Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Ολιγωρία Καμίνη στη διαχείριση των εγκαταλειμμένων κτηρίων της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολιγωρία Καμίνη στη διαχείριση των εγκαταλειμμένων κτηρίων της Αθήνας

Καθυστερήσεις στην εκτέλεση κατεδαφίσεων ετοιμόρροπων κτηρίων βαρύνει τη δημοτική αρχή Καμίνη, πράγμα που αναδείχθηκε με την πρόσφατη κατάρρευση δυο παλαιών κτηρίων σε Κεραμεικό και Πνύκα. Παρά τη διαβεβαίωση του αρμόδιου αντιδημάρχου Αθηναίων Γ. Αποστολόπουλου ότι πρόκειται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει στην κατεδάφιση άλλων εννέα κτηρίων, ενώ την τελευταία διετία έχει υλοποιήσει μόνο δύο κατεδαφίσεις, οι εξηγήσεις δεν είναι πειστικές και βέβαια τίθεται ζήτημα για τη δημόσια ασφάλεια. Παρά τις κατά δήλωση των γειτόνων καταγγελίες προς τον Δήμο Αθηναίων, αυτές μπορεί να μην επιβεβαιώνονται από την δημοτική αρχή, αλλά το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα ακίνητα παραμένει.

Σύμφωνα με καταγραφή του 2013, που έκανε ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα εγκαταλειμμένα ακίνητα εντός διοικητικών ορίων είναι 1.650, εκ των οποίων τα 70 έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και εννέα ετοιμόρροπα. Για τα δύο ακίνητα σε Κεραμεικό και Πνύκα, που κατέρρευσαν το Σάββατο και την Τρίτη αντίστοιχα, συνεργάτης του δημάρχου Γ. Καμίνη υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε καταγγελία, προκειμένου να γίνει αυτοψία για τη διαπίστωση της κατάστασης των ακινήτων. Η δημοτική αρχή Καμίνη αρκείται στο γεγονός ότι την τελευταία διετία η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε στην κατεδάφιση δύο κτηρίων, που είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και έχριζαν κατεδάφισης. Πρόκειται για ένα κτήριο στην οδό Ελευσινίων στον Βοτανικό και ένα δεύτερο στην οδό Μπαρμπάκου στον Ν. Κόσμο.

Βολές Καμίνη

Παραγνωρίζοντας τις πενιχρού περιεχομένου παρεμβάσεις της, η δημοτική αρχή Καμίνη επιλέγει, όμως, να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση. Αφού αναφέρει ότι από το 2014 είχε εκπονήσει πρόταση για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτισμάτων, την οποία κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2015, ο Γ. Καμίνης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση την προώθηση της προτεινόμενης, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι: “Τον Ιούλιο του 2017 από την κυβέρνηση αποφασίστηκε να εκπονήσει δική της πρόταση, χωρίς πάντως έκτοτε να επανέλθει στο ζήτημα”. “Αντιθέτως, η κυβέρνηση επέλεξε να εντάξει τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο θολό καθεστώς της νεοσύστατης εταιρείας 'Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.', εναντίον της οποίας ο Δήμος Αθηναίων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας”, αναφέρει ο Γ. Καμίνης.

Στην πρόταση Καμίνη, ο πρόεδρος της “Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.”, Ν. Μπελαβίλας αντιτείνει ότι “τα περί δημεύσεων ή βίαιης εισόδου εταιρειών που θα αναλάβουν την αποκατάστασή τους δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι συνταγματικά και νομικά αδύνατο να υλοποιηθούν”. “Γι’ αυτό οι φορείς του Δημοσίου έχουν κορυφαία ευθύνη, ακολουθούν οι εταιρείες - κάτοχοι των ακινήτων και τελευταίοι οι μικροί ιδιώτες κληρονόμοι χωρίς οικονομική δυνατότητα αποκατάστασης”, συμπληρώνει ο Ν. Μπελαβίλας.

Πρόταση για την αναβίωση ερειπωμένων ακινήτων

“Πρέπει να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να γλιτώσουμε τα τελευταία ίχνη της σπουδαίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 19ου αιώνα που χάσαμε, κυρίως στον Πειραιά”, υπογραμμίζει ο Ν. Μπελαβίλας. Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του από τη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι της “Ανάπλασης Αθήνας Α.Ε.”, ο Ν. Μπελαβίλας απαριθμεί την αναβίωση δεκάδων ερειπωμένων ακινήτων στην Αθήνα και τον Πειραιά μέσω προγράμματος του υπουργείου Εργασίας ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ερειπωμένα νεοκλασικά, όπως η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα, και μεγάλα εμπορικά νεοκλασικά στις οδούς Κολοκοτρώνη και Γούναρη. Όπως ενημερώνει, “σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί αξιοποίησης”. Επίσης, ο Ν. Μπελαβίλας αναφέρει ότι έχει καταθέσει σχέδιο τροπολογίας στους αρμόδιους υπουργούς “ώστε να προχωρούν οι επισκευές των διατηρητέων κτιρίων με τη συναίνεση του 66% (2/3) των συνιδιοκτητών, κατ’ αναλογία του ήδη πετυχημένου νόμου που απελευθέρωσε τους ιδιώτες από ανάλογα προβλήματα, σε ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης πολυκατοικιών”.

Άμεση εξεύρεση λύσεων για την Αθήνα

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίω, Ν. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει: “Δυστυχώς, ύστερα από δύο θητείες της σημερινής δημοτικής αρχής Καμίνη, ο δήμος -κατά παραδοχή του- δεν γνωρίζει πόσα και ποια είναι τα κενά, εγκαταλελειμμένα ή και ετοιμόρροπα κτίσματα της πόλης”. Στο ίδιο πνεύμα, συνεχίζει λέγοντας πως η δημοτική αρχή Καμίνη “βεβαίως δεν αφιέρωσε δυνάμεις, ώστε σε συνεργασία με τους κατοίκους και τα τοπικά συμβούλια, να καταγράψει τα σημεία κινδύνου και -όπως του δίνει το δικαίωμα η νομοθεσία- να παρέμβει για την άρση των κινδύνων: με καθαρισμούς και καθαιρέσεις δομικών στοιχείων, ειδική σήμανση ή προστατευτικές σκαλωσιές ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα και καταστροφές γειτονικών περιουσιών. Χωρίς μάλιστα να επωμίζεται το κόστος, καθώς αυτό επιβαρύνει τους αμελείς ιδιοκτήτες των επικίνδυνων ακινήτων”.

Αναφερόμενος στην πρόταση Καμίνη που υποβλήθηκε το 2014 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρει ότι αυτή έχει σκοπό “τα κενά και εγκαταλελειμμένα ακίνητα να αποξενώνονται από τους ιδιοκτήτες τους και να αξιοποιούνται κερδοσκοπικά από εταιρείες real estate”. “Ακόμη και για αυτά τα αυτονόητα, μικρά ζητήματα που προκύπτουν στη λειτουργία της πόλης, η Αθήνα χρειάζεται μια δημοτική αρχή με τις κεραίες της στραμμένες στην εξεύρεση άμεσων και προσιτών λύσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των γειτονιών και όχι δημοτικούς άρχοντες με το βλέμμα τους στην κεντρική πολιτική και επιχειρηματική αρένα”, καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL