Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Με τον Νάσο και τον Νίκο για την Αθήνα και τον Πειραιά των πολλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον Νάσο και τον Νίκο για την Αθήνα και τον Πειραιά των πολλών

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η Αριστερά κατέβαινε στις μεγάλες πόλεις για μια καλή και αξιοπρεπή καταγραφή. Οι εκλογές του 2014 άνοιξαν, για πρώτη φορά στην περίοδο της κρίσης, δρόμοι έξω και πέρα από τις παραδοσιακές δυνάμεις, την οικογενειοκρατία, τη λογική της διαδοχής.

Οι εκλογές τον Μάιο του 2019, με τη χώρα έξω από τα Μνημόνια, με την απλή αναλογική και την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής την επομένη των εκλογών δημιουργούν νέες συνθήκες. Στον Πειραιά και στην Αθήνα μάλιστα αυτή η μάχη μπορεί να παίξει και έναν ρόλο θα λέγαμε ιστορικό. Η υποψηφιότητα του Νίκου Μπελαβίλα στο μεγάλο λιμάνι και του Νάσου Ηλιόπουλου -που εγκρίνεται σήμερα από την "Ανοιχτή Πόλη"- στην πρωτεύουσα δεν συγκροτούν απλά προοπτική νίκης.

Δημιουργούν όλες εκείνες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες συσπείρωσης και συστράτευσης των αριστερών, ριζοσπαστικών και προοδευτικών κινήσεων και πολιτών. Για τη σύγκρουση του Νίκου Μπελαβίλα με το μεταπολιτικό καθεστώς που έχει δημιουργήσει στον Πειραιά η ολιγαρχία Μαρινάκη τα έχουμε γράψει. Ο Μπελαβίλας, Πειραιώτης και άριστος γνώστης των προβλημάτων της πόλης, έχει δημιουργήσει συνθήκες ανάτασης για όλους τους προοδευτικούς και αριστερούς ανθρώπους στην πόλη, μια ανάσα έπειτα από πέντε χρόνια βουβαμάρας.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έχει υπηρετήσει με συνέπεια την Αριστερά, τα κινήματα και τους αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το έκανε με επιτυχία και από τις απαιτητικές θέσεις που ανέλαβε στο ΣΕΠΕ και στο υπουργείο Εργασίας, που αποτέλεσαν τα ισχυρότερα όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Σήμερα ρίχνεται στη μάχη της Αθήνας. Απέναντί του ο γόνος της οικογένειας Μητσοτάκη, ένας άνθρωπος από τζάκι που τώρα γνωρίζει την πόλη. Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε μέχρι στιγμής δεν έχει αγγίξει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, εστιάζοντας μονομερώς στην τάξη και την ασφάλεια, με βόλτες στον Άγιο Παντελεήμονα αγκαζέ με πρώην "αγανακτισμένους" της περιοχής και ενσταντανέ με καμένα αυτοκίνητα στα Εξάρχεια και με τον χρυσαυγίτη Παναγιώταρο να του κλείνει το μάτι. Ο εκπρόσωπος των συντηρητικών ελίτ που ψαρεύει στην Ακροδεξιά.

Ο Νάσος αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των Αθηναίων της κρίσης. Και αυτό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα. Γέννημα - θρέμμα της πόλης, ένας από τους χιλιάδες νέους που περπατούν στους δρόμους της και που έχουν δώσει αγώνες γι' αυτήν από τα φοιτητικά χρόνια στο δημόσιο οικονομικό πανεπιστήμιο. Μια υποψηφιότητα για τους πολλούς. Για εκείνους που ζουν στις γειτονιές που ο Μπακογιάννης περνάει για μερικές φωτογραφίες.

Η εργατικότητα, το φιλότιμο, οι γνώσεις, η ανιδιοτέλεια, η σεμνότητα και η αποτελεσματικότητα είναι πράγματα γνωστά για όσους τον γνωρίζουν. Σε συνδυασμό με την πολύτιμη συλλογική εμπειρία της ιστορικής "Ανοιχτής Πόλης", η Αθήνα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει έναν πολύ καλό δήμαρχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL