Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
ΤΙ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Μια ανάσα πριν από την οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΙ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Μια ανάσα πριν από την οικονομική ασφυξία των ΟΤΑ

Την... νήσσαν ποιεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το ποσόν που καλείται να καλύψει για τις δαπάνες που έχουν κάνει οι 332 δήμοι της χώρας την περίοδο της πανδημίας και προς το παρόν δεν έχουν λάβει τα αναλογούντα ποσά ως έκτακτη οικονομική επιχορήγηση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος δεν απάντησε επαρκώς στις επίμονες ερωτήσεις του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία το απόγευμα της Δευτέρας.

Αναμένοντας την 30ή Ιουνίου...

«Με βάση τα πραγματικά απολογιστικά στοιχεία θα καλύψουμε τις απώλειες εσόδων που έχουν οι δήμοι» περιορίστηκε να πει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και πρόσθεσε: «Άρα, λοιπόν, δίνοντας περίπου 90-100 εκατομμύρια συνολικά μέχρι τώρα στην Αυτοδιοίκηση, καλύπτουμε αυτήν ακριβώς την ταμειακή ανάσα».

Επί της ουσίας ο υφυπουργός Εσωτερικών δεν είπε τίποτε περισσότερο απ’ όσα οι δήμαρχοι της χώρας γνωρίζουν σε σχέση με τη στάση που κρατά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προς την Αυτοδιοίκηση. Τη στάση της αδιαφορίας... Πρόκειται, λοιπόν, για μια δήλωση που επιβεβαιώνει πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Αυγής», που δημοσιεύτηκε χθες (16.6.2020) με τίτλο «Κίνδυνος τοπικής χρεοκοπίας για περισσότερους από 150 δήμους».

Να σημειωθεί ότι τα απολογιστικά στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την 30ή Ιουνίου του 2020 από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτυπώσουν τα οριστικά στοιχεία δαπανών του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή της περιόδου Μαρτίου - Μαΐου, οπότε η χώρα βρισκόταν σε γενική καραντίνα και οι 332 δήμοι έδιναν ταυτόχρονα τη σκληρή μάχη ενάντια στην πανδημία της Covid-19 και της απώλειας εσόδων από τα δημοτικά τους τέλη.

Όμως, αυτά τα στοιχεία είναι ήδη γνωστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου οι δήμοι της χώρας καλούνται κάθε 15η του μήνα να προσκομίζουν τα αποδεικτικά δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες και πληρωμές για τον κορωνοϊό.

Οδεύοντας προς τον γκρεμό...

«Η υπέρβαση άνω του 10% των δαπανών δεν αφορά πλέον μόνο 13 δήμους της χώρας» υπογραμμίζουν μέσω της «Αυγής» έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη αναφερόμενα στο δικαίωμα αναμόρφωσης των δημοτικών τους προϋπολογισμών. «Αυτό όμως δεν ισχύει πλέον», προσθέτουν τονίζοντας: «Η απόκλιση του 10% θα αγγίξει πλέον περισσότερο από το 50% των δήμων».

«Περισσότεροι από 150 δήμοι θα βρεθούν στο ‘κόκκινο’ και τότε θα δούμε πόσο κοντά είμαστε στον γκρεμό» λένε με αγωνία και τονίζουν ότι: «Είμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας διευρυμένης τοπικής χρεοκοπίας, που μπορεί να τα σαρώσει όλα και να μην έχουμε τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε όχι μόνον τον κατήφορο σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, αλλά τον κατήφορο της οικονομίας της χώρας».

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα διάσωσης των δήμων, που θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και άρα πρόβλημα λειτουργίας» λένε με έκδηλη αγωνία στην «Α» έμπειροι αυτοδιοικητικοί, εν όψει, μάλιστα, της σύνταξης των νέων προϋπολογισμών για το 2021.

Κυνικές «υποσχέσεις»...

Και ενώ αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος περιορίστηκε να πει: «Ακούστηκε για δύο δόσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Αυτό είναι το αίτημα που ακούγεται στην Αυτοδιοίκηση. Οι δύο δόσεις από τους ΚΑΠ είναι περίπου 220 εκατ. ευρώ ως επιπλέον ενίσχυση. Έχουμε δώσει τα 100 εκατ. ευρώ, πιθανόν να χρειαστεί κι άλλο τόσο. Αν χρειαστεί άλλο τόσο, θα δοθεί αυτό το ποσό, θα είναι πραγματικό και θα κατανεμηθεί δίκαια ανά δήμο σε αυτόν που έχει τις απώλειες».

Χρ. Σπίρτζης: Η κυβέρνηση παραβλέπει την ΚΕΔΕ

«Γιατί η κυβέρνηση αποκρύπτει τον λογαριασμό που βαραίνει τα ταμεία των 332 δήμων;» είναι το ερώτημα που θέτει ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. «Ο υφυπουργός Εσωτερικών παρέβλεψε να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες των 332 δήμων της χώρας μας» επισημαίνει ο Χρ. Σπίρτζης και προσθέτει:

«Εν ολίγοις παρέβλεψε το αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία διεκδικεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ανταποκριθεί αφενός στην τεράστια ζημία από τις πρόσθετες έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφετέρου στην τεράστια απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη τελών και μισθωμάτων δημοτικών ακινήτων».

Στο έλεος η μεσαία τάξη…

«Έχοντας καταθέσει έγκαιρα, από την έναρξη της πανδημίας, τις 70 + 1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των ΟΤΑ, των εργαζομένων σε δήμους και Περιφέρειες, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών θα περιμέναμε τρεις μήνες μετά την καραντίνα σε κάτι απ’ όλα αυτά να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση. Μάταια, όμως...», σχολιάζει ο Χρ. Σπίρτζης στηλιτεύοντας τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί δήθεν στήριξης της μεσαίας τάξης.

«Στο έλεος των χρεών και των υποχρεώσεων έχει αφεθεί και η μεσαία τάξη. Οι καταστηματάρχες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σωρεύουν χρέη, οι τράπεζες παραμένουν ερμητικά κλειστές απέναντι τους και οι κυβερνητικές προβλέψεις είτε αφορούν ελάχιστους είτε δεν υλοποιούνται» τονίζει.

«Ό,τι δεν απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα περιμένουμε να το απαντήσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και να μην αρκεστεί σε μια επικοινωνιακή φιέστα της μετονομασίας του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ σε ‘Αντώνης Τρίτσης’» επισημαίνει ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης για να καταλήξει: «Τώρα είναι η ώρα ευθύνης όλων!».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL