Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Αλλεργία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλεργία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής

«Βοηθάμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά προχωρούμε στην άμεση δημοκρατία, στη συμμετοχή του λαού στην άσκηση της εξουσίας» τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματός του για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στο σύνταγμα.

Σε σχέση με την αντίθεση της Ν.Δ. σε προτάσεις για ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής στις αποφάσεις και τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, ο Κ. Δουζίνας μίλησε για «απωθημένο» αναφερόμενος στα φορτισμένα σχόλια του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων στελεχών για το δημοψήφισμα του 2015 και το κίνημα των πλατειών.

«Υπάρχει μία κρίση αντιπροσώπευσης, μία κρίση των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και μία σειρά αντιδράσεων που επιλέγουν οι λαοί» επισήμανε ο Γιώργος Κυρίτσης ζητώντας αλλαγή και του άρθρου 48 για την αναστολή μέρους του συντάγματος σε περίπτωση κατάστασης πολιορκίας.

«Είναι εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας και της κρίσης και των θεσμών και του πολιτεύματος η ανάγκη να γίνουν δημοψηφίσματα» υπογράμμισε ο Θοδωρής Δρίτσας. «Πρέπει να επινοήσουμε ξανά μια σχέση μεταξύ άμεσης δημοκρατίας και κανόνων αντιπροσώπευσης, αν θέλουμε να αποφύγουμε την κρίση της πολιτικής» τόνισε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

Ενστάσεις Τασούλα - Βενιζέλου

«Δεν πάσχουμε από βάθεμα δημοκρατίας, πάσχουμε από βάθεμα αποτελεσματικότητος» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις για ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής στις αποφάσεις «κολακεύουν» τον λαό. Διαφώνησε έντονα και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμό στις θητείες των βουλευτών.

Ο Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για «σύστημα ή παρασύστημα αμεσοδημοκρατικών ρυθμίσεων».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε ότι η κινητοποίηση της κοινωνίας για συλλογή υπογραφών για προκήρυξη δημοψηφίσματος θα έχει αποτέλεσμα τη «διαρκή αμφισβήτηση της νομιμοποίησης της Βουλής».

Βίοι παράλληλοι Γεωργιάδη - Χατζηδάκη

Ο Άδ. Γεωργιάδης έκανε την «αυτοκριτική» του γιατί ως νέος υποστήριζε τα δημοψηφίσματα, αλλά άλλαξε άποψη όταν «άρχισαν τα δημοψηφίσματα στην Ευρώπη και πάντα έχανε η σωστή πλευρά», γιατί «τα δημοψηφίσματα είναι ανοικτά σε κάθε είδους λαϊκισμό». Έδειξε δε ιδιαίτερη αγωνία να δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τον Φεβρουάριο του 2020 θα ψηφίσει Πρόεδρο της δημοκρατίας και δεν θα προκληθούν πρόωρες εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει περίπου τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος» ισχυρίστηκε ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Αιχμές Φορτσάκη για το κατεστημένο στη Βουλή

Ο Θόδωρος Φορτσάκης διαφώνησε με τις θέσεις της Ν.Δ. και υποστήριξε το γαλλικό μοντέλο με έναν άμεσα εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ενισχυμένες αρμοδιότητες και με απαγόρευση των υπουργών να είναι βουλευτές, ώστε να ενισχυθεί κι ο ρόλος της Βουλής.

Μάλιστα άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού παρατηρώντας ότι «ανανεώνονται αυτοί που είναι φρέσκοι και καινούργιοι, με αποτέλεσμα η ανανέωση να λειτουργεί για την ισχυροποίηση αυτών που είναι παλιοί και κατεστημένοι», ενώ απέδωσε στα κόμματα την ευθύνη γι' αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL