Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Η νέα χωματερή στην Φυλή βάζει ταφόπλακα στη Δυτική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα χωματερή στην Φυλή βάζει ταφόπλακα στη Δυτική Αττική

«Φυλή τέλος - Νο pasaran» βροντοφώναξαν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής χθες το πρωί έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην κατασκευή νέας χωματερής στη θέση «Σκαλιστήρι». Πρόκειται για έκταση 62,5 στρεμμάτων, η οποία είναι όμορη με τη Β φάση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής και μέχρι πριν από δέκα χρόνια λειτουργούσε ως χωματερή. Το αντίτιμο για την επαναλειτουργία αυτού του χώρου ως χωματερήw είναι εξόχως υψηλό! Αγγίζει τα 5,1 εκατ. ευρώ! Ο χρόνος ζωής της εγκατάστασης από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες εκσκαφής και διαμόρφωσης θα είναι μόλις πέντε μήνες!

Πέφτουν οι υπογραφές

Κι ενώ οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι από την επικείμενη κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, η διορισμένη από τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προχωρά ακάθεκτη στην εκτέλεση όχι μόνο ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, αλλά και ενός εγκλήματος κατά των ανθρώπινων ζωών. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ έχει αποστείλει έγγραφο στην κοινοπραξία «Ηλέκτωρ Α.Ε. - WATT A.E.», που θα αναλάβουν το έργο, έως την Τρίτη 26 Μαΐου να υπογράψουν τη σύμβαση του έργου. Όταν λοιπόν πέσουν οι υπογραφές, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διαπραχθεί ακόμη ένα έγκλημα στην «πίσω αυλή της Αθήνας», όπως λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.

Έτσι θάβεται η Ιστορία της Αθήνας

Έτσι, η «πίσω αυλή της Αθήνας» γίνεται ακόμη πιο βρόμικη και τα σκουπίδια θα πνίξουν ό,τι όμορφο υπάρχει σε αυτή τη ρημαγμένη από τη φτώχεια και τη μόλυνση περιοχή. Και να σκεφτεί κανείς ότι στη θέση «Σκαλιστήρι» υπήρχε αρχαίος οικισμός, που απέχει μόλις 400 μέτρα από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Λιοσίων. Ενώ σε απόσταση 1.000 μέτρων από τον ΧΥΤΑ της περιοχής βρίσκεται το φρούριο της Φυλής, ένα μνημείο ξεχασμένο, αλλά που η ιστορική του αξία είναι συνυφασμένη με την αποκατάσταση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ήταν το ορμητήριο του Αθηναίου στρατηγού και ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης Θρασύβουλου, με επικεφαλής τον οποίο 1.200 άνδρες, το 404 - 403 π.Χ., πορεύτηκαν πρώτα προς τον Πειραιά και μετά προς την Αθήνα και έδιωξαν τους Τριάκοντα Τυράννους!

Το κόστος της μόλυνσης

Αυτό το μνημείο αντέχει τόσους αιώνες, παρά την εγκατάλειψη, και είναι εκεί για να υπενθυμίζει την αντίφαση μεταξύ των ιδανικών και της ματαιοδοξίας των ανθρώπων. Κι είναι τα σκουπίδια μόλις χίλια μέτρα μακριά και οι άνθρωποι κάποια μέτρα μακρύτερα. Και είναι μια ζωντανή μνήμη, η οποία δεν χωράει σε φτηνά παζαρέματα. Και, βέβαια, δεν κοστίζει 5,1 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή κοστίζει για τους πολίτες της πρωτεύουσας το έργο εκσκαφής για τη νέα χωματερή, που θα εκτελέσει η εργολαβική κοινοπραξία, για να χωρέσουν λίγοι ακόμη τόνοι σκουπίδια.

Το «έκτακτο» έργο

Έτσι λοιπόν, η κατασκευή της νέας χωματερής θα γίνει σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση ατου υπουργείου Περιβάλλοντος, που δημοσίευσε αποκλειστικά η «Α» στο φύλλο της 20ής Μαΐου 2020. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος,που ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ορίζεται ότι η εκσκαφή θα γίνει σε έκταση 62,5 στρεμμάτων, η οποία είναι όμορη με τη Β φάση του ΧΥΤΑ Φυλής. Εκεί θα δημιουργηθεί το «έκτακτο κύτταρο» χωρητικότητας 700.000 κυβικών μέτρων, το οποίο μπορεί να υποδεχθεί περί τους 595.000 τόνους απόβλητα. Η κατασκευή έκτακτου κυττάρου «κρίνεται αναγκαία γιατί το χρονικό όριο κορεσμού των υφιστάμενων και λειτουργούντων κυττάρων στον ΧΥΤΑ Φυλής είναι έως την 25η Αυγούστου του 2020» αναφέρεται στην ΑΕΠΟ.

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

Για «τοξική» και «αντιπεριβαλλοντική» πολιτική κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης, Χαρά Καφαντάρη και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κ. Θεοδωρικάκο και Χατζηδάκη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι,επί «τρεις και πλέον δεκαετίες, η Δυτική Αθήνα / Αττική αντιμετωπίζεται ως η πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου με αιχμή το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων». "Οι κάτοικοι της εγγύς και ευρύτερης περιοχής κουβαλούν διαχρονικά ένα μεγάλο ταξικό φορτίο μιας τοξικής αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής στο εν λόγω ζήτημα" επισημαίνουν στον ίδιο τόνο.

Ρύπανση πάνω από τα όρια

Θίγοντας το ζήτημα της μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της χωματερής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται τα «ανησυχητικά ευρήματα, που γνωστοποιήθηκαν από τις δύο (2) μελέτες της Asprofos Engineering για την 'αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής', όπως και για την 'αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων'».

«Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ρύποι του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δυο μελέτες αναφέρεται ότι: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια (εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκή νομοθεσία, νέα ολλανδική λίστα, οριακές τιμές έκθεσης)». Στις μελέτες αναφέρεται ότι «στην παλιά χωματερή έχουν ανιχνευτεί αυξημένες συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων, που προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από τη φυσική ακτινοβολία, με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών».

Ο εναλλακτικός σχεδιασμός

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται τον θεσπισμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που συντάχθηκε από την τέως περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με βάση αυτόν δρομολογήθηκαν έργα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εκτροπής από την ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «προκύπτει η αδήριτη ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης, κάτι που τεκμηριώνεται αλλά και περιλαμβάνεται ρητά στις προβλέψεις του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2016».

"Γαλάζια" σπουδή για τα ΣΔΙΤ

Υπό αυτό το πρίσμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύουν τη σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκης και του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη αναφορικά με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). «Η παρούσα διακυβέρνηση όμως και η υφιστάμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα αλλά μέσα από συγκεκριμένες εξαγγελίες και πρακτικές βάζουν ταφόπλακα σε ένα δημόσιο, σύγχρονο και αποκεντρωμένο σχεδιασμό προωθώντας για το Λεκανοπέδιο της Αττικής ένα σχέδιο γεμάτο με ΣΔΙΤ και που όλα τα απόβλητα θα καταλήγουν στη Φυλή, έχοντας μάλιστα την καύση προ των πυλών», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL