Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αναγκαίες κινήσεις για να θωρακιστεί η Αττική από μελλοντικές πλημμύρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαίες κινήσεις για να θωρακιστεί η Αττική από μελλοντικές πλημμύρες

Δέσμη μέτρων για την πρόληψη και τον υπολογισμό της διακινδύνευσης από τα επικείμενα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική προτείνει μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευ. Λέκκας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής έναν χρόνο μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

Προειδοποιώντας ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτό στην Μάνδρα “δεν θα συνιστούν πλέον ένα έκτακτο φαινόμενο”, ο Ευ. Λέκκας τόνισε ότι “στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η μείωση του κινδύνου σε φαινόμενα, τα οποία πλέον θα εκδηλώνονται συνεχώς”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μάνδρα τη 15η Νοεμβρίου του 2017 έπεσαν 300 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σε όλη την Αττική σε ετήσια βάση πέφτουν 390 χιλιοστά βροχής. Λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, στο ρέμα Αγ. Αικατερίνης έπεσαν 140 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, και στο ρέμα των Σουρών έπεσαν 170 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η πόλη και πρακτικά οι αγωγοί να μην μπορέσουν να διαχειριστούν τόσο μεγάλο όγκο νερού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Λέκκας, υιοθετώντας την αρχής της προσαρμοστικότητας στους κινδύνους και της ανθεκτικότητας των υποδομών και των μελλοντικών κατασκευών -όπως την ορίζει ο ΟΗΕ στη συμφωνία του Sendai- πρόκρινε την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων σε όλη τη χώρα όπως και την υλοποίηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ του σχεδιασμού με τα ρέματα ανοιχτά. Παράλληλα, πρότεινε να ενταχθούν στον σχεδιασμό γεωπεριβαλλοντικές παράμετροι και να θεσπιστεί πλημμυρική περίοδος με δράσεις σε πολύ ευαίσθητες περιοχές.

Ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, ο Ευ. Λέκκας ζήτησε να υπάρξει διακομματική δέσμευση ώστε να μην εντάσσονται τα αυθαίρετα στα σχέδια πόλης. Παράλληλα, πρόκρινε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής και οργανισμού για την αντιπλημμυρική προστασία στα πρότυπα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας για την τεκμηριωμένη ενημέρωση της Πολιτείας και κατ’ επέκταση των πολιτών. Τέλος, πρόκρινε νέο πλαίσιο για τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας με προσαρμογή στον υφιστάμενο κανονισμό.

“Κανείς δεν μπορεί πλέον να νιώσει ασφαλής απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα” τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Γ. Ιωακειμίδης υποστηρίζοντας τις προτάσεις της επιστημονικής μελέτης που προηγουμένως παρουσίασε ο Ευ. Λέκκας και πρόκειται να παραδοθεί στο υπουργείο Υποδομών και στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Γ. Ιωακειμίδης, αφού σημείωσε ότι “ο υπολογισμός του πλημμυρικού κινδύνου με στατιστικά στοιχεία του 1980 είναι πλέον εκτός πραγματικότητας”, τόνισε ότι “στη Μάνδρα χτύπησε η μεγάλη καμπάνα για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα”. Παράλληλα, ο Γ. Ιωακειμίδης ζήτησε από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε επανασχεδιασμό όλου δικτύου διαχείρισης υδάτων στην Αττική. Αναγνώρισε ότι το κόστος κατασκευής υποδομών θα είναι πολύ μεγάλο, αλλά πρόκρινε τη διακομματική συμφωνία ώστε για την επόμενη δεκαετία να διοχετευτούν πόροι για τη συνολική θωράκιση της Αττικής σε επίπεδο υποδομών.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ιω. Κριεκούκη εξέφρασε τον φόβο, παρότι τα έργα αποκατάστασης ύψους 14 εκατ. ευρώ που εκπονεί ο δήμος είναι σε εξέλιξη, για την ανθεκτικότητά τους σε επόμενη φυσική καταστροφή, καθώς, όπως είπε, το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης είναι σχεδιασμένο προ δεκαετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL