Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Αλ. Χαρίτσης: / Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλους τους τομείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: / Αλ. Χαρίτσης: Ενισχύουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλους τους τομείς

Με την επισήμανση ότι “η χώρα γυρίζει σελίδα”, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης μίλησε χθες από το βήμα της Βουλής για να αναλύσει τα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό της ρόλο. Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε για τις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και το πρόγραμμα “Φιλόδημος” μέσω του οποίου μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 1,8 δισ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτούν και νέες προσκλήσεις για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας και επισκευής σχολικών μονάδων. “Τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ξαναδεί!” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας απευθυνόμενος στους βουλευτές: “Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλο τον αυτοδιοικητικό κόσμο, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης”.

Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο υπουργός αναφέρθηκε στην τοποθέτηση 8.500 υπαλλήλων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, ενώ επίκειται ο διαγωνισμός για 3.200 άτομα στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον τριετή προγραμματισμό για πρόσληψη 1.500 μονίμων υπαλλήλων στους ΟΤΑ. “Η κυβέρνησή μας πέτυχε την επαναφορά του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις στο Δημόσιο, αυτόν που η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να ακυρώσει και να επιστρέψουμε πίσω στο 1:5” τόνισε ο υπουργός προσθέτοντας: “Ας το θυμούνται αυτό ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αλλά και όλοι οι πολίτες”.

Χαρακτηρίζοντας “μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση” τον “Κλεισθένη Ι”, ο υπουργός εστίασε στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ενθαρρύνεται “μια νέα κουλτούρα συνεργασίας και προγραμματικών συγκλίσεων πάνω στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες”.

Αναφερόμενος στις επικείμενες θεσμικές παρεμβάσεις που θα έρθουν στην Βουλή το πρώτο δίμηνο του 2019, ο υπουργός αναφέρθηκε στη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους όρους απονομής των Μέσων Ατομικής Προστασίας με ειδική μέριμνα για τις σχολικές καθαρίστριες.

Η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά τις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας με ομογενοποιημένο, απλοποιημένο και πιο αντικειμενικό σύστημα για την απόδοση της ιθαγένειας. Τέλος, έρχεται σειρά από ρυθμίσεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε κάθε σφαίρα του κοινωνικού βίου, αλλά και μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, “παρεμβάσεις εξαιρετικά επιτακτικές όπως μαρτυρούν τα στοιχεία για τις διακρίσεις και την κακοποίηση που συνεχίζουν να υφίστανται οι γυναίκες, αλλά και αποτρόπαια γεγονότα όπως αυτό της πρόσφατης δολοφονίας μιας νέας κοπέλας στη Ρόδο” όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL