Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μπάμπης Μπιλίνης υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου: / Μπάμπης Μπιλίνης: Να στηρίξουμε τις γειτονιές σε Μοσχάτο και Ταύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάμπης Μπιλίνης υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου - Ταύρου: / Μπάμπης Μπιλίνης: Να στηρίξουμε τις γειτονιές σε Μοσχάτο και Ταύρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κι αυτό γιατί το μεν Μοσχάτο είναι αντιμέτωπο με την αύξηση των αξιών γης, με κίνδυνο “να αδειάσουν οι γειτονιές από κατοίκους”, όπως χαρακτηριστικά λέει, ο δε Ταύρος είναι αντιμέτωπος με την εγκατάλειψη και γι’ αυτό ο Μπάμπης Μπιλίνης προτείνει να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα για δραστηριότητες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ως κοινωνική κατοικία.

* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε για τον Δήμο του Μοσχάτου - Ταύρου προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Ο δήμος μας έχει ένα σημαντικό τοπόσημο, που είναι ο Φαληρικός Όρμος. Από το 1990 και μετά, με καθοριστική τη συμβολή των δικών μας αγώνων, αντιστράφηκε η τάση ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου. Πλέον, η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου είναι το μεγαλύτερο ίσως δημόσιο έργο στο Λεκανοπέδιο, που εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής. Ο χώρος παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής τον Αύγουστο 2016 και γρήγορα προχωρά η δημιουργία ενός φυσικού πάρκου - υγροτόπου. Αυτό το έργο, μαζί με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον αρχαιολογικό χώρο των Δεσμωτών του Φαλήρου που ανακαλύφθηκε το 2016 και αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός και την ανάκτηση από το ΤΑΙΠΕΔ του περιβάλλοντος χώρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αποτελούν γεγονός ανασυγκρότησης παραγωγικού μοντέλου. Έχει οικολογικά χαρακτηριστικά, στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης με αύξηση των θέσεων εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να απαντήσουμε στην τάση αύξησης των αξιών γης για να μην αδειάσουν οι γειτονιές από κατοίκους.

Παράλληλα, η παράταξή μας έχει προτάσεις και για την ανάσχεση της εικόνας εγκατάλειψης στα κτήρια εκατέρωθεν της οδού Πειραιώς. Προτείνουμε ένα μέρος τους να αξιοποιηθεί για δραστηριότητες της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και το άλλο ως κοινωνική κατοικία. Για παράδειγμα, προτείνουμε το ιστορικό δημόσιο κτήριο των πρώην αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ / ΤΑΙΠΕΔ, που στην Κατοχή από 1941-1945 υπήρξε έδρα της Εθνικής Αλληλεγγύης, να μετατραπεί σε θερμοκοιτίδα κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας, ακολουθώντας την ιστορική πορεία των χρήσεων του κτηρίου.

Επίσης, ειδικά για τον Ελαιώνα, θα παλέψουμε να επικαιροποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του από βαριές οχλούσες χρήσεις. Επίσης, προτείνουμε την αναβάθμιση του σταθμού του Προαστιακού με ταυτόχρονη υπογειοποίηση των γραμμών που διασχίζουν κατοικημένη περιοχή, αλλά και την ένταξη σε πολεοδομικό σχέδιο μέρους της περιοχής Περιβολίων, που είναι ακόμα εκτός σχεδίου.

Τέλος, ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο δήμος μας παραμένει εγκλωβισμένος στη λογική τού μαζεύω τα απορρίμματα και τα πετώ στην αυλή του γείτονα, πράγμα που θα οδηγήσει σε διοικητικές, οικονομικές κυρώσεις αλλά και υποβάθμιση ποιότητας ζωής. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή δεν έμαθε τίποτα από την πολύτιμη εμπειρία του κινήματος. Στον Ταύρο, πριν λίγα χρόνια, λόγω του προβλήματος της “καύσης των καλωδίων” από τους Ρομά είχε αναπτυχθεί σημαντικό κίνημα, που έριξε στο καναβάτσο τις ρατσιστικές κραυγές κι έκανε πρωτοπόρες προτάσεις για διαλογή στην πηγή, πράσινο σημείο και ανακύκλωση.

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Πρόβλημα είναι η καθεστωτική νοοτροπία που υπάρχει στη δημοτική πλειοψηφία. Επειδή είναι οι ίδιοι από το 2010, συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες του δήμου. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, αλλά και η καθιέρωση ορισμένων θητειών στους αιρετούς -ως ώριμο αίτημα πια- θα ανατρέψει τέτοιες συμπεριφορές.

* Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική;

Ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου σχηματίστηκε από την ένωση των δήμων Μοσχάτου και Ταύρου. Παρά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν ακόμα δουλεύει ως ομοσπονδία. Δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή προσπάθεια για οργάνωση των υπηρεσιών στα νέα δεδομένα σε συνεργασία με τους συλλόγους εργαζομένων.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα επιταχυνθεί αφ’ ενός με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων -όπως προβλέπεται στο νέο νόμο «Κλεισθένης Ι»- μεταξύ Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και κεντρικής κυβέρνησης και αφ’ ετέρου με την απλοποίηση των ελέγχων νομιμότητας. Κατά την άποψή μας, η σύσταση των κοινοτήτων Ταύρου και Μοσχάτου με αρμοδιότητες και χρηματοδότηση κατευθείαν από τους κεντρικούς πόρους καταργεί αλλεπάλληλες διαδοχικές συνεδριάσεις και μεταφέρει το κέντρο αποφάσεων κοντά στον πολίτη.

Ο Μπάμπης Μπιλίνης γεννήθηκε, μεγάλωσε και μένει στο Μοσχάτο. Σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ενταγμένος από τα φοιτητικά χρόνια στη νεολαία “Ρήγας Φεραίος” πέρασε όλες τις αγωνίες, διασπάσεις και συνθέσεις του χώρου μέχρι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Παντρεμένος με την Ελένη Μωραΐτη, έχει δυο παιδιά. Επί 22 χρόνια έμπορος, σταμάτησε την εμπορική δραστηριότητα πριν μερικά χρόνια. Από την εφηβεία του έλαβε μέρος σε όλες τις αγωνίες και συλλογικές αναζητήσεις της περιοχής που είχαν ως αντικείμενο τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την αλληλεγγύη: Κινηματογραφική Λέσχη Μοσχάτου, Στέκι Νεολαίας, Μεσοποταμία. Πάντα συμμετείχε στα κοινά. Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετείχε στην περιφερειακή παράταξη “Δύναμη Ζωής” με τη Ρένα Δούρου. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του υπουργείου Περιβάλλοντος από το 2015 μέχρι σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL