Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Μπαίνει η ΚΕΔΕ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαίνει η ΚΕΔΕ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Δέσμη προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση θέτει επί τάπητος η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας κατά το ετήσιο τακτικό συνέδριο του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν χθες. Μαζί με το πάγιο αίτημα για την αποκέντρωση με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αναγκαίους πόρους άνοιξε η συζήτηση ως αίτημα για την περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση των δήμων, ενώ ταυτόχρονα εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την επαναφορά των κοινοτήτων ως τρίτος βαθμός Αυτοδιοίκησης που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους δήμους.

Προτάσσοντας την ανάγκη για αναδιοργάνωση του κράτους και της θεσμικής λειτουργίας ως μέσο για την ανάταξη της χώρας από τα πλήγματα της κρίσης, η ΚΕΔΕ ζητά το νέο σύνταγμα να επιτρέπει τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της εγγύτητας στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και της επικουρικότητας των φορέων κρατικής διοίκησης, κατοχυρώνοντας ως διακριτό θεσμό τη μητροπολιτική διακυβέρνηση.

Στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ, οι αιρετοί ερχόμενοι διαρκώς αντιμέτωποι με πολλαπλούς και σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικού αποτελέσματος ελέγχους, ζητούν την κατοχύρωση ενιαίας ανεξάρτητης αρχής που θα αναλάβει τον έλεγχο. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να υπάρχει ρητή διατύπωση ότι “η εποπτεία που ασκεί το κράτος περιορίζεται αποκλειστικά σε τυπικό έλεγχο νομιμότητας” ώστε να μην επεκτείνεται σε ερμηνεία της σκοπιμότητας.

Διεκδικώντας θεσμική ισοτιμία ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας, οι αιρετοί ζητούν την καθιέρωση Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης που θα συντάσσει νομοσχέδια και θα τα εισηγείται στη Βουλή, ενώ, για να ξεπεραστούν αντιφάσεις στην εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων, οι αιρετοί ζητούν τη συνταγματική κατοχύρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για το δε εκλογικό σύστημα, μετά τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η επικείμενη εφαρμογή της απλής αναλογικής, οι αιρετοί ζητούν στη συνταγματική αναθεώρηση να προβλεφθεί η τυχόν αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να χαίρει της ίδιας μεταχείρισης όπως συμβαίνει στη Βουλή. Δηλαδή, εάν υπερψηφίσουν τα 2/3 των βουλευτών, η αλλαγή εφαρμόζεται στις επόμενες εκλογές και εάν συγκεντρωθούν λιγότεροι, εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές. Επίσης, ζητούν να μην υπάρχει κώλυμα στην κάθοδο των αιρετών της Αυτοδιοίκησης στις βουλευτικές εκλογές πριν τη λήξη της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Οι αιρετοί έθεσαν εκ νέου το αίτημα για την οικονομική αυτοτέλεια, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ ως πρόσθετου πόρου στην υφιστάμενη τακτική επιχορήγηση, άποψη που τη συμμερίζονται όλες οι παρατάξεις πλην αυτών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ. Ζητούν λοιπόν “να παρασχεθεί στον νομοθέτη η δυνατότητα να αναθέσει τον καθορισμό και την είσπραξη συγκεκριμένων φόρων από τους ίδιους τους ΟΤΑ χωρίς επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και με δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής για άρση των ανισοτήτων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL