Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ο εκνευρισμός και η ειρωνεία του Κ. Μπακογιάννη όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος του θύμισε τη ρατσιστική φρασεολογία της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο εκνευρισμός και η ειρωνεία του Κ. Μπακογιάννη όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος του θύμισε τη ρατσιστική φρασεολογία της Ν.Δ.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Ν. Ηλιόπουλος έθεσε ζήτημα αποδοχής της πολυπολιτισμικότητας της πόλης σε συνδυασμό με την αρμονική συνύπαρξη με τον πληθυσμό των προσφύγων μέσα από πολιτικές ένταξης

Διαχωριστικές γραμμές με “καρφιά”, αλλά και συγκλίσεις σε επιμέρους ζητήματα αποτυπώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον διάλογο των τεσσάρων συνυποψηφίων για τον Δήμο Αθηναίων που προέρχονται από το δημοκρατικό τόξο. Οι Ν. Ηλιόπουλος, Κ. Μπακογιάννης, Π. Γερουλάνος και Ν. Σοφιανός ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους για τα θέματα της καθημερινότητας, ενώ διασταύρωσαν τα ξίφη τους όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε σε θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, το προσφυγικό ζήτημα, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην πόλη.

Πεδίο αντιπαράθεσης ήταν η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων σε σχέση με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα ή της ιδιωτικοποίησης. Ο Κ. Μπακογιάννης εμφάνισε τη σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς ή ακόμη και την εκχώρηση σε ιδιώτες ως βέλτιστη λύση. “Η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας είναι ένα μοντέλο που έχει αποτύχει” τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος, επικαλούμενος το παράδειγμα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, καθώς από τη στιγμή που λύθηκαν οι συμβάσεις με τις εργολαβικές εταιρείες, σε ετήσια βάση εξοικονομήθηκαν 1 εκατ. ευρώ. Εναντίον της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας τάχθηκαν και οι Π. Γερουλάνος και Ν. Σοφιανός.

Η αντιπαράθεση οξύνθηκε όταν ο Π. Γερουλάνος “φωτογράφησε” αντιδήμαρχο του Γ. Καμίνη που φέρεται σκοπίμως να έθετε σε κυκλοφορία 20 αντί για 120 οχήματα ανά βάρδια για την αποκομιδή απορριμμάτων, με τον τελευταίο να έχει “μετακομίσει” στα ψηφοδέλτια του Κ. Μπακογιάννη. “Δεν υπάρχει λόγος γίνονται κακούληδες” απάντησε ο Κ. Μπακογιάννης προσθέτοντας: “Δεν είμαστε στη Βουλή. Δεν θα κάνω προσωπικές αναφορές”.

Ωστόσο, λίγο αργότερα... ο ίδιος έγινε “κακούλης”. Διολισθαίνοντας σε ατόπημα, ο Κώστας Μπακογιάννης επιδίωξε να δείξει ότι δήθεν δεν σχετίζεται με το πολιτικό κατεστημένο. Επικεντρώνοντας στην ανάγκη για αναζήτηση άμεσων λύσεων για παρεμβάσεις στην πόλη, θέλησε απλουστευτικά να απαντήσει στο πρόταγμα του Ν. Ηλιόπουλου για συμμετοχή των φορέων της Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

“Ακούω τον κ. Γερουλάνο και τον κ. Ηλιόπουλο να μιλάνε έτσι γιατί πέρασαν από υπουργική καρέκλα” είπε ο Κ. Μπακογιάννης. “Εγώ ήμουν απέξω και παρακαλούσα να τους συναντήσω” πρόσθεσε, με μερίδα του κοινού να τον αποδοκιμάζει. “Δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για να κάνουμε απλά πράγματα και παρεμβάσεις π.χ. στη Βασιλίσσης Σοφίας” είπε. “Δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς την Αυτοδιοίκηση προκειμένου οι δήμοι και οι Περιφέρειες να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες;” διερωτήθηκε σκωπτικά ο Ν. Ηλιόπουλος. “Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι φερετζές” συνέχισε.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο Ν. Ηλιόπουλος έθεσε ζήτημα αποδοχής της πολυπολιτισμικότητας της πόλης σε συνδυασμό με την αρμονική συνύπαρξη με τον πληθυσμό των προσφύγων μέσα από πολιτικές ένταξης. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στο μάλλον άστοχο σχόλιο του Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος επικαλέστηκε μαρτυρία μιας γιαγιάς από τον Άγιο Παύλο, που το ελληνάκι εγγονάκι της πηγαίνει σε σχολείο, όπου στην τάξη οι συμμαθητές του προέρχονται από άλλες χώρες. Κλείνοντας εκείνη την τοποθέτησή του, ο Ν. Ηλιόπουλος απέσπασε χειροκροτήματα από το ακροατήριο, πράγμα που στηλίτευσε ο Κ. Μπακογιάννης.

“Βλέπω ενθουσιασμό στην κερκίδα σας, κύριε Ηλιόπουλε, το πάτε πάρα πολύ καλά βλέπω, τους έχετε ευχαριστήσει όλους τους δικούς σας”, σχολίασε ειρωνικά ο Κ. Μπακογιάννης. “Έκανε προηγουμένως ένα αστείο ο κ. Μπακογιάννης για το ‘ακροατήριό μου, αλλά νομίζω θα ήταν καλό να μην αρχίζουμε να χωρίζουμε ακροατήρια εδώ μέσα” απάντησε ο Ν. Ηλιόπουλος.

“Ο κόσμος που μπορεί να θεωρηθεί πως είναι ακροατήριό μου είμαι σίγουρος πως είναι ένας κόσμος που ποτέ του δεν θα έλεγε φράσεις ‘να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των μεταναστών’ ή όπως ‘να τους πνίγουμε στο Αιγαίο’” υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας: “Το ακροατήριό μου ποτέ δεν θα έλεγε μια φράση όπως ‘στη Μανωλάδα οι επιστάτες πυροβόλησαν στον αέρα και κάποια σκάγια μπορεί να πέτυχαν κάποιους εργάτες’. Όποτε ο καθένας επιλέγει το ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθυνθεί”. «Ωραία, ωραία, ωραία. Τα είπαμε όλα τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, μια χαρά. Μπράβο, συγχαρητήρια, τα ξέρετε καταπληκτικά, είστε φοβερός, νομίζω ότι θα βγείτε πρώτος στην Κεντρική σας Επιτροπή με διαφορά. Τώρα όμως πάμε λίγο στην πραγματική ζωή”, ήταν το σχόλιο του Κ. Μπακογιάννη.

Απαράσκευος για τη συζήτηση της διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης στην πόλη εμφανίστηκε ο Κ. Μπακογιάννης, επικαλούμενος απλώς συναντήσεις που έχει κάνει με φορείς. Σφοδρή ήταν η απάντηση του Π. Γερουλάνου, ο οποίος αφού τόνισε πως “κοινός στόχος είναι η μείωση της βλάβης για τα άτομα και τις γειτονιές, με τον δήμο να είναι σε συντονιστικό ρόλο”, είπε: “Κύριε Μπακογιάννη, δεν ξεκινάμε τώρα να ακούσουμε τους φορείς που ασχολούνται με την απεξάρτηση. Εσείς που είστε οκτώ χρόνια στην Αυτοδιοίκηση δεν ξέρετε τι λένε αυτοί οι φορείς;”. Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ο Π. Γερουλάνος τόνισε: “Σας έκανα μια έκκληση γιατί πεθαίνουν άνθρωποι στον δρόμο και σας λέω ελάτε τη Δευτέρα να κάνουμε μια συζήτηση. Ο κ. Ηλιόπουλος δέχθηκε. Εσείς δεν αξιοποιήσατε την ευκαιρία για συνεργασία. Εσείς το αναβάλλετε και κλωτσάτε μια ευκαιρία για συνεργασία”. Αναπάντητη άφησε την πρόσκληση ο Κ. Μπακογιάννης, ενώ ο Ν. Ηλιόπουλος επανέλαβε τη θέση για δημιουργία κέντρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης. Ο δε Ν. Σοφιανός στηλίτευσε την άποψη Γερουλάνου περί μείωσης της βλάβης των χρηστών, επιρρίπτοντας ευθύνες στο κράτος για την υπολειτουργία των κέντρων απεξάρτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL