Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αναταραχή για την πορεία των οικονομικών των δήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναταραχή για την πορεία των οικονομικών των δήμων

Πλησιάζει η ώρα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ενημερώσει την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για το συνολικό ύψος των δαπανών που πλήρωσαν οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ταμείο τους για να αντιμετωπίσουν τις ανελαστικές ανάγκες εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όμως αντ’ αυτού ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προέβη χθες σε μια σειρά αντιπερισπασμούς αποφεύγοντας να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που αφορούν την επιτακτική ανάγκη για γενναία οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη κατάρρευση και κατ’ επέκταση την τοπική χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερα στελέχη της Αυτοδιοίκησης που ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς όχι μόνον του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, αλλά και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αφού δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση οικονομικής στήριξης προς τους δήμους προκειμένου να ισοσκελιστούν οι απώλειες στα ταμεία τους.

Έρχονται τα απολογιστικά στοιχεία...

Σε όλα αυτά καλείται να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, καθότι σήμερα 30 Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία οι δήμοι υποχρεούνται να υποβάλουν τα απολογιστικά στοιχεία στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Σε αυτά, λοιπόν, τα στοιχεία θα αποτυπωθεί το μέγεθος της οικονομικής ζημίας των ΟΤΑ.

Ως εκ τούτου ο υπουργός Εσωτερικών και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κληθούν να απαντήσουν όχι γενικόλογα, όπως κάνει το τελευταίο διάστημα, αλλά έμπρακτα στο εξής αμείλικτο ερώτημα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στηρίξει επί της ουσίας την Αυτοδιοίκηση, η οποία σήκωσε το μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας, εν όψει της επικείμενης τοπικής χρεοκοπίας;

Αυτό εξάλλου είναι το αμείλικτο ερώτημα που θέτουν οι δήμαρχοι αγωνιώντας για την προδιαγραφόμενη δεινή οικονομική κατάσταση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.

Σε αδιέξοδο εν όψει νέας κρίσης

«Έρχεται πολύ μεγάλη οικονομική κρίση από τον Σεπτέμβριο» λένε ο ένας μετά τον άλλον οι δήμαρχοι. Σημειωτέον ότι αυτό, ακριβώς, διατυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Χαρακτηριστική ήταν η κραυγή αγωνίας του δημάρχου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος δήλωσε ότι η ζημία στο ταμείο του δήμου που διοικεί εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού αγγίζει τα 1,8 εκατ. ευρώ! «Πρέπει επιτέλους να πιέσουμε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να μας δώσει την απαιτούμενη οικονομική ενίσχυση προτού βαρέσουμε το μεγάλο κανόνι» είπε με έντονη αγωνία αποσπώντας την πλήρη συγκατάνευση όλων των αυτοδιοικητικών.

Τι δεν είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος

Αντ’ αυτού ο υπουργός Εσωτερικών, κατά τη χθεσινή ειδική εκδήλωση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο  Άργος, είπε: «Στηρίξαμε στους δύσκολους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού με πολύ ισχυρά οικονομικά μέτρα την Αυτοδιοίκηση προκειμένου να σταθεί όρθια». Αναφέρθηκε επί της ουσίας στις δύο έκτακτες επιχορηγήσεις των 15 εκατ. ευρώ για τα μέτρα ασφαλείας απέναντι στον κορωνοϊό και στα 75 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για να καλυφθούν δαπάνες οι οποίες είχαν ήδη γίνει από τους δήμους.

Την ίδια ώρα ο Τ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε ως γενναία στήριξη την εκταμίευση 92 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δήμους με μεγάλα χρέη ως μία «πρώτη δόση» και έως τα τέλη του 2020 θα ακολουθήσει και δεύτερη δόση.

Διαψεύδοντας τα δεδομένα...

«Το πρώτο μέτρο ήταν οριζόντιο, προκειμένου να μην αφήσουμε εκτός στήριξης κανέναν δήμο, αλλά από εδώ και πέρα πρέπει κανείς να μετρήσει ποιες ήταν οι αρνητικές συνέπειες από την πανδημία στον συγκεκριμένο δήμο» είπε ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφορικά με την έκτακτη χρηματοδότηση των 15 και των 75 εκατ. ευρώ. «Είναι προφανές ότι οι συνέπειες δεν είναι για όλους οι ίδιες. Αλλού είναι μεγαλύτερες και αλλού είναι μικρότερες» συνέχισε προσθέτοντας αμήχανα: «Οφείλουμε να στηρίξουμε παντού...».

«Το κάναμε, όμως, και συνεχίζουμε να το κάνουμε διαψεύδοντας όσους κινδυνολογώντας λένε ότι η Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει με πτώχευση» περιορίστηκε να πει ο υπουργός, χωρίς επί της ουσίας να απαντά για το ύψος της χρηματοδότησης που απαιτείται να δοθεί στους δήμους όλης χώρας, προκειμένου τον Αύγουστο να συντάξουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Υποβαθμίζοντας, λοιπόν, το αντικειμενικό πρόβλημα των ελλειμματικών προϋπολογισμών, ο Τ. Θεοδωρικάκος αναβάθμισε το πρόγραμμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που δεν υπάγεται στην έκτακτη επιχορήγηση, για να πει: «Θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος: δεν επιτρέπεται οι δήμοι να χρωστούν χρήματα σε κανέναν. (...) Δεν μπορεί να χρωστούν λεφτά στην ιδιωτική αγορά, πρώτον γιατί αυτό δεν είναι σωστό από μόνο του και δεύτερον γιατί, όταν χρωστάς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πλήττονται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Και δημιουργείται ένα πρόβλημα που οφείλουμε οριστικά και για πάντα να βάλουμε τέλος».

«Είστε η κυβέρνηση του κορωνοϊού!»

Βέβαια, πάλι ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν απαντά επί της ουσίας. Το πρόβλημα, που μπορεί δυνάμει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, έγκειται στην αδιαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπως αυτή έχει εντοπιστεί και καταγγελθεί δημοσίως.

Το ζήτημα ανέδειξε χθες στη Βουλή ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. «Γιατί δεν καταργείτε τις επιμέρους διατάξεις που παρακάμπτουν τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω του κορωνοϊού; Ανοίγει ο τουρισμός, ανοίγει η χώρα, έχετε περάσει -όχι εσείς, τα υπόλοιπα υπουργεία- δεκάδες διατάξεις που παρακάμπτουν τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Γιατί δεν τις καταργείτε;» είπε.

«Η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση του κορωνοϊού, των απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών λόγω του κορωνοϊού, χωρίς όμως ούτε στην κοινή λογική να αντέχει το ότι όλα αυτά γίνονται λόγω κορωνοϊού και βέβαια στις επιμέρους κουτοπονηριές που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω και στον δημόσιο τομέα και στις αναθέσεις έργων και μελετών» κατήγγειλε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL