

Στον τομέα της σύγχρονης δημιουργίας, σημαντική χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ διασφαλίζει την καλλιτεχνική δραστηριότητα και την υλοποίηση παραστάσεων από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Στην πλέον δύσκολη συγκυρία στηρίζουμε τους Έλληνες καλλιτέχνες και προβάλλουμε ακόμη και πιο εναλλακτικές μορφές πολιτισμού.

Παράλληλα, η καλλιτεχνική εκπαίδευση όπως και η άμεση συμμετοχή όλων των πολιτών στα καλλιτεχνικά δρώμενα και πολιτιστικά αγαθά είναι ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας πολιτική.

Με διμερείς προγραμματικές συμβάσεις διασφαλίζουμε την άμεση επίτευξη πολιτιστικών δράσεων, όπως για παράδειγμα η λειτουργία του εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για τα τέσσερα χρόνια 2016 - 2020, όπου δίνεται έμφαση στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, ανοιχτών για ανέργους, οικονομικά ασθενέστερους, νέους και νέες.

Παράλληλα, σε στενή συνεργασία με τον νεοσύστατο φορέα Ανάπλαση Α.Ε. ανοίγει μια σειρά πρωτοβουλιών που διαμορφώνουν ένα νέο πολιτιστικό πρόσωπο της Αττικής.

Συγκεκριμένα, ολόκληρος ο πολιτιστικός άξονας της οδού Πειραιώς (ανάδειξη και αξιοποίηση βιομηχανικής κληρονομιάς, αρχαίων μνημείων και σύγχρονων πολιτιστικών οργανισμών) και η μετατροπή των διατηρητέων κτηρίων στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας σε υπερτοπική πολιτιστική εστία με κύριο στόχο ένα νέο μουσείο και θεματική τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Επίσης, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΥΠΠΟΑ υλοποιούμε το Μουσείο Μεταλλείας - Μεταλλουργίας που θα φιλοξενηθεί στον χώρο του παλιού Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Τέλος, προετοιμάζεται πυρετωδώς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας με χρηματοδότηση άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, διαμορφώνεται επιτυχώς η πρωτοβουλία δημιουργίας film office για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών από το εξωτερικό και τόσες άλλες καινοτόμες συνέργειες λαμβάνουν χώρα αυξάνοντας το πολιτιστικό μας κεφάλαιο και βελτιώνοντας τις ζωές όλων μας.

Και φυσικά δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε μεθοδικά, από τα τέλη του 2014 που ξεκινήσαμε, ώστε ο πολιτιστικός μας πλούτος να πρωταγωνιστεί. Γιατί θεωρούμε τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις σημαντικό παράγοντα, που συμβάλλει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με μετόχους όχι ολίγους ή "άριστους", αλλά το σύνολο των πολιτών.

* Η Ρένα Δούρου είναι περιφερειάρχης Αττικής

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια