Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Με πέπλο αδιαφάνειας τυλίγει τον «Αντώνη Τρίτση» ο Τ. Θεοδωρικάκος / Με πέπλο αδιαφάνειας τυλίγει τον «Αντώνη Τρίτση» ο Τ. Θεοδωρικάκος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πέπλο αδιαφάνειας τυλίγει τον «Αντώνη Τρίτση» ο Τ. Θεοδωρικάκος / Με πέπλο αδιαφάνειας τυλίγει τον «Αντώνη Τρίτση» ο Τ. Θεοδωρικάκος

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επιδίδεται σε ταξίδια - αστραπή με πλούσιο επικοινωνιακό περιεχόμενο, προκειμένου να διαφημίσει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που έρχεται να διαδεχθεί το καταργηθέν από τον ίδιο «Φιλόδημος Ι», απορίες και ερωτήματα εγείρονται από τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης για τις αγνές προθέσεις του να ενισχύσει οικονομικά τους 332 δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας.

Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών να διατυμπανίζει ότι οι 11 προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα εκδοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, αλλά ήδη η «δουλειά» έχει αρχίσει... Το συνολικό κείμενο των 11 προσκλήσεων, ύψους 135 εκατ. ευρώ, διακινείται στα γραφεία των εκλεκτών δημάρχων της «γαλάζιας» κυβέρνησης προκειμένου αυτοί να είναι προετοιμασμένοι να συμμετάσχουν στην υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το κράτος ως λάφυρο

Την ίδια ώρα πληροφορούμαστε ότι η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ενημερώνει τους επίσης εκλεκτούς δημάρχους της «γαλάζιας» κυβέρνησης για τις δυνατότητες που έχουν να αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό εργαλείο προετοιμάζοντας την σύναψη προγραμματικών συμφωνιών.

Όλα αυτά τυλίγονται με ένα πέπλο αδιαφάνειας, το οποίο θυμίζει τις εποχές που η Δεξιά λυμαινόταν το κράτος ως λάφυρο, μέσα σε κλειστά γραφεία... Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει ενοχλήσει όλους τους αυτοδιοικητικούς, που αγωνίζονται να κρατήσουν τους δήμους τους όρθιους βλέποντας την οικονομική λαίλαπα να τους απειλεί.

Φιέστα μιας ώρα με 5.000 ευρώ!

Ενώ ο κίνδυνος τοπικής χρεοκοπίας είναι εμφανής, η «γαλάζια» κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιδίδονται σε ακριβοπληρωμένες επικοινωνιακές φιέστες, που αν μη τι άλλο προσβάλλουν τη νοημοσύνη όχι μόνον των πολιτών, αλλά και όσων εμπλέκονται με τη διοίκηση του κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πληροφορούμαστε, λοιπόν, ότι η επικοινωνιακή φιέστα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών, παρουσίασαν εντός μιας ώρα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κόστισε 5.000 ευρώ!

Σκληρά ερωτήματα

«Πάρτι δεν πρόκειται να γίνει επειδή υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της νομιμότητας και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προασπίσουμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη» είπε (Open) δύο ημέρες μετά την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και έχουμε κάθε καλή διάθεση να τον πιστέψουμε.

Αλλά ο ίδιος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο ερώτημα γιατί πρέπει με βάση τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να εμπλέκεται το υπουργείο Εσωτερικών στη συνομολόγηση δανείου ενός δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Και βέβαια το συναινετικό ύφος του υπουργού Εσωτερικών δεν φαίνεται να πείθει τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Η δήλωσή του ότι «το ποια έργα θα ενταχθούν θα συναποφασιστεί, για πρώτη φορά, με τους ίδιους τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» μάλλον προκαλεί θυμηδία στους αιρετούς.

Άλλωστε χρειάστηκε να εκφραστεί σύμπασα η Αυτοδιοίκηση αρνητικά επί μέρες αντιδρώντας στην σχετική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που απέκλειε πλήρως τους αιρετούς δήμων και Περιφερειών από την πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης και την τριμελή Επιτροπή Παρακολούθησης. Μετά τις έντονες αντιδράσεις τους ο Τ. Θεοδωρικάκος κατανόησε το σφάλμα του και επανόρθωσε περιλαμβάνοντας την εκπροσώπηση των αιρετών σε επιτροπές που, όμως, είναι υπό τον πλήρη έλεγχό του ως προς τη σύνθεσή τους.

Η κόντρα στην αρένα...

Κι ενώ όλα αυτά γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η επιλογή του Τάκη Θεοδωρικάκου να επιτεθεί σε επαίσχυντες εκφράσεις στον «αρχιτέκτονα» του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» και προκάτοχό του Αλέξη Χαρίτση.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιδίωξε να μετατρέψει την επικοινωνιακή του φιέστα με το αναβαπτισμένο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σε προσωπική κόντρα επιχειρώντας να διασύρει στην αυτοδιοικητική αρένα τον Αλ. Χαρίτση καταλογίζοντας στον τελευταίο ότι δήθεν «είναι εκτός αυτοδιοικητικής πραγματικότητας». Αυτή η επιλογή του έχει σχολιαστεί πολύ αρνητικά από όλον τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης και έχει προκαλέσει ακόμη πιο έντονη δυσφορία στους κύκλους των αυτοδιοικητικών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Κάποιος ξέχασε κάτι;

Ως εκ τούτου ο Τ. Θεοδωρικάκος εκτίθεται για έναν ακόμη λόγο. Λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο Αλ. Χαρίτσης από την θέση του υπουργού Εσωτερικών άφησε παρακαταθήκη το 14ο πρακτικό, που περιλάμβανε μια σειρά προτάσεων έργων που προορίζονταν για ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

Αυτό το πρακτικό παρέλαβε ο Τ. Θεοδωρικάκος και φρόντιζε να το διαφημίζει δίνοντας υποσχέσεις για τα υπό ένταξη έργα. Μάλιστα, είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Όμως, εννέα μήνες μετά δείχνει να έχει «ξεχάσει» να εντάξει κάποια έργα ύψιστης κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας, παρότι συχνά - πυκνά αναφέρεται στην προτεραιότητα της πολιτικής προστασίας.

Αναφερόμαστε στις ανακοινώσεις του τον Οκτώβριο του 2019, διότι έναν μηνά αργότερα, και συγκεκριμένα την 29η Νοεμβρίου 2019, ο Τ. Θεοδωρικάκος αποφάσισε αιφνιδιαστικά, ανήμερα των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, να ανακοινώσει την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι».

Έτσι, λοιπόν, ανοιχτό μένει το ερώτημα γιατί δεν ενέταξε έγκαιρα το «έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», που είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας σε ορισμένη από το υπουργείο Περιβάλλοντος ζώνη πλημμυρικού κινδύνου. Αλήθεια, τι λέει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL