Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Παρέμβαση του τ. Γ.Γ. Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη για τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στη Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του τ. Γ.Γ. Βιομηχανίας Στρατή Ζαφείρη για τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στη Λέσβο

 Όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαφείρης στη δήλωσή του:

«Οι κατολισθήσεις στην περιοχή του Πλωμαρίου τις προηγούμενες μέρες, αλλά κυρίως τα πλημμυρικά φαινόμενα, σε μεγάλες χωρικές ενότητες της Λέσβου, κατέδειξαν με τον πλέον επώδυνο τρόπο, την αδυναμία της Περιφέρειας να λειτουργήσει ως όφειλε στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Παρότι διαθέτει τη σχετική αρμοδιότητα, η Περιφερειακή Αρχή αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά σοβαρά ανεπαρκής, αφού δεν προχώρησε προληπτικά και έγκαιρα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων.

Εκείνου του συνόλου των παρεμβάσεων, που όπως κατ’ επανάληψη έχει αποδειχθεί στην πράξη, επιβάλλεται να γίνουν σε πολλές περιοχές του νησιού για να ’’θωρακιστεί’’ απέναντι στον κίνδυνο πλημμυρών.

Τέσσερα χρόνια τώρα, ο όποιος προγραμματισμός σε τεχνικό επίπεδο, φαίνεται πως εξαντλείται σε αποσπασματικές ασφαλτοστρώσεις, όπου κριθεί κατά περίπτωση πως εξυπηρετεί, είτε συγκεκριμένες σκοπιμότητες (βλέπε ρουσφέτια), είτε ενδεχομένως και υπαρκτές ανάγκες. Δυστυχώς όμως, μερικά κυβικά ή και χιλιόμετρα άσφαλτο δεν αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις σε υποδομές, και σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να δημιουργήσουν συντονισμένα την αντιπλημμυρική ’’ασπίδα’’ που χρειάζεται η Λέσβος.

Σ’ ό,τι αφορά ειδικά την περιοχή του Πλωμαρίου, θα ήθελα να επισημάνω την επιτακτική ανάγκη να επισπευστούν οι όποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο μελετών, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν και τα σχετικά έργα. Ήδη πέρασε ενάμισης χρόνος, απ’ το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, σε απόρροια του οποίου, σε συνδυασμό και με τις βροχοπτώσεις, σημειώθηκαν οι πρόσφατες κατολισθήσεις.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL