Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Μετά το "έμφραγμα" του "μεγάλου περιπάτου" - Η ΕΑΑΔΗΣΥ απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων και πετά το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο / Αίρει τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς στο κέντρο της Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το "έμφραγμα" του "μεγάλου περιπάτου" - Η ΕΑΑΔΗΣΥ απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων και πετά το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο / Αίρει τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς στο κέντρο της Αθήνας ο Κ. Μπακογιάννης

Αίρει τους περιορισμούς κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Ο ίδιος έφερε χθες ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου νέα εισήγηση, αντιλαμβανόμενος το κυκλοφοριακό έμφραγμα που έχει δημιουργήσει η πρόχειρη μελέτη του "μεγάλου περιπάτου" των Αθηνών. Αρκεί όμως να σκεφτεί κάποιος το κόστος του "μεγάλου περιπάτου", που μέχρι στιγμής αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ, όπως και να αναλογιστεί την προχειρότητα της συγκοινωνιακής μελέτης.

Οι «απελευθερωμένοι» δρόμοι

Έτσι λοιπόν, ενώ αρχικά ο "μεγάλος περίπατος" κάλυπτε περίμετρο έξι χιλιομέτρων και αφορούσε το ευρύτερο κέντρο των Αθηνών με ακραίους κυκλοφοριακούς περιορισμούς, τώρα ο Κ. Μπακογιάννης απελευθερώνει κάποιους δρόμους από την απαγόρευση διέλευσης, στάσης και στάθμευσης των οχημάτων. Οπότε απελευθερώνονται από τους περιορισμούς οι οδοί Αθηνάς, Ερμού, Πεσμαζόγλου και Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Αγίων Θεοδώρων, Δραγατσανίου, Παπαρρηγοπούλου έως την Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Επίσης απελευθερώνονται οι οδοί Αριστείδου, Χρήστου Λαδά έως την πλατεία Καρύτση, Καραγιώργη Σερβίας από την πλατεία Συντάγματος έως την οδό Βουλής και ακολούθως την οδό Κολοκοτρώνη. Στην περιοχή της Πλάκας η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται στις οδούς Ξενοφώντος, Νίκης, Απόλλωνος, Σκούφου και Ναυάρχου Νικοδήμου.

Εν ολίγοις, πρόκειται για το εμπορικό τρίγωνο των Αθηνών, για το οποίο επί δημαρχίας Καμίνη είχε συνταχθεί ειδική κυκλοφοριακή μελέτη για ήπια κυκλοφορία με προτεραιότητα στους κατοίκους και στην ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων και κυρίως των οχημάτων τροφοδοσίας των καταστημάτων. Πάντως, η κίνηση εκ μέρους του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη αποδεικνύει την προχειρότητα των κυκλοφοριακών και συγκοινωνιακών μελετών, που ενώ βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο, δεν προοιωνίζονται ότι οι οριστικές μελέτες θα είναι εξίσου επαρκείς.

Κακή απομίμηση...

Βέβαια, η διεκδίκηση δημόσιου και ελεύθερου χώρου είναι διαρκές ζητούμενο, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι διαβαίνουν στις ελεύθερες χρωματιστές λωρίδες στο κέντρο των Αθηνών. Ωστόσο, λυπηρό είναι το γεγονός ότι, ένα μήνα μετά την επίστρωση της ασφάλτου με πράσινο και κίτρινο χρώμα, αυτό έχει ήδη ξεθωριάσει, ενώ στις πανάκριβες λαμαρινένιες ζαρντινιέρες τα φυτά αρχίζουν να «λιποθυμούν» λόγω της ζέστης... Οι δε φοίνικες στέκουν ως ξένοι μέσα στο αθηναΐκό τοπίο και δεν θυμίζουν Μαϊάμι, αλλά μια κιτς εικαστική παρέμβαση, τόσο πρόχειρη όσο και η επικλινής τοποθέτησή τους σε πλακόστρωτες διαχωριστικές νησίδες.

Χωρίς «άλλοθι»...

Ακόμη πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι αυτή η «εικαστική» παρέμβαση, σε συνδυασμό με την ταλαιπωρία που υφίστανται όσοι επισκέπτονται το κέντρο της Αθήνας κατά τις εργάσιμες ώρες, έχει μέχρι στιγμής κοστίσει 2 εκατ. ευρώ. Είναι ακόμη πιο λυπηρό ότι η δαπάνη έγινε σχεδόν με φωτογραφικό διαγωνισμό και με επισπευσμένες διαδικασίες, με τη διοίκηση Μπακογιάννη να κάνει χρήση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις που σχετίζονται με τις προμήθειες για την αντιμετώπιση του κορωνοΐού.

Οι δε προηγηθείσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις υπό μορφήν Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοΐού δεν μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι. Κι αυτό γιατί για την πεζοδρόμηση οδών απαιτούνται πράξεις χαρακτηρισμού, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί, αλλά καλύπτονται παρανόμως από τα προσωρινά μέτρα, που όμως σχετίζονται με τον κορωνοΐό.

Οι αντιδράσεις

Κι ενώ έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων για τις αναθέσεις Μπακογιάννη, ύψους 2 εκατ. ευρώ, εν μέσω πανδημίας, με σύμπασα την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών να τον καταγγέλλει για αδιαφάνεια, ο ίδιος ο δήμαρχος φαίνεται να οχυρώνεται πίσω από τον ισχυρισμό που ταυτίζει το «νόμιμον» με το «ηθικόν». Η «Ανοιχτή Πόλη» είχε καταγγείλει για «αδιαφανείς» τις εν λόγω αναθέσεις. Προσέφυγε, μάλιστα, και στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά τους.

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η ΕΑΑΔΗΣΥ

Όμως η ΕΑΑΔΗΣΥ πήρε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και επί της ουσίας απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με το περιεχόμενο των συμβάσεων για τον "μεγάλο περίπατ" των Αθηνών. Υπενθυμίζουμε ότι οι συμβάσεις έγιναν με επισπευσμένες διαδικασίες, με τη διοίκηση Μπακογιάννη να κάνει χρήση των διατάξεων που σχετίζονται όμως αποκλειστικά και μόνον με τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από την πλευρά της, η ΕΑΑΔΗΣΥ πετά το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην απόφασή της αναφέρει: «Η άσκηση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας της Αρχής οφείλει να σέβεται τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, η οποία ασκείται στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του, με τις εγγυήσεις που αυτό απολαμβάνει ως Ανώτατο Δικαστήριο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΑΑΔΗΣΥ αναφέρει ότι «η διατύπωση γνώμης από την Αρχή δεν μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση του ελεγκτικού έργου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφόσον η αναθέτουσα αρχή του έργου κρίνει, με αιτιολογημένη απόφασή της, ότι ο φάκελος μαζί με το σχέδιο της σύμβασης πρέπει να υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν δεσμεύεται από τη γνώμη της ΕΑΑΔΗΣΥ». Οπότε, η ΕΑΑΔΗΣΥ, αφού παραπέμπει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τις θετικές αποφάσεις του για τις συμβάσεις με επισπευσμένες διαδικασίες που αφορούν έργα και υπηρεσίες για τον "μεγάλο περίπατο", θέτει την υπόθεση στο αρχείο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL