Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ / Τρίτο βαθμό Αυτοδιοίκησης βλέπουν οι δήμαρχοι πίσω από τις κοινότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ / Τρίτο βαθμό Αυτοδιοίκησης βλέπουν οι δήμαρχοι πίσω από τις κοινότητες

Στον απόηχο των εξαγγελιών Χαρίτση για βελτίωση της ανάδειξης επικεφαλής κοινοτήτων, έντονο προβληματισμό εξέφρασαν οι δήμαρχοι χθες κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη λειτουργία των κοινοτήτων τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2019 - 2023.

Άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε για βελτιώσεις στον τρόπο ανάδειξης των προέδρων κοινοτήτων, αφού πρόεδρος θα εκλέγεται ο επικρατέστερος από τους δύο πρώτους εκλογικούς συνδυασμούς, ενώ προηγουμένως πρόεδρος μπορούσε να εκλεγεί όποιος, ανεξαρτήτως παράταξης, συγκέντρωνε περισσότερες ψήφους. Αυτή η δέσμευση ικανοποίησε τους δημάρχους, παρότι είπαν ότι πρόκειται για “μικρό βήμα”, εκφράζοντας τη γενική αντίθεσή τους στον “Κλεισθένη Ι” ο οποίος επαναφέρει τις κοινότητες.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι δήμαρχοι είπαν ότι στον νόμο δεν διευκρινίζεται εάν οι κοινότητες συνιστούν οιονεί τρίτο βαθμό Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας ότι αυτό πρέπει να διευκρινιστεί σε επίπεδο συντάγματος, καθώς η κάλπη είναι ξεχωριστή για την ανάδειξη ξεχωριστών πολιτικών οργάνων, ενώ η διάταξη για χρήση πόρων από το κεντρικό ταμείο του δήμου προς τις κοινότητες για ξεχωριστά τεχνικά προγράμματα περιπλέκει κατά τους αιρετούς ακόμη περισσότερο το καθεστώς ύπαρξης των δήμων.

Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, οι αιρετοί έθεσαν το ζήτημα του εκλογικού συστήματος προτείνοντας να προβλεφθεί η θεσμική κατοχύρωση της σταθερότητας στον τρόπο ανάδειξης των αιρετών οργάνων και, ει δυνατόν, να ισχύει ό,τι και για τις εθνικές εκλογές με άμεση εφαρμογή της αλλαγής εφόσον συγκεντρωθούν τα 2/3 των βουλευτών.

Παράλληλα, οι αιρετοί μίλησαν για σύγχυση στην εκλογική διαδικασία ως προς το ποιο λογίζεται ως σώμα εκλογέων, αναβιώνοντας τη συζήτηση του 2009, όταν υπήρχαν οι συνενώσεις των δήμων. Έκαναν, μάλιστα, λόγο για “δύσκολες ασκήσεις” που θα κληθούν να λύσουν τα εκλογοδικεία, αφού με τον “Κλεισθένη Ι” στην ανάδειξη των εκπροσώπων της κοινότητας θα ψηφίζει ο μόνιμος πληθυσμός, δηλαδή οι μόνιμοι κάτοικοι, ενώ στις δημοτικές εκλογές θα ψηφίζει ο de facto πληθυσμός που είναι καταγεγραμμένος στα δημοτολόγια.

Μιλώντας για τις εκλογές, οι αιρετοί υπενθύμισαν ότι ποτέ στη χώρα δεν έχουν γίνει τετραπλές κάλπες, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την περάτωση της σχετικής διαδικασίας. Άλλωστε, στις 26 Μαΐου πρόκειται στηθούν τέσσερις κάλπες για ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Πέραν του κόστους, οι αιρετοί μίλησαν για μεγάλο φόρτο στη χρονοβόρα καταμέτρηση, με αμφίβολη την έγκαιρη μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL