Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τις επόμενες μέρες κλειδώνουν οι αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων

Ερχονται βελτιώσεις στον "Κλεισθένη" ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών - Τη Δευτέρα η συνάντηση της ΚΕΔΕ με Αλ. Χαρίτση και Γ. Χουλιαράκη για τα ταμειακά διαθέσιμα

Επιχειρώντας να σφραγίσει τον ασκό του Αιόλου για τυχόν αλλαγές στο χωροταξικό των δήμων, δηλαδή στα γεωγραφικά όρια των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους πως “ό,τι είναι να ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί σύντομα”. Την ίδια στιγμή, δεσμεύτηκε για συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με τους δημάρχους, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, για το ζήτημα της υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ενημέρωσε ότι οι επικείμενες αλλαγές στον “Κλεισθένη” ως προς την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών θα έρθουν προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα.

“Δεν θέλουμε να κάνουμε κινήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα ενόψει εκλογών” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης απαντώντας σε σενάρια περί εκτεταμένης αλλαγής γεωγραφικών ορίων στους δήμους. Επικαλέστηκε μάλιστα ζήτημα συνταγματικής τάξης περί ελεύθερης και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές του Μαΐου και άρα οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πού και ποιους ψηφίζουν.

Ο υπουργός, εστιάζοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρθηκε στις επικείμενες τροποποιήσεις στο εκλογικό σκέλος του “Κλεισθένη”, που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση του μηχανισμού απόδοσης ιθαγένειας και θέματα ισότητας, το οποίο σύντομα θα συζητηθεί στη Βουλή. Δεσμεύτηκε για την προσαύξηση κατά 50% επί των εδρών σε δήμους και κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, αλλά και για την κατοχύρωση της άμεσης εκλογής προέδρων σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων σε περίπτωση συγκέντρωσης του 50% συν 1.

Μιλώντας για τη σχετική προετοιμασία ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για αύξηση των εκλογικών τμημάτων από 23.000 σε 41.000 των 250 εγγεγραμμένων εκλογέων, ώστε να είναι ομαλή στην εκλογική διαδικασία για τέσσερις κάλπες (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές).

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός αναμένει και το πόρισμα της επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, διαψεύδοντας τη φημολογία περί δυνατότητας εκλογής μόνο τριών βουλευτών Επικρατείας για αυτή την κατηγορία εκλογέων. “Αυτή είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας” είπε ο υπουργός, απορώντας για τα πυρά που προ ημερών εξαπέλυσε. Παράλληλα, ο υπουργός αναμένει έως τα τέλη Φεβρουαρίου το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ προκειμένου να διαμορφωθεί το σχετικό νομοσχέδιο που κατά δήλωσή του θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.

Στο ζέον θέμα των ημερών, που σχετίζεται με την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο υπουργός εξήγησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με το υπουργείο Οικονομικών να “ξεκαθαριστούν οι γκρίζες ζώνες”. Το ποσό που θα μεταφερθεί εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι η Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη δεν σχετίζεται με προαπαιτούμενο που να έχουν θέσει οι θεσμοί και εκτίμησε ότι δεν θα επιφέρει κάποια αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα ενόψει stress test.

“Εμείς ως κυβέρνηση εφαρμόζουμε κάτι που κάνουν και οι άλλες χώρες της Ε.Ε.” είπε και, κάνοντας ένα ευρύτερο σχόλιο, σημείωσε: “Εάν το 2010 τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί σε έναν λογαριασμό, δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε σε δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας”. Απαντώντας στις αντιδράσεις των αιρετών, ο Αλ. Χαρίτσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι “προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν τα προβλήματα στις πληρωμές για την εκτέλεση των έργων, έτσι όπως τουλάχιστον τα περιγράφουν οι δήμαρχοι”. Διευκρίνισε ότι η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων δεν αφορά αυτά που είναι τοποθετημένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις