Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Απροστάτευτοι οι κρατικοί λειτουργοί και οι πολίτες από το «άνοιγμα» του Δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απροστάτευτοι οι κρατικοί λειτουργοί και οι πολίτες από το «άνοιγμα» του Δημοσίου

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διατυμπανίζουν τον επερχόμενο ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου, δεν φαίνεται να δίνουν τη δέουσα προσοχή στους ανθρώπους που σηκώνουν το βάρος της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, ούτε στους πολίτες που καλούνται να εξυπηρετηθούν από τους πρώτους. Κι αυτό δεδομένου ότι ο κίνδυνος επανάκαμψης της πανδημίας του κορωνοϊού είναι εμφανής. Για το ζήτημα έκανε παρέμβαση ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να μεριμνά για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, είτε αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα».

Αμελητέα μέτρα προστασίας

Την ώρα, λοιπόν, που η κρατική μηχανή φαίνεται να μπαίνει ξανά μπροστά, με τις υπηρεσίες να ανοίγουν σταδιακά για το κοινό, καθώς η εξυπηρέτησή του δεν θα γίνεται μόνο με ραντεβού, όπως τις ημέρες της γενικής καραντίνας, τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτών είναι σχεδόν αμελητέα. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, «με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών». Αυτό αφορά όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού, είτε πρόκειται για ανοιχτούς είτε για κλειστούς.

Το μόνο περιοριστικό μέτρο είναι η χρήση μάσκας και στην περίπτωση που αυτό δεν τηρείται, «επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ» αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε για την εφαρμογή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Επίσης, «για κάθε παράβαση των κανόνων ελάχιστης απόστασης και αναλογίας του παρόντος επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ» αναφέρεται στην ίδια ΚΥΑ.

Για «ανεπαρκή μέτρα στο Δημόσιο» σχετικά με την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού κάνει λόγο ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, καταλογίζοντας «επικίνδυνη ολιγωρία» στην κυβέρνηση. «Προκαλεί πραγματικά μεγάλη έκπληξη η απουσία συγκεκριμένων κανόνων και μέτρων για τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ως προς την προστασία των εργαζομένων και εξυπηρετούμενων πολιτών από τον κίνδυνο του συγκεκριμένου ιού» στηλιτεύει ο Χρ. Σπίρτζης αναφορικά με το περιεχόμενο των διατάξεων της τελευταίας ΚΥΑ.

Το φταίξιμο στους υπαλλήλους

«Είναι ενδεικτικό ότι στην εγκύκλιο η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θεσμοθετεί συγκεκριμένα μέτρα, αλλά μετατοπίζει τις ευθύνες λήψης μέτρων στις υπηρεσίες και στους πολίτες» υπογραμμίζει ο Χρ. Σπίρτζης. Αρκεί να διαβάσει κάποιος τη συγκεκριμένη διάταξη στην ΚΥΑ, η οποία αναφέρει: «Ως εκ των ανωτέρω και δεδομένου ότι ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί, παρακαλούνται τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες όσο και οι εξυπηρετούμενοι πολίτες για τη λήψη εκείνων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία, αλλά και η προσωπική υγεία των υπαλλήλων και των πολιτών. Ειδικότερα, οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών στους χώρους αναμονής κοινού».

Τι δεν έχει προβλεφθεί για τον δημόσιο τομέα

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης παραθέτει εννέα σημεία που συνιστούν αν μη τι άλλο παράλειψη εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, που ως καθ’ ύλην αρμόδιος θα έπρεπε να είχε προβλέψει στην ΚΥΑ για την προστασία των κρατικών λειτουργών και των εξυπηρετούμενων από αυτούς πολιτών. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρει ότι:

* Δεν προβλέπεται υποχρεωτική αναλογία υπαλλήλων, αλλά και εξυπηρετούμενων πολιτών ανά τ.μ. Στο άρθρο 19 αναφέρεται μόνο ως υποχρεωτική η τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των υπαλλήλων και μεταξύ των υπαλλήλων και των πολιτών.

* Δεν διασφαλίζεται η μη δημιουργία συγχρωτισμού, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που δέχονται κοινό, ούτε και η τήρηση αποστάσεων ανάμεσα στους πολίτες.

* Δεν προβλέπεται ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα γραφεία των εργαζομένων στις διάφορες υπηρεσίες.

* Δεν ορίζεται μέγιστος αριθμός ατόμων που δύνανται να συσκέπτονται είτε στο πλαίσιο ομάδας εργασίας, είτε στο πλαίσιο συλλογικών οργάνων του Δημοσίου.

* Προβλέπεται σύσταση για εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, η οποία όμως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

* Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση συσκευών με απολυμαντικό υγρό ούτε στους χώρους εισόδου και εξόδου των υπαλλήλων και πολιτών, ούτε στους χώρους εργασίας.

* Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους στο κλείσιμο κάθε ημέρας λειτουργίας.

* Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη χρήση των ανελκυστήρων στις δημόσιες υπηρεσίες με την υποχρέωση τήρησης μέγιστου αριθμού ατόμων που δύνανται να κάνουν χρήση.

* Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συνέχιση της μεθόδου της τηλεργασίας για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν κατά αυτόν τον τρόπο προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

«Άμεση λήψη μέτρων!»

«Όλα τα ανωτέρω μέτρα που δεν προβλέπονται για το Δημόσιο, αλλά που είναι υποχρεωτικά, επί ποινή προστίμου μάλιστα για τον ιδιωτικό τομέα, είναι απολύτως απαραίτητα, σε μια χρονική στιγμή που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε μια χρονική στιγμή που δεν αποτελεί το τέλος της πανδημίας, αλλά μια περίοδο που πρέπει να συνεχίζονται να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας» υπογραμμίζει ο Χρ. Σπίρτζης. Καλεί μάλιστα την κυβέρνηση «να προνοήσει για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή δέσμης μέτρων στο Δημόσιο αντίστοιχων με αυτά που προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL