Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ / Αλ. Χαρίτσης: Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ / Αλ. Χαρίτσης: Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με γεμάτο το καλάθι εμφανίστηκε στο τελευταίο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αποσπώντας την ικανοποίηση των αιρετών, αφού εξήγγειλε πρόγραμμα προσλήψεων, σταδιακή αποκατάσταση των πόρων και παρεμβάσεις βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου δίνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη μετάβασης της Αυτοδιοίκησης στη νέα εποχή χαρακτηρίζοντας για την κυβέρνηση “προτεραιότητα” τη συμβολή των ΟΤΑ στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο υπουργός ενημέρωσε τους αιρετούς για την υλοποίηση τριετούς προγράμματος 1.500 προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού, που θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους. “Τις προσλήψεις αυτές και όσες θα ακολουθήσουν τις περιμένει χρόνια η Αυτοδιοίκηση” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντας ότι “είναι προσλήψεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ και αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητές τους”.

Οι προσλήψεις “δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να εκμεταλλευθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει και να υλοποιήσουν κρίσιμα και αναγκαία έργα στις τοπικές κοινωνίες” επισήμανε ο υπουργός σημειώνοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί συνέχεια της προκήρυξης για μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό σε μικρούς δήμους.

Σε προτεραιότητα η 3Κ

Ο υπουργός καθησύχασε τους δημάρχους ότι το προσωπικό του ΑΣΕΠ κατά προτεραιότητα εξετάζει την πληρότητα των δικαιολογητικών γι' αυτόν τον διαγωνισμό 3Κ που αφορά την πρόσληψη 8.500 εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ενημέρωσε, πάντως, ότι, για να ξεπεραστεί το κώλυμα της παραμονής στις θέσεις εργασίας με προσωρινούς πίνακες λόγω καθυστέρησης της έκδοσης των οριστικών, με νομοθετική ρύθμιση θα παραταθούν οι εν λόγω συμβάσεις έως την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Παράλληλα ο υπουργός ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα δρομολογεί την προκήρυξη διαγωνισμού για 3.200 εργαζόμενους στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Επίσης, εξήγγειλε 165 προσλήψεις σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

“Συμφωνείτε με το 1 προς 5 της Ν.Δ.;”

Επιτιθέμενος στη Ν.Δ. ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε στους αιρετούς ότι “οι προσλήψεις αυτές όμως έγιναν εφικτές διότι ως κυβέρνηση πετύχαμε την επαναφορά του κανόνα 1 προς 1 - μία πρόσληψη και κάθε αποχώρηση”.

Κάλεσε μάλιστα να δηλώσουν ευθαρσώς εάν συμφωνούμε τον κανόνα 1 προς 1 “ή θέλετε να επιστρέψουμε στο 1 προς 5 -μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις- που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση”. “Είναι μήπως ρουσφετολογικές οι προλήψεις που γίνονται τώρα μέσω ΑΣΕΠ για τους ΟΤΑ;” διερωτήθηκε.

Στο σκέλος της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων από το κράτος, ο Αλ. Χαρίτσης επέκρινε τη Ν.Δ. για την πρότασή της περί αντικατάστασής της με τον ΕΝΦΙΑ. Αφού χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. “καταστροφική για την Αυτοδιοίκηση”, καθώς “θα δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες μεταξύ των δήμων”, ο υπουργός τόνισε ότι “κερδισμένοι θα βγουν λίγοι πλούσιοι δήμοι με υψηλής αξίας ακίνητα στην επικράτειά τους, ενώ οι φτωχοί σε κτηριακό απόθεμα και οι μικροί απομακρυσμένοι δήμοι θα γνωρίσουν δραστική μείωση στους πόρους τους”.

Οριακή αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης

Με κατηγορηματικό τόνο ο υπουργός απάντησε στην παραπληροφόρηση των ημερών ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν έχει γίνει καμία περικοπή των κεντρικών αυτοτελών πόρων των δήμων” και πως η μεταφορά των μεταβιβαστικών δαπανών από τους δήμους στον ΟΠΕΚΑ δεν συνιστά μείωση των πόρων.

Εξήγησε ότι για το 2019 αυξάνεται η τακτική επιχορήγηση των δήμων κατά 37 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στα 1.760 εκατ. ευρώ από 1.723 εκατ. ευρώ το 2018. Εξήγησε ότι, εφόσον η κατανομή των κοινωνικο-προνοιακών επιδομάτων περνά στον ΟΠΕΚΑ, οι δήμοι επωφελούνται, αφού “ τώρα απελευθερώνονται ανθρώπινοι και υλικοί πόροι και οι δήμοι μπορούν να τους αξιοποιήσουν σε άλλες ανάγκες”.

Πρόσθετη χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ

Αφού υπενθύμισε ότι “τα πρώτα χρόνια της κρίσης η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ μειώθηκε κατά 60% και η Συλλογική Απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) κατά 85%”, ο Αλ. Χαρίτσης εν είδει απολογισμού εξήγησε ότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περίοδο 2015 - 2018, μέσω του προγράμματος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την περίοδο 2012-2014.

Επίσης, την περίοδο 2015-2018 εκταμιεύτηκαν 134 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους. Επιπλέον 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων. Ενώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων δημοτικών παιδικών σταθμών ώστε να είναι συμβατοί με τις νέες προδιαγραφές έχουν εγκριθεί 95 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα “Φιλοδημος” σχεδιάστηκε από τον ίδιο όταν θήτευε στο υπουργείο Οικονομίας για να απαντήσει στις ανάγκες για υποδομές στους ΟΤΑ, εξήγησε ότι η απορρόφηση της χρηματοδότησης “έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία”. Σημειωτέον ότι, με αφετηρία τα 500 εκατ. ευρώ, ο εκταμ

ιευμένος προϋπολογισμός του προγράμματος θα ξεπεράσει στο κλείσιμο του 2018 το 1,8 δισ. ευρώ. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η ένταξη έργων γίνεται με προδιαγραφές ΕΣΠΑ. Εξήγγειλε, μάλιστα, ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν άλλες δύο προσκλήσεις για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και για τη σύνταξη γενικών σχεδίων ύδρευσης.

“Οι δήμοι μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει ανάγκη η χώρα” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. “Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για ενίσχυση των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτούς με τις πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη αναλάβει, αλλά και με αυτές που θα αναλάβουμε το αμέσως επόμενο διάστημα”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

“Για εμάς η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κεντρική προτεραιότητα και δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης και τον ελληνικό λαό” υπογράμμισε προσθέτοντας: “Όχι μόνον επειδή η Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης, αλλά επειδή η Αυτοδιοίκηση και ιδίως οι δήμοι στήριξαν την κοινωνία την περίοδο της κρίσης”.

Προς τον "Κλεισθένη ΙΙ" και σημειακές βελτιώσεις στον "Κλεισθένη Ι"

Για να εξασφαλιστεί όμως η συμβολή της αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση, ο υπουργός έθεσε ως παράλληλη προϋπόθεση τη θεσμική ανασυγκρότηση. Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων και Περιφερειών και εκτίμησε ότι μέσα από την κοινή επιτροπή με εκπροσώπους των ΟΤΑ σύντομα θα προκύψει το πόρισμα, που θα οδηγήσει στη νομοθέτηση του “Κλεισθένη ΙΙ”.

Απαντώντας στη δυσφορία των “γαλάζιων” και “πράσινων” αιρετών για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Αλ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε: “Ο 'Κλεισθένης Ι' είναι πλέον νόμος του κράτους”.

“Με την απλή αναλογική η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται πλέον με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων, τα οποία καθίστανται τα αποφασιστικά και δημοκρατικά νομιμοποιημένα όργανα” τόνισε υπογραμμίζοντας: “Γιατί πολύ μιλάμε για την ανάγκη των συναινέσεων και της δημιουργίας ευρύτερων σχημάτων, αλλά, εάν αυτό δεν αποκτήσει θεσμική υπόσταση, δεν μπορεί να γίνει πράξη”.

Σε αυτό το σημείο ο Αλ. Χαρίτσης εξήγγειλε σημειακές βελτιώσεις στον “Κλεισθένη Ι” ως προϊόν διαλόγου με τους αιρετούς. Έτσι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί ρύθμιση για την αύξηση του ορίου από 30% στο 50% επί των εδρών δημοτικών και περιφερειακών εδρών του αριθμού των υποψηφίων που θα καταρτίζουν ψηφοδέλτιο. Επίσης, δεσμεύτηκε για νέα ρύθμιση, με την οποία πρόεδρος της κοινότητας θα εκλέγεται ο επικρατέστερος από τους δυο πρώτους εκλογικούς συνδυασμούς.

Συνταγματική αναθεώρηση

Ο υπουργός μίλησε για την προετοιμασία της κυβέρνησης εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης με παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας και για την ενίσχυση της αντιπροσώπευσης.

Αρχής γενομένης από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Αλ. Χαρίτσης εστίασε στην αναγκαιότητα τροποποίησης του άρθρου 101 του συντάγματος, όπου, όπως εξήγησε, “θα αποσαφηνίζεται ότι οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα όργανα Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης θα είναι οι φορείς της κατά τόπους αποκέντρωσης”.

Παράλληλα πρότεινε την αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας και με τεκμήριο αρμοδιότητας για τις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.

Τομή στη συνταγματική αναθεώρηση συνιστά η πρόταση για δυνατότητα έκδοσης κανονιστικών πράξεων από τους ΟΤΑ, ως όργανα της κατά τόπον διοίκησης, σύμφωνα με τον ψηφισμένο Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η αναβάθμιση του ρόλου των ΟΤΑ καθώς θα κατοχυρώνεται το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, στο σκέλος της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων, ο Αλ. Χαρίτσης εισηγήθηκε την αναγνώριση σε αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται μόνιμα στην Ελλάδα ώστε να μπορούν να μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως είχε προταθεί το 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL