Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Τρέχουν να κρύψουν τους μετακλητούς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρέχουν να κρύψουν τους μετακλητούς...

Υπό το βάρος της δυσφορίας που συγκεντρώνουν στον χώρο της δημοσιοϋπαλληλίας οι κυβερνητικοί χειρισμοί, με τις προσλήψεις από το «παράθυρο» των «γαλάζιων» φίλων σε θέσεις μετακλητών και ειδικών συμβούλων, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κ. Θεοδωρικάκος και Σταϊκούρας έσπευσαν χθες να επικυρώσουν, με σημαντική καθυστέρηση, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο γα το 2021. Βέβαια, ανοιχτό παραμένει το ερώτημα εάν η επικύρωση επισπεύστηκε λόγω των δυο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων που έκαναν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μια ημέρα νωρίτερα, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Επικρατείας κ.κ. Θεοδωρικάκο και Γεραπετρίτη.

Με επικοινωνιακή λαμπρότητα...

Έτσι λοιπόν, μόλις χθες, οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών κ. Θεοδωρικάκος και Σταϊκούρας υπέγραψαν με... κάθε προβλεπόμενη επικοινωνιακή «λαμπρότητα» τις 5.330 προσλήψεις, εκ των οποίων 4.015 για μόνιμο προσωπικό, 145 για νομικούς συμβούλους - δικηγόρους, 123 για εποχικό προσωπικό και 1.047 προσλήψεις προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ με χρηματοδότηση της μισθοδοσίας τους μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Επιδιδόμενοι σε μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, οι δυο «γαλάζιοι» υπουργοί είπαν: «Για πρώτη φορά κάνουμε πράξη τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας συμβάλλουμε στην αποτελεσματική και έγκαιρη υλοποίηση των σχεδίων δράσης των δημοσίων φορέων και στην πιο ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μας».

Δημοσιονομικοί περιορισμοί για τους κοινούς θνητούς...

Βέβαια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη σπουδή για τις «δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», όταν πρόκειται για τακτοποίηση μετακλητών και ειδικών συνεργατών. Ακόμη και όταν οι υπουργοί της δέχονται πυρά από σύμπασα την αντιπολίτευση για προνομιακές σχέσεις «γαλάζιων» στελεχών της με υπουργούς και υψηλόβαθμους στην κομματική ιεραρχία. Ούτε καν όταν έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για την πρόσληψη μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συνεργατών, όπως έγινε στην περίπτωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετά από εισήγηση του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά.

Η παρέμβαση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές ακριβώς τις μεθοδεύσεις ανέδειξαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας την Τετάρτη δυο ερωτήσεις με αίτημα κατάθεσης εγγράφων, με θέμα αφ’ ενός τους «διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων, συμβούλων και συνεργατών», αφ’ ετέρου τον «προγραμματισμό και υλοποίηση προσλήψεων σε υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου τομέα».

Ο εισηγητής των δύο ερωτήσεων, τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, καταγγέλλει ευθέως τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι, «παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της περί θέσπισης τομών στη λειτουργία του ελληνικού κράτους, διαφάνειας, αξιοκρατίας, ακεραιότητας κ.λπ., το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στην οικοδόμηση αυταρχικού κομματικού κράτους». «Έτσι, η κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των μετακλητών και το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος, μειώνοντας συστηματικά τα τυπικά προσόντα και ακυρώνοντας η ίδια τις δικές της κορώνες περί αριστείας», συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα.

Οι αναιτιολόγητες καθυστερήσεις

Η τοποθέτηση του Χρ. Σπίρτζη θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον προφητική, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι, μια ημέρα αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να επικυρώσει με σημαντική καθυστέρηση τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2021. Ο Χρ. Σπίρτζης, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει «σειρά στοχευμένων προσλήψεων μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους, όπως η Υγεία, η Πρόνοια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ότι «εντούτοις η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέχρι προχθές και έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τον ετήσιο (για το 2020) και πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων, ενώ αναιτιολόγητα έχει παγώσει μια σειρά από απολύτως αναγκαίες προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ».

Θυμηδία για τις εξαγγελίες

Επανερχόμενος στο ζήτημα χθες ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης είπε: «Δεν μπορεί παρά να προκαλούν θυμηδία οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών τόσο για τη δήθεν εξαγγελθείσα αποκομματικοποίηση του κράτους μέσω των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων (σ.σ.: προχθεσινή ανακοίνωση ΥΠΕΣ), όσο και με την εξαγγελία αναφορικά με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων για το 2021». «Κι όλα αυτά μια ημέρα μετά την κατάθεση δυο ερωτήσεων και ΑΚΕ από 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αναμένοντας τις απαντήσεις...

«Περιμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης σε αυτές τις δυο ερωτήσεις, προκειμένου να αναδειχθεί με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι:

α) το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη οικοδομεί κάθε μέρα ένα σκληρό κομματικό κράτος χιλιάδων μετακλητών,

β) το κομματικό κράτος λειτουργεί όχι μόνον εις βάρος της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και υπέρ της υποκατάστασής της, με τρόπο αντισυνταγματικό, από τον στρατό των χιλιάδων μετακλητών και συνεργατών,

γ) ενώ ακυρώθηκαν οι πραγματικές τομές για τη Δημόσια Διοίκηση, οι διαγωνισμοί για τους γενικούς γραμματείς, το μητρώο στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, διαγωνισμοί πρόσληψης νέου προσωπικού, ο ετήσιος και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός προσλήψεων, την ίδια στιγμή θεσμοθετήθηκαν εκατοντάδες κατά παρέκκλιση διατάξεις τόσο για την πρόσληψη νέου προσωπικού όσο και για τον αριθμό, τις αυξημένες αμοιβές, τα μειωμένα προσόντα και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις για μετακλητούς και συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας,

δ) η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρά τις δακρύβρεχτες ανακοινώσεις και τα διαγγέλματα για τον ρόλο του δημόσιου τομέα στην Υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις υπηρεσίες που βρέθηκαν στο πλευρό της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μένει αταλάντευτη και πιστή στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό των ιδιωτικοποιήσεων κρίσιμων υπηρεσιών του δημόσιου τομέα» τονίζει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης και καταλήγει λέγοντας: «Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης, αφήνοντας στην άκρη την επικοινωνιακή τακτική της Νέας Δημοκρατίας, που κάνοντας το άσπρο μαύρο πράττει και υλοποιεί τα αντίθετα από αυτά που εξαγγέλλει».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL