Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Το κίτρινο νέφος συνεχίζει να πνίγει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το κίτρινο νέφος συνεχίζει να πνίγει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα

Εν αναμονή της έκδοσης έκθεσης σχετικά με τους ρύπους στην περιοχή του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Βρεττάκος δηλώνει απογοητευμένος από την προσπάθεια συγκεκριμένων εταιρικών ομίλων πετρελαιοειδών να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Κι ενώ ο δήμαρχος έχει διαμηνύσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι δεν μπορεί να συνεχίζει το κίτρινο νέφος να σκεπάζει την πόλη του θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος καλείται να εξετάσει το αίτημα της εταιρείας πετρελαιοειδών Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη, για την επέκταση των εγκαταστάσεών της.

«Απομάκρυνση τώρα!»

Η τοπική κοινωνία ήδη έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο επέκτασης των εγκαταστάσεων της Oil One και στέκεται δίπλα στον δήμαρχό της Χρήστο Βρεττάκου. Ο δε δήμαρχος μαζί με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων διαμήνυσαν εκ νέου προ ημερών στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι δεν θα δεχθούν την επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας πετρελαιοειδών. Ταυτόχρονα, ζητούν την άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Ως εκ τούτου, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει έγγραφη απόφαση με την οποία θα αναστέλλει τη λειτουργία των βιομηχανιών όταν εκδηλώνονται έντονα προβλήματα δυσοσμίας, «όπως αυτά που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας».

Κραυγή αγωνίας

«Και στα δύο αυτά σοβαρά αιτήματα δεν πήραμε τις απαντήσεις που ο λαός της πόλης επιθυμεί» τονίζει ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος, ο οποίος έχει ενημερώσει σχετικά τους βουλευτές όλων των κομμάτων που εκλέγονται στη Β’ Πειραιά. «Ταυτόχρονα, έχουμε διαμηνύσει στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι από τη στιγμή που δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα αναγκαστούμε, με συμπαραστάτες τους πολίτες, να τα πάρουμε εμείς» προειδοποιεί ο δήμαρχος.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης έδωσε εντολή να μεταβεί στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας κλιμάκιο αποτελούμενο από επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι πραγματοποίησαν έλεγχο για οσμές που αναδύονται στην περιοχή. «Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα ανακοινωθούν μόλις οι επιθεωρητές συντάξουν την έκθεσή τους» ενημερώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η έκθεση του «Δημόκριτου»

Υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν έχουν διενεργηθεί έλεγχοι από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Η τελευταία του έκθεση, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν καταπέλτης εις βάρος των εταιρειών που διατηρούν ρυπογόνες εγκαταστάσεις στην περιοχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας. «Παρατηρείται αύξηση των οσμηρών θειούχων ενώσεων κατά τη διάρκεια των οσμηρών ημερών σε σχέση με τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις μη οσμηρές ημέρες» αναφέρεται στην έκθεση. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι «παρ’ όλο που τα αιωρούμενα σωματίδια δεν αποτελούν οσμηρούς παράγοντες, φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των οσμηρών ημερών».

Μολονότι, λοιπόν, η έκθεση του «Δημόκριτου» τεκμηριώνει επιστημονικά το γεγονός της έντονης δυσοσμίας και άρα δικαιολογεί την ανησυχία των κατοίκων για τη συνεχιζόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση, η εταιρεία Oil One όχι μόνο ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο, αλλά προέβη σε μια πρωτοφανή κίνηση ενάντια στον δήμαρχο Χρ. Βρεττάκο. Η εταιρεία κατέθεσε εις βάρος τού δημάρχου μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή ύψους 500.000 ευρώ, όπως και αξίωση για προσωποκράτηση ενός έτους. Η υπόθεση εκδικάστηκε τη 14η Φεβρουαρίου και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL