Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.9°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.9°C
3 BF 26%
Έρχεται νέος κανονισμός υγιεινής και ασφάλειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται νέος κανονισμός υγιεινής και ασφάλειας

Την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς από το 2014 έως σήμερα έχουν βρει τον θάνατο εν ώρα εργασίας 45 εργαζόμενοι. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα περιλαμβάνεται η εκτίμηση έκθεσης της υγείας σε κίνδυνο, καθώς μέχρι στιγμής οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ δεν προστατεύονται από τη νομοθεσία που αφορά τις επαγγελματικές ασθένειες, ενώ είναι χρονοβόρα η διερεύνηση αιτιών εργατικού ατυχήματος. Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) πρόκειται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στους δήμους. Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, η έκθεση της υγείας τους σε κίνδυνο παραμένει, παρά τα μέτρα που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.

Παραδεχόμενος ότι το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων της καθαριότητας δεν επαρκεί, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ο Αλ. Χαρίτσης πρόκρινε την αυστηροποίηση του κανονισμού υγιεινής και ασφάλειας στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η αρμόδια επιτροπή υπό τον καθηγητή Εργασιακών Σχέσεων Γιάννη Κουζή και το πόρισμα πρόκειται να κατατεθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου στον υπουργό Εσωτερικών.

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

“Καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα” κατά τον καθηγητή Γ. Κουζή είναι η πρόταση της επιτροπής, που θα καθιστά υποχρεωτική τη γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για ενδεχόμενες ασθένειες. Η επιτροπή έχει ήδη διαμορφώσει ένα πρότυπο πλαίσιο για την εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, που θα καταχωρείται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που διαχειρίζεται το ΣΕΠΕ και από εκεί θα αντλούνται στοιχεία ώστε να επιτυγχάνεται η συγκριτική αξιολόγηση των δήμων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Μεταξύ των προτάσεων της επιτροπής είναι η σύσταση αυτοτελούς γραφείου υγιεινής και ασφάλειας στους δήμους που θα υπάγεται στον δήμαρχο. Το γραφείο θα είναι στελεχωμένο από έναν τεχνικό ασφαλείας που θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα σε αυτή τη θέση και έναν γιατρό εργασίας που θα ελέγχει πρώτα την υγεία του εργαζομενου και μετά θα εγκρίνει την τοποθετήσή του στην υπηρεσία καθαριότητας.

Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, η επιτροπή προτείνει με τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας να επιτυγχάνονται η ταχεία διεκπεραίωση του ιατρικού ελέγχου και ο εμβολιασμός για ασθένειες, κυρίως για την ηπατίτιδα Β. Παράλληλα, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι πρέπει να είναι καθολική και υποχρεωτική η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τους εργαζόμενους, ενώ θέτει ως προϋπόθεση την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τοποθετείται στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Αυστηρό μήνυμα προς το ΑΣΕΠ

“Συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία για να βελτιώσουμε τις εργασιακές συνθήκες σε εργαζομένους και στους ΟΤΑ, που πραγματικά συνιστούν ντροπή για την ελληνική Πολιτεία” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς το ΑΣΕΠ να επισπεύσει την έκδοση των οριστικών πινάκων για την πρόσληψη 8.500 μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα, γιατί όπως είπε: “Οι κενές θέσεις στην καθαριότητα των δήμων δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία”.

“Στη χώρα μας υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές. Δεν υπάρχουν όμως ανεξέλεγκτες αρχές” είπε ο υπουργός για να προσθέσει: “Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες από το ΑΣΕΠ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων για αυτό το προσωπικό δεν μπορούν να συνεχιστούν”. “Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει. Εμείς ως υπουργείο Εσωτερικών έχουμε παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο ΑΣΕΠ για να τελειώσει αυτή η διαδικασία και περιμένω τις επόμενες ημέρες αυτοί οι άνθρωποι να τοποθετηθούν στους δήμους και να αναλάβουν την εργασία τους”.

Αναφερόμενος στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από τους δήμους, ο Αλ. Χαρίτσης είπε: “Όσοι δήμοι, ΟΤΑ εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο θα μας βρουν συμμάχους τους και θα είμαστε δίπλα τους για να τους βοηθήσουμε. Όσοι όμως δεν τηρούν τον νόμο θα μας βρουν απέναντί τους”. Βέβαια, κάνοντας απολογισμό της μέχρι στιγμής κατάστασης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Ν. Τράκας μίλησε για “αναλγησία, αδιαφορία και χαλαρότητα στους ελέγχους για τα εργατικά ατυχήματα”. Παράλληλα, ζήτησε το προσωπικό στην καθαριότητα να εκπαιδεύεται προτού να αναλάβει καθήκοντα, ενώ από το ΣΕΠΕ ζήτησε να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στους δήμους και εν γένει να αποδίδονται ευθύνες για τα εργατικά ατυχήματα σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL